«Οι Καρτζιλαμάες» παντρεύουν αβέρτα κόσμο στην Κύπρο

Σε πολλές από τις φωτογραφίες που είδαμε από τα στολίσματα γάμων στην Κύπρο, το τελευταίο διάστημα, υπήρχε ένα κοινό στοιχείο.

 


Article featured image
Article featured image

Εκτός από το ανδρόγυνο και τους συγγενείς, παρόντες ήταν και «Οι Καρτζιλαμάες».

Ένας γεωπόνος και ένας τεχνολόγος ακτινολόγος, που εδώ και περίπου 5 χρόνια στολίζουν πολλά από τα νιόπαντρα ζευγάρια του νησιού.

Πρόκειται για τον Νεκτάριο Άγγονα και τον Κυριάκο Πελεκάνο, των οποίων οι σπουδές δεν έχουν καμία σχέση με την παραδοσιακή μουσική, ωστόσο η αγάπη τους για αυτήν τους οδήγησε να δημιουργήσουν το μουσικό ντουέτο «Οι Καρτζιλαμάες» και να αναλαμβάνουν παραδοσιακό στόλισμα γαμπρού και νύφης.

Δεν άφησαν όμως το πτυχίο στο συρτάρι, καθώς και οι δύο εργάζονται κανονικά στον τομέα τους. Εντούτοις, τα Σαββατοκύριακα βάζουν την παραδοσιακή κυπριακή στολή, παίρνουν τα μουσικά όργανα ανά χείρας και κάνουν το χόμπι τους επάγγελμα.


Παίζουμε σε όλες τις επαρχίες και χωριά της ελεύθερης Κύπρου, ενώ μας έχουν προσεγγίσει και άτομα από το εξωτερικό


Ασχολείστε με τη μουσική από μικρή ηλικία;

Η μουσική και η παράδοση υπήρχε στη ζωή και των δυο μας εδώ και πολλά χρόνια. Από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχαμε σε παραδοσιακά συγκροτήματα χορεύοντας αλλά και μαθαίνοντας την παράδοση του τόπου μας. Εκτός από το χορό, η άλλη μας μεγάλη αγάπη ήταν η μουσική. Και οι δύο ασχοληθήκαμε με την εκμάθηση παραδοσιακών μουσικών οργάνων προσφέροντας σήμερα, πλέον, την αγάπη μας αυτή και στον κόσμο.

 



Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το μουσικό ντουέτο;

Δεν δυσκολευτήκαμε να πάρουμε μία τέτοια απόφαση καθώς ανέκαθεν αγαπούσαμε την παραδοσιακή μουσική. Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε μία ανύποπτη στιγμή όταν και οι δύο απλά αστειευόμασταν με το γεγονός ότι πρέπει να κάνουμε το χόμπι μας επάγγελμα. Καθόμασταν λοιπόν σε μία καφετέρια και απλά είπαμε ότι θα ακολουθήσουμε το ένστικτο μας, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα βάλουμε το πάθος μας για την παραδοσιακή μουσική μπροστά, με στόχο να προσφέρουμε στον κόσμο χαρά.

 

Γιατί επιλέξατε το όνομα «Οι Καρτζιλαμάες»;           

Το όνομα «Καρτζιλαμάες» είναι βγαλμένο από τους παραδοσιακούς χορούς του τόπου μας. Ήταν μια κοινή επιλογή και των δυο μας.

 



Εδώ και πόσα χρόνια στολίζετε γαμπρούς και νύφες;

Η κοινή μας αγάπη για την παραδοσιακή μουσική, μας οδήγησε στο να ασχοληθούμε σε επαγγελματικό επίπεδο πριν από πέντε χρόνια. Σκεφτήκαμε ότι εάν κάναμε το μεράκι μας επάγγελμα τότε θα τα καταφέρναμε γιατί όταν αγαπάς κάτι πολύ το προσπαθείς και πετυχαίνεις.

 

Σε ποιες πόλεις πηγαίνετε;

Η ανταπόκριση του κόσμου για τη δουλεία μας είναι εκπληκτική. Μας επιλέγουν ζευγάρια από όλη την Κύπρο. Αυτή τη στιγμή παίζουμε σε όλες τις επαρχίες και χωριά της ελεύθερης Κύπρου, ενώ μας έχουν προσεγγίσει και άτομα από το εξωτερικό και σύντομα θα κάνουμε και τα πρώτα μας ταξίδια. Πρόκειται για συμπατριώτες μας, οι οποίοι βρίσκονται στο εξωτερικό όπως τη Νότια Αφρική και την Αγγλία.

 

Τι διαφορετικό προσφέρετε στο στόλισμα του γαμπρού και της νύφης, σε σχέση με άλλους λαουτάρηδες;

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα μας είναι η αγάπη μας για τη μουσική, το πάθος μας για την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα και η νεανικότητα μας μαζί με τα καινούργια στοιχεία που προσδίδουμε στο στόλισμα του γαμπρού και της νύφης, η οποία συμβαδίζει με τη σύγχρονη εποχή και τις νεότερες αντιλήψεις στα περί του γάμου.


Κάθε φορά δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό σαν να είναι η πρώτη μας φορά.




Ποιος θεωρείτε πως είναι ο λόγος που έχετε τόση ζήτηση το τελευταίο διάστημα;

Το γεγονός ότι αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε και είμαστε αυθεντικοί πιστεύω είναι η καλύτερη συνταγή για να ξεχωρίσεις. Κάθε φορά που παίζουμε ένα κομμάτι ή παρευρισκόμαστε σε ένα γάμο ή ένα πανηγύρι για εμάς εκείνη η στιγμή είναι ιδιαίτερη και μοναδική. Και κάθε φορά δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό σαν να είναι η πρώτη μας φορά και ο κόσμος ενδεχομένως το εισπράττει.

 

Είναι το κύριο σας επάγγελμα;

Όχι, δεν είναι το κύριο μας επάγγελμα.

 

Με τι άλλο ασχολείστε;

Ο Νεκτάριος σπούδασε τεχνολόγος ακτινολόγος και εργάζεται σε μία ιδιωτική κλινική και ο Κυριάκος είναι γεωπόνος.

 



 

Είναι κερδοφόρο επάγγελμα; Θα μπορούσε κάποιος να επιβιώσει παίζοντας μόνο μουσική στο στόλισμα του γαμπρού και της νύφης;

Είναι μεν κερδοφόρο επάγγελμα, το να παίζεις σε στολίσματα γαμπρού και νύφης, απλά αν το κάνεις μόνο για τα χρήματα τότε είσαι χαμένος από την αρχή. Αν δεν το αγαπάς δεν θα πας μπροστά. Ωστόσο, δεν θα μπορούσε κανένας να επιβιώσει με τα χρήματα αυτά και γι’ αυτό άλλωστε δεν είναι η κύρια μας δουλειά.

 



 

Ποιο είναι το πιο συνηθισμένο request που έχετε όταν πάτε σε «στόλισμα» νεόνυμφων, είτε από τους συγγενείς είτε από τους ίδιους τους νεόνυμφους;

Τα πιο γνωστά κομμάτια που μας ζητάνε συνήθως στα σπίτια που πάμε είναι σίγουρα η «Μηλιά» και το «Σήμερα γάμος γίνεται» αλλά και άλλα πολλά όπως αν έχει κανένα μερακλή παππού ή γιαγιά οπωσδήποτε καρτζιλαμά, συρτό ή ζεϊμπέκικο.

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο ή αστείο πράγμα ή τραγούδι που σας ζήτησαν να κάνετε/πείτε;

Περίεργα συμβαίνουν σε μερικά σπίτια. Κάτι που μας συμβαίνει συχνά είναι ότι υπάρχει σχεδόν σε κάθε σπίτι ένας «τρελός» θείος ή ξάδελφος του ζευγαριού που θα μπει στη μέση ενώ παίζουμε και θα πει: «παίξε μου ένα Καζαντζίδη ή κάποιο λαϊκό τραγουδιστή»! Υπήρξε και περίπτωση που η νύφη αγχώθηκε και λιποθύμησε, αλλά και περίπτωση που από την τόση πολλή συγκίνηση η μητέρα δεν μπορούσε να καπνίσει.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ