Οι επικίνδυνες και τρομακτικές γυναίκες της Χρυσής Αυγής [ΒΙΝΤΕΟ]

«Συγνώμη, όταν λες νέο-ναζί, ξέρεις ακριβώς τι σημαίνει; Σημαίνει εθνικιστής. Πού είναι το κακό;».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτή ήταν μία από τις θέσεις, μίας εκ των γυναικών της ελληνικής νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, η οποία συμμετέχει στο ντοκιμαντέρ του Νορβηγού σκηνοθέτη Håvard Bustnes «Golden Dawn Girls», το οποίο αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο αυτών των γυναικών.

Μόλις χθες, 10 Νοεμβρίου η κυπριακή βουλή – πλην του ΕΛΑΜ- υιοθέτησε ψήφισμα με το οποίο εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η Κύπρος έχει οδυνηρή ιστορική εμπειρία από τη δράση του φασισμού στον τόπο. Παράλληλα κάλεσε τις Αρχές να παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να διακριβώσουν αν προκύπτει η διάπραξη ποινικών αδικημάτων της ΧΑ και στην Κύπρο.

Την ίδια μέρα, κυκλοφόρησε και το trailer από το αναμενόμενο και δύσκολου ντοκιμαντέρ του Håvard Bustnes, στο οποίο ο σκηνοθέτης αναρωτιέται φωναχτά «Τι συνέβη στην Ελλάδα;», θέλοντας να καταλάβει πώς από μία φιλόξενη, ηλιόλουστη και φιλική χώρα σκοτείνιασε και υιοθέτησε πρακτικές που μοιάζουν τρομακτικά με αυτές του ναζισμού.

Το σχεδόν, δύο λεπτών, trailer «φωνάζει» πολλά, φτάνει να θέλει κάποιος να ακούσει. Γυναίκες σκληραγωγημένες, απόλυτες, δυναστικές, που θέλουν να ελέγχουν τα πάντα για να σιγουρευτούν ότι δεν πήγε κάτι λάθος.

Το υλικό για το ντοκιμαντέρ που προέκυψε, συμπληρωμένο με αρχειακό υλικό που δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για αμφιβολίες όσο αφορά την πραγματικά άσχημη εικόνα του κόμματος, η οποία απέχει παρασάγγας από το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα που παρουσιάζουν στη δημόσια σφαίρα ως πολιτικοί. 

Το «Golden Dawn Girls» θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, το οποίο θα πραγματοποιείται από τις 15 έως τις 26 Νοεμβρίου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ