«Δεν μπορώ να ανεχθώ τον εμπαιγμό. Δεν μπορούν να εξευτελίζουν έτσι τους εκπαιδευτικούς»

«Αυτό που ενοχλεί περισσότερο, είναι ότι ο Υπουργός δεν έδειξε ίχνος σεβασμού σε ανθρώπους που είναι ταγμένοι να επιτελούν ένα λειτούργημα όπως αυτό του εκπαιδευτικού.  Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζονται από το ίδιο τους το Υπουργείο με τρόπο απαξιωτικό, με τρόπο που να περιφρονεί τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους».

 


Article featured image
Article featured image

Με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με το νέο σύστημα εξετάσεων για τον διορισμό εκπαιδευτικών και τα όσα επακολούθησαν, η αδιόριστη εκπαιδευτικός Μαρία Σταύρου, έγραψε μερικά λόγια με παραλήπτη το Υπουργείο Παιδείας, τον Υπουργό αλλά και το σύστημα που όπως υποστηρίζει τους εμπαίζει.


Κανένας δεν μπορεί να εξευτελίζει εκπαιδευτικούς που μόχθησαν στα πανεπιστημιακά έδρανα για να αποκτήσουν πτυχία και μεταπτυχιακά.


Γράφει η Μαρία Σταύρου

Την περασμένη Δευτέρα γίναμε μάρτυρες μιας κωμικοτραγικής κατάστασης. Μιας κατάστασης που είχε αντίκτυπο σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, αφού μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τα όνειρα τους, τις ελπίδες τους, τις προσδοκίες τους και την αξιοπρέπεια τους να γκρεμίζονται.

Οι εξετάσεις διορίσιμων εκπαιδευτικών αποδείχτηκαν αναξιοκρατικές κι ένα φιάσκο με την ευθύνη να βαραίνει τις πλάτες του Υπουργείου Παιδείας. Ενώ τις προηγούμενες μέρες ο Υπουργός διατυμπάνιζε σε όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για μια επιτυχημένη και αξιοκρατική διαδικασία, η περασμένη Δευτέρα αποτέλεσε την καλύτερη απόδειξη για ένα καλά σκηνοθετημένο έργο με θύματα χιλιάδες εκπαιδευτικούς.


O Υπουργός δεν έδειξε ίχνος σεβασμού σε ανθρώπους που είναι ταγμένοι να επιτελούν ένα λειτούργημα όπως αυτό του εκπαιδευτικού.


Η προχειρότητα της διαδικασίας άρχισε ήδη να διαφαίνεται από τις προηγούμενες μέρες αφού είχαν παραβιαστεί τα άρθρα 9 και 10 της νομοθεσίας του νέου συστήματος διορισμού. Σε αυτό προστέθηκε η διαρροή των θεμάτων αλλά και τα ίδια τα θέματα των εξετάσεων  τα οποία δεν αναζητούσαν άξιους και άριστους εκπαιδευτικούς, αλλά εκπαιδευτικούς εγκυκλοπαίδειες και μαραθωνοδρόμους σε ένα ατέλειωτο αγώνα αντοχής.

Ως αδιόριστη εκπαιδευτικός λοιπόν, που λανθασμένα εναπόθεσα και την τελευταία μου ελπίδα σε αυτό το νέο σύστημα διορισμού, δεν μπορώ να ανεχθώ την κοροϊδία και τον εμπαιγμό. Κανένας δεν μπορεί να εξευτελίζει εκπαιδευτικούς που μόχθησαν στα πανεπιστημιακά έδρανα για να αποκτήσουν πτυχία και μεταπτυχιακά. Εκτός και αν ο Υπουργός κρίνει ότι τα πανεπιστήμια μας δεν είναι ικανά να επιμορφώνουν αξιόλογους εκπαιδευτικούς.

Αυτό που ενοχλεί περισσότερο όμως είναι ότι ο Υπουργός δεν έδειξε ίχνος σεβασμού σε ανθρώπους που είναι ταγμένοι να επιτελούν ένα λειτούργημα όπως αυτό του εκπαιδευτικού.  Δεν μπορεί οι εκπαιδευτικοί να αντιμετωπίζονται από το ίδιο τους το Υπουργείο με τρόπο απαξιωτικό, με τρόπο που να περιφρονεί τις ικανότητες, τις γνώσεις και τις δεξιότητες τους.

Οφείλουμε, ως εκπαιδευτικοί, να σεβαστούμε πάνω από όλα τους εαυτούς μας, να σηκώσουμε ανάστημα  και να εναντιωθούμε σε αυτούς  που μας έκαναν να νιώσουμε έστω και μια στιγμή ανίκανοι μέσα από αυτή τη σάπια διαδικασία. Σε αυτή την προσπάθεια μέτοχος πρέπει να είναι όλη η κοινωνία για να στηρίξει τους εκπαιδευτικούς που διαπαιδαγωγούν το μέλλον το παιδιών μας.

Υ.Γ. Τα όνειρα και την αξιοπρέπεια μας δεν μπορούμε να τα χαρίσουμε σε κανένα. Ραντεβού λοιπόν την Δευτέρα 13/11 η ώρα 13:30 έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

 

* Η Μαρία Σταύρου, είναι αδιόριστη εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ