Ένα παιδικό βιβλίο για την Εισβολή του ‘74

Το βιβλίο του Νεκτάριου Στελλάκη «Είμαι πρόσφυγας από την Κερύνεια», σε εικονογράφηση Αχιλλέα Ραζή, που κυκλοφόρησε μόλις, έχει ιστορία που βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.

 


Article featured image
Article featured image

Τι σημαίνει «πρόσφυγας»;

Δε χρειάζεται να κοιτάξεις λεξικό για να καταλάβεις τι σημαίνει «πρόσφυγας». Άκου τη λέξη. Σου φωνάζει, κι ίσως κάνει την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα και πιο έντονα. Αν κλείσεις τα μάτια, θ’ αρχίσεις να βλέπεις εικόνες, ν’ ακούς θορύβους που σε τρομάζουν και κάνουν τα πόδια σου να σφιχτούν και να θέλουν να τρέξουν.

Μετά την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974, πολλοί ήταν αυτοί που εκδιώχτηκαν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Όπου κι αν βρίσκονται, κουβαλούν μέσα τους μια μικρή φλόγα και προσδοκούν την ώρα που θα την επιστρέψουν στις εστίες τους.

Η ιστορία αυτού του βιβλίου βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα.

«Δε θυμάται, τουλάχιστον με σιγουριά, πώς ο πατέρας αποχαιρέτησε την ίδια. Είναι δυνατόν να μη θυμάται κανείς τη στιγμή που είδε για τελευταία φορά τον πατέρα του; Ε, θα είναι, φαίνεται. Χρόνια τώρα η Ιόλη παίρνει προσεκτικά τα κομματάκια που βρίσκονται ζωηρά στη μνήμη της και αναπλάθει τη στιγμή ολόκληρη. Άλλοτε ο πατέρας κάθεται στα πόδια του, τη χώνει μες στην αγκαλιά του και της ψιθυρίζει στο αυτί. Άλλοτε «Κόρη Ιόλη, σ’ αγαπώ», άλλοτε «Κόρη Ιόλη, είμαι περήφανος για σένα. Να σταθείς στη μαμά και να προσέχεις τα μικρά». Άλλοτε…, άλλοτε… και τούτα τα «άλλοτε» δεν έχουν τέλος, σαν την αγάπη που της έχει και του έχει. Και τι, άραγε, είναι ορθότερο να πεις: «την αγάπη που της έχει» ή «την αγάπη που της είχε»; Γιατί τούτη η αγκαλιά που στέκει μετέωρη στη μνήμη ήταν κι η τελευταία τους. Μετέωρη, σαν το σχοινί μιας καμπάνας που το σείει ο άνεμος. Σαν αυτός αγριεύει, η καμπάνα χτυπά και φωνάζει το «Σ’ αγαπώ», αυτό που ημερεύει την πλάση».

 



ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Ο ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε δάσκαλος στη Θεσσαλονίκη και νηπιαγωγός στην Πάτρα, όπου και ζει με τη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Τα πρώτα του χρόνια ως δάσκαλος εργάστηκε σε κάποια πανέμορφα χωριά της Λακωνίας κι αργότερα στην Αχαΐα. Ύστερα από μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία, εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπου κι εργάζεται σήμερα ως επίκουρος καθηγητής. Γράφει για να «τακτοποιήσει» ζητήματα που τον απασχολούν ή για να φυλάξει και να μοιραστεί ιστορίες που ακούει ή ζει ο ίδιος. Αυτή είναι μία από τις ιστορίες που άκουσε. Στις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχει εκδόσεις επίσης το βιβλίο «Το παράθυρό μας», για ένα μικρό βιβλιοπωλείο στην Πάτρα.

O ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΡΑΖΗΣ γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1975. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο Εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις, εκ των οποίων τις τρεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας Art-Athina, εκπροσωπώντας την Αίθουσα Τέχνης «Αγκάθι». Επίσης, έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στη Λευκωσία. Το 2014 επιμελήθηκε και συνδιοργάνωσε τη θεματική έκθεση «Στο Υπόγειο Νησί του: 18 Εικαστικοί για τον Διονύση Σαββόπουλο», στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έχει φιλοτεχνήσει εξώφυλλα για λογοτεχνικά βιβλία, καθώς και εφημερίδες free press. Εικονογράφησε το βιβλίο-cd της θεατρικής παράστασης για παιδιά «Οι τρεις βασιλοπούλες που λιώναν τα γοβάκια τους», βασισμένης στο ομώνυμο παραμύθι των Aδελφών Γκριμ, σε διασκευή Στρατή Πασχάλη. Για τις εκδόσεις Καλειδοσκόπιο έχει επίσης εικονογραφήσει το βιβλίο της Αργυρώς Πιπίνη Μελάκ, μόνος. Από το 2005 διδάσκει εικαστικές τέχνες σε σχολεία Ειδικής Αγωγής. Είναι πατέρας δίδυμων αγοριών.



Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Τιμή: 8,50€

Ηλικία: 11+


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ