Μια σελίδα στο Facebook γεμάτη με κυπριακά σκουπίδια

«Σαν τα κυπριακά σκουπίθκια, εν έσιει»


Article featured image
Article featured image

Στην Κύπρο, αγαπάμε τα σκουπίδια και κυρίως αγαπάμε να τα πετάμε παντού. Παντού, φτάνει να είναι μακριά από το σπίτι και τον περιβάλλοντα χώρο που ζούμε. Μόνο που όταν αυτό που κάνεις εσύ, το κάνει και ο γείτονας σου, τότε είναι αναπόφευκτο πως οι σωροί από σκουπίδια κάποια στιγμή θα βρεθούν έξω από την πόρτα σου και μετά θα παραπονιέσαι για την αναισθησία μερικών (sic).

Και επειδή ακόμη, φαίνεται να είμαστε μακριά από τη φιλοσοφία της ανακύκλωσης των προϊόντων και προτιμάμε να γεμίζουμε τα σακούλια ή να αφήνουμε όλα μας τα άχρηστα, στο άδειο χωράφι που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, από το σπίτι μας, μια ομάδα συμπολιτών μας δημιούργησε μια σελίδα με την ονομασία «KeepCyprusClean» (βρες τη σελίδα ...>>>ΕΔΩ), δημοσιεύοντας περιοχές και σημεία που βρίσκονται κυρίως στο αστικό τοπίο και είναι γεμάτα με σκουπίδια, μπάζα και άχρηστα αντικείμενα.

 



«Η Κύπρος κατάντησε να είναι ένας τεράστιος σκουπιδότοπος. Όπου και εάν πας υπάρχουν σκουπίδια πετάμενα. Κανένας σεβασμός στο περιβάλλον και στο χώρους που ζούμε. Την ευθύνη έχουμε κι εμείς οι πολίτες αλλά και αρχές», σημειώνει στη CITY ένας εκ των δημιουργών της σελίδας.

Η βασική ιδέα, πίσω από τη δημιουργία της σελίδας είναι να μας φέρει πρόσωπο με πρόσωπο με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Κύπρο και παρότι την βλέπουμε καθημερινά, επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε. Ενώ παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις αρχές ούτως ώστε να αλλάξει αυτή η κακή κουλτούρα του «πετάω τα σκουπίδια μου όπου βρω».

 



«Αν ο κόσμος αγκαλιάσει την ιδέα, τότε ίσως υποβοηθήσει στο να καθαρίσουμε – σε κάποιο βαθμό – τους χώρους που ζούμε από τα σκουπίδια», καταλήγει. 

Στη σελίδα, ήδη υπάρχει αρκετό φωτογραφικό υλικό από διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, τα οποία αναφέρονται ονομαστικά, και μοιάζουν με σκουπιδότοπους, είτε λόγω της αδιαφορίας των αρχών είτε λόγω της ασυνειδησίας των πολιτών. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ