Να η τέλεια αφορμή που έψαχνες για να εξερευνήσεις την κυπριακή φύση!

Πώς θα σου φαινόταν αν σου λέγαμε πως θέλουμε να δούμε τη φύση μέσα από τα μάτια σου, αλλά και τις υπόλοιπες αισθήσεις σου; Βγες έξω, λοιπόν, ενεργοποίησε τις αισθήσεις σου και εξάσκησε την παρατηρητικότητά σου!

 


Article featured image
Article featured image

Αν είσαι μεταξύ 15 και 25 χρονών, σου έχουμε την τέλεια δικαιολογία για να εξερευνήσεις τη φύση: τον διαγωνισμό δημιουργικής χαρτογράφησης ‘Γουάιλντ φορ νέιτσουρ’ του Πτηνολογικού!

Λάβε μέρος στον διαγωνισμό για την ευκαιρία να κερδίσεις βραβεία συνολικής αξίας πέραν των 1500 ευρώ και να συμμετάσχεις σε έκθεση με τις νικητήριες και πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές!



Εδώ μπορείς να βρεις πληροφορίες (στα αγγλικά) και εικόνες για όλες τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Κύπρου, σε μια έκδοση του 2014

 

Επέλεξε μια Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά και πήγαινε να την εξερευνήσεις. Φτιάξε έναν χάρτη εμπνευσμένο από ό,τι σε συναρπάζει! Ξέχασε τους χάρτες που ξέρεις, δημιούργησε ένα χάρτη των εμπειριών σου στη φύση και μοιράσου τον μαζί μας! Τι βλέπεις; Τι ακούς; Τι νιώθεις; Μελέτησε τη φύση: τα σχήματα, τα μοτίβα, τα χρώματα, τις υφές, το φως και τις σκιές, τους ήχους, τις αντιθέσεις σε υφές και σχήματα, υπάρχουν τόσα να δεις, να ακούσεις και να βιώσεις…

 



Σιταροπούλλι στο Ακρωτήρι / φώτο: John Stapley

 

Δεν ξέρεις που να πας; Στην Κύπρο υπάρχουν συνολικά 34 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά, οι οποίες καλύπτουν γύρω στα 3.100 τετραγωνικά χιλιόμετρα υγροτόπων, δασών, θαμνωδών και γεωργικών οικότοπων σε ενδοχώρα αλλά και σε παράκτιες περιοχές και χερσονήσους, από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τις υψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Τροόδους. Ανάμεσά τους είναι το Δάσος Μαχαιρά, η Χερσόνησος Ακρωτηρίου, το Δάσος Τροόδους, το Κάβο Γκρέκο, η Λίμνη Ορόκλινης, οι Αλυκές Λάρνακας και η περιοχή Κάτω Πάφου - Φάρος. Οι περιοχές αυτές σε περιμένουν να τις εξερευνήσεις και να τις απολαύσεις!

Σου ευχόμαστε να έχεις όμορφες εμπειρίες ανακάλυψης και εξερεύνησης στη φύση! Η εμπειρία γίνεται ακόμη πιο επιβραβευτική όταν ξεκινήσεις να αναγνωρίζεις διάφορα είδη άγριας ζωής, όπως τα πουλιά που είναι η πιο ορατή ομάδα άγριων ζώων («εμείς συμπληρώνουμε ότι είναι και η πιο εντυπωσιακή!» λέει ο Πτηνολογικός που είναι και ο διοργανωτής του διαγωνισμού).

 



Δάσος Μαχαιρά, μονοπάτι Κακοκέφαλος / φωτογραφία: Φίλιππος Γεωργιάδης


‘Το ταξίδι της ανακάλυψης δεν σημαίνει να ψάχνεις καινούργια μέρη, αλλά να έχεις καινούργια μάτια’ -Μαρσέλ Προυστ


Για περισσότερες πληροφορίες για το διαγωνισμό, για έμπνευση αλλά και πληροφορίες για τις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά: wildfornature.birdlifecyprus.org

 



Nightjar Νυκτοπούλλι / φωτογραφία: Dave & Jan Walker

 

Διοργανώνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου

Χορηγός επικοινωνίας: City.com.cy

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ