Πέταξαν οι μετανάστες το φαγητό που τους έδωσαν στα σκουπίδια;

Τι συνέβη πραγματικά με την εικόνα με τα πεταμένα ψωμάκια που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο; 


Article featured image
Article featured image

Δεν είναι η πρώτη φορά που διάφορα ποστ από αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι «ξεσκεπάζουν» τους κακούς και αχάριστους μετανάστες, γίνονται viral και αναπαράγονται ως είδηση ανάμεσα σε διάφορα group και ειδησεογραφικά site.

«Μετανάστες πετάνε το φαγητό που τους δίνουν δωρεάν», «Πρόσφυγες σκίζουν τα ρούχα που τους παίρνουν γιατί δεν είναι brands» και άλλες τέτοιες «ειδήσεις» που σκοπό έχουν να δυναμιτίσουν κι άλλο την ήδη περιρρέουσα ατμόσφαιρα και να στρέψουν την κοινή γνώμη ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Τέτοιου είδους περιστατικά εντοπίζουμε συνήθως στο ελληνικό διαδίκτυο, παρόλα αυτά δεν είναι λίγες οι φορές που και στην κυπριακή online πραγματικότητα διαβάζουμε τέτοιου είδους ιστορίες, με αποδεικτικά στοιχεία μάλιστα.   

Αυτή τη φορά η ιστορία έρχεται από Ελλάδα μεριά και επειδή δεν θέλει και πολύ να αρχίσει να αναπαράγεται και στο κυπριακό διαδίκτυο, είπαμε να προλάβουμε το κακό αναδημοσιεύοντας σχετικό άρθρο που δημοσίευσαν τα «Ελληνικά Hoaxes», αποκαθιστώντας την αλήθεια.

Όλα ξεκίνησαν από μια ανάρτηση στο Facebook που έγινε viral (3.000 κοινοποιήσεις) και κατόπιν εμφανίστηκε σε ιστοσελίδες του «αφυπνισμένου» διαδικτύου. Είναι αλήθεια ότι μετανάστες πέταξαν όλο το catering στα σκουπίδια επειδή δεν τους άρεσε το φαγητό; Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε ανάρτηση στο Facebook, που έγινε στις 8 Νοεμβρίου.

 

 

Τι συνέβη τελικά;

Σύμφωνα με το άτομο που έκανε την ανάρτηση στο Facebook, η εικόνα τραβήχτηκε την ημέρα της δημοσίευσης, δηλαδή στις 8 Νοεμβρίου, στην οδό Λιοσίων (πέριξ του δημαρχείου της Λιοσίων). Στην οδό Λιοσίων 22, όντως στεγάζεται η Διεύθυνση Αποκέντρωσης & Διοίκησης και πέριξ αυτής όντως υπάρχουν υπό κατάληψη κτίρια που φιλοξενούν μετανάστες.  Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα τρόφιμα πετάχτηκαν από μετανάστες, διότι, όπως θα δούμε παρακάτω, πρόκειται για ληγμένα είδη αρτοποιίας.

Κατόπιν μεγέθυνσης της εικόνας, διαπιστώνουμε πως αυτό που βλέπουμε είναι αρτίδια σίτου (ψωμάκια), που αφενός δεν περιέχουν αλλαντικά και αφετέρου, έχουν λήξει από τις 7 Νοεμβρίου (θυμίζουμε η φωτογραφία είναι από τις 8/11, μια ημέρα μετά την ημερομηνία λήξης).

Επομένως, ακόμη και αν τα ψωμάκια προέρχονται από κάποια δομή που φιλοξενεί μετανάστες, ο λόγος που πετάχτηκαν είναι επειδή έληξαν και όχι επειδή «δεν τους άρεσαν». Αξίζει να αναφερθεί επίσης πως τα συγκεκριμένα αρτίδια, έχουν πολύ μικρό χρόνο ζωής (2 ημέρες), γεγονός που σημαίνει πως εφόσον δεν προλάβουν να καταναλωθούν, είναι λογικό να καταλήξουν στα σκουπίδια.



Συμπεράσματα:

Το φαγητό της εικόνας δεν είναι τύπου σάντουιτς που μπορεί να περιέχει αλλαντικά που κάποιοι μουσουλμάνοι δεν τρώνε, αλλά απλά ψωμάκια. Η προέλευσή τους, δηλαδή αν πετάχτηκαν από μετανάστες ή κάποιο σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ο λόγος που πετάχτηκαν και αυτός δεν είναι επειδή «δεν άρεσαν» στους μετανάστες, αλλά επειδή έχουν λήξει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ