«Εν απλώς πογιά πάνω στον τοίχο, έννεν έγκλημα»

Κάπου μεταξύ παρανομίας και ελευθερίας της έκφρασης, η τέχνη του δρόμου καταφέρνει να ισορροπεί τη ρέμπελη νεανικότητα, την ανάγκη της αντίδρασης και την αισθητική μεταμόρφωση άχαρων δημόσιων (και όχι μόνο) χώρων.

 


Article featured image
Article featured image

Στις 25 Οκτωβρίου, παρουσιάστηκε το πρώτο κυπριακό ντοκιμαντέρ με θέμα το graffiti και το street art στο αστικό τοπίο του νησιού, έμπνευσης και εκτέλεσης του Ανδρέα Χριστοφίδη.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή του είδους, από τα συνθήματα του «Δεν Ξεχνώ» μέχρι τα φεστιβάλ stencil και graffiti που παρουσιάζουν πραγματικά έργα τέχνης, ζωγραφισμένα στα κέντρα των πόλεων.

Στο ντοκιμαντέρ λαμβάνουν μέρος μερικοί από τους πιο αξιόλογους καλλιτέχνες street artist του νησιού, όπως οι Constantinos Christou, SOPE, CRS, SPEK1, AROES, ROCK THE DOG, ZABOU, KINGRAPTUZ, EDMON και MITCH MARTINEZ, ενώ την άποψή της καταθέτει και η Αστυνομία Κύπρου, σχετικά με τη θέση του Street Art στην Κύπρο.

«Δυστυχώς στη χώρα μας η τέχνη του δρόμου θεωρείται από πάρα πολλούς ως ρύπανση. To Graffiti όμως είναι μια τέχνη που ευτυχώς δημιουργείται σε δημόσιους χώρους με αποτέλεσμα ο καλλιτέχνης να στέλνει τα μηνύματα του σε πάρα πολλούς ανθρώπους. Το Street Art είναι η τέχνη του λαού που ενημερώνεται και ενδεχομένως χαίρεται ή προβληματίζεται ανάλογα με τα θέματα που ο καλλιτέχνης παρουσιάζει», σημειώνει ο δημιουργός.  

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ