Στείλαμε στο Υπ. Παιδείας ερωτήματα αδιόριστων εκπαιδευτικών [και πήραμε απαντήσεις]

«Δεν ήταν διαρροή, ήταν δημοσιοποίηση». Από την αρχή της τηλεφωνικής μας επικοινωνίας θέλησε να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση η Λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας, τώρα που η υπόθεση άρχισε να ξεκαθαρίζει.

 


Article featured image
Article featured image

«Αντιλαμβάνομαι ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου, όλοι ψάχνουν το λάθος πάνω στο οποίο θα πατήσουν και θα ξεκινήσουν να επιτίθενται, αλλά όλο αυτό που έγινε εναντίον της Υπηρεσίας και του ΥΠΠ ήταν ανέντιμο και αισχρό».

Σκοπός της επικοινωνίας μας με το Υπουργείο, δεν ήταν να μάθουμε τι έγινε και πως δημοσιεύτηκαν τα θέματα πριν τις εξετάσεις. Αυτό είναι κάτι το οποίο ήδη άρχισε να ξεκαθαρίζει, με το πρώτο πόρισμα της διερευνητικής επιτροπής να αναφέρει πως πρόκειται για ανθρώπινο λάθος και παράλειψη και όχι για εσκεμμένη ή κακόβουλη ενέργεια. 

Πριν μιλήσουμε με το Υπουργείο και την αρμόδια υπηρεσία που είχε την ευθύνη για τη διεξαγωγή του Νέου Συστήματος Διορισμών, ζητήσαμε από αδιόριστους και συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, να μας στείλουν ερωτήσεις και απορίες που είχαν, έπειτα από το ντόρο που έγινε και την αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε σε σχέση με την αδιαβλητότητα των προηγούμενων και των επόμενων εξετάσεων.

Έπειτα, πήραμε τηλέφωνο και θέσαμε τα ερωτήματα στην αρμόδια Λειτουργό του Υπουργείο και αυτή απάντησε.


Δεν δόθηκαν τα θέματα επιλεκτικά σε κάποιους και κάποιοι άλλοι έμειναν έξω, αντίθετα όλοι οι εξεταζόμενοι είχαν πρόσβαση.


1# Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν είχε κάποιος τα θέματα και των πρώτων εξετάσεων και γνώριζε σε τι θα εξεταστεί;

Γιώτα Θεοφάνους, 29, δασκάλα

Θα πω και πάλι αυτό που τόνισα στην αρχή, δεν έγινε διαρροή, έγινε κατά λάθος δημοσιοποίηση. Δεν δόθηκαν τα θέματα επιλεκτικά σε κάποιους και κάποιοι άλλοι έμειναν έξω, αντίθετα όλοι οι εξεταζόμενοι είχαν πρόσβαση σε αυτά όση ώρα παρέμειναν online. Άρα δεν τίθεται θέμα πριμοδότησης συγκεκριμένων υποψηφίων εις βάρος άλλων και σε αυτό είμαστε κάθετοι.

 

2# Από τη στιγμή που τα θέματα είναι αδιάβλητα, γιατί τα είχε ο λειτουργός πριν από την εξέταση; Να μας εξηγήσουν ακριβώς τη διαδικασία που βγαίνουν τα γραπτά!

Χριστίνα Αντωνίου, 35, πληροφορική

Η διαδικασία που τηρείται με τα θέματα των εξετάσεων είναι ιδιαιτέρως αυστηρή. Όταν δοθούν τα θέματα, ο πρόεδρος της ομάδας θεματοθέτησης τα μεταφέρει σε USB και τα δίνει στο αρχείο υπηρεσίας όπου παραμένουν κλειδωμένα μέχρι το πέρας των εξετάσεων, ενώ παράλληλα φρουρούνται. Το ίδιο συμβαίνει και με τους θεματοθέτες. Μόνο μετά το τέλος των εξετάσεων, ο αρμόδιος λειτουργός μπορεί να πάρει τα θέματα και να τα δημοσιεύσει. Ξέρω, βέβαια, ότι κάποιος θα πει πώς γίνεται λοιπόν να έγινε αυτό το λάθος, αφού υπάρχουν τόσο αυστηροί κανονισμοί; Αυτό προσπαθούμε να μάθουμε κι εμείς μέσα από την έρευνα που διεξάγεται.

 

3# Που ξέρουμε ότι δεν θα βάλουν τα ίδια θέματα στα υπόλοιπα μαθήματα, θέματα τα οποία προφανώς κάποιοι έχουν προλάβει να δουν;

Παναγιώτης Πέτρου, 35, χημεία

Ακριβώς επειδή αρκετοί είδαν τα προηγούμενα θέματα, οι θεματοθέτες σχεδόν άμεσα, μπήκαν στη διαδικασία για να βάλουν καινούργια θέματα. Άρα, όχι, δεν θα ξαναμπούν τα ίδια, αλλά εντελώς καινούργια.

 

4# Θα ήθελα να ξέρω κατά πόσο θα γίνουν πιο δύσκολα τα γραπτά επειδή βγήκε προς τα έξω η μορφή τους.

Ελένη Ευθυμίου, φυσική

Όπως είπα και λίγο πιο πριν, θα μπουν καινούργια θέματα, αλλά δεν πρόκειται να αυξηθεί ο βαθμός δυσκολίας. Η μορφή και το επίπεδο θα παραμείνουν ίδια. Δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι συμμετέχοντες γι’ αυτό.

 

5# Ποιοι θα διορθώσουν τα γραπτά μας και που ξέρουμε ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν είναι απλά μία παραπλάνηση για να μας δώσουν ελπίδες χωρίς αντίκρισμα; Ποιος μας εγγυάται ότι και οι προηγούμενες εξετάσεις που έχουμε δώσει, δεν είχαν διαρρεύσει η δοθεί επιλεκτικά τα θέματα από πριν;

Μαρία Κωνσταντίνου, 25, Πληροφορική

Οι διορθωτές/βαθμολογητές δεν έχουν ακόμη επιλεγεί αφού ακόμα βρισκόμαστε στη μέση της διαδικασίας. Θα επιλεγούν βάσει των σχετικών κανονισμών που διέπουν τις εξετάσεις διορισμών και έπειτα θα κριθούν από τον Υπουργό Παιδείας. Σχετικά με τα άλλα ερωτήματα, θεωρώ ότι έχω απαντήσει πιο πριν.

 

#6 Τα πρώτα δειγματικά τεστ που μας είχαν δώσει είχαν 11 ερωτήσεις, ενώ τα θέματα που δημοσίευσαν είχαν 30 ερωτήσεις, τελικά κάνουν πειράματα μαζί μας;

Μαρία Κωνσταντίνου, 25, Πληροφορική

Όντως, τα δειγματικά τεστ που είχαμε δώσει στη δημοσιότητα ήταν με λιγότερες ερωτήσεις, εξου και δειγματικά. Δεν είχαμε δώσει ολόκληρα τεστ, αλλά ένα μέρος απλά για να μπουν η υποψήφιοι στη φιλοσοφία του γραπτού. Μία ενέργεια που δεν ήταν στις υποχρεώσεις του Υπουργείου, το πράξαμε γιατί θέλαμε να βοηθήσουμε τους υποψηφίους. Σε καμία περίπτωση όμως οι δειγματικές ερωτήσεις δεν αντανακλούσαν στο τελικό δοκίμιο.

 

Παράλληλα με την έρευνα που διεξάγετε για να ξεκαθαρίσει το τι ακριβώς συνέβη, η Ομάδα Δυσαρεστημένων Υποψηφίων Εξετάσεων του Νέου Σχεδίου Διορισμού  Εκπαιδευτικών, οι οποίοι δεν έχουν πειστεί από τις απαντήσεις του Υπουργείου, αντιδρά στη συνέχιση της διαδικασίας, ζητώντας την αναβολή τους, ενώ παράλληλα κάνει λόγο και για νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβούν. Ζητήσαμε από την Ανθή Σπύρου, Πρόεδρο του Κινήματος Αντικαταστατών Λεμεσού, να μας εξηγήσει που ακριβώς διαφωνούν με το Υπουργείο και γιατί είναι τόσο κάθετα αντίθετοι, ως προς τη συνέχιση της διαδικασίας.  «Καταρχήν να σας ευχαριστήσω για το βήμα να εκφραστώ δια μέσου της ιστοσελίδας σας. Για να μην μακρηγορώ, προτιμώ να σας αποστείλω κάποια από τα άρθρα που έχουν παραβιαστεί μέσω της νέας αυτής διαδικασίας και πάνω στα οποία βασίζουμε τις αντιδράσεις και τις ενέργειές μας».

Σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του Νόμου για το Νέο Σχέδιο Διορισίμων, η εξεταστέα ύλη καθορίζεται με απόφαση της αρμόδιας αρχής από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μαζί με τις υπόλοιπες αναγκαίες πληροφορίες, τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων. Η αρμόδια αρχή ανακοινώνει δύο μήνες πριν την ημερομηνία έναρξης της διεξαγωγής των γραπτών εξετάσεων οποιεσδήποτε διαδικασίες, προθεσμίες και πληροφορίες. Δημοσιοποίηση των άρθρων: Ιούνιος 2017. Έναρξη διεξαγωγής γραπτών εξετάσεων Νοέμβριος 2017. Από μόνο του αυτό αποτελεί μια παρατυπία.

Επιπλέον, σε χρονικό πλαίσιο λιγότερο της μια εβδομάδας αναρτήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στα πλαίσια της ανάρτησης της εξεταστέας ύλης, το μοναδικό δειγματικό δοκίμιο για το μάθημα των Ελληνικών. Μάθημα που έπρεπε να παρακαθίσουμε όλοι οι υποψήφιοι, όλων των βαθμίδων στις 04.11.17, ημέρα Σάββατο, ως πρώτο εξεταστικό μάθημα. Επιπρόσθετα, την Κυριακή 05.11.17, όλοι οι υποψήφιοι, παρακαθίσαμε στην εξέταση για το μάθημα δεξιοτήτων. Μέχρι την Πέμπτη 02.11.17 γνωρίζαμε πως η ύλη του μαθήματος ήταν κοινή. Στις 02.11.17 ενημέρωσε το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με μήνυμα στο κινητό και με ανάρτηση στην επίσημη σελίδα των εξετάσεων ότι η εν λόγω εξέταση, διαχωρίζεται σε δύο δοκίμια. Στο κοινό μέρος, της γενικής ύλης που μέχρι τότε είχαμε μελετήσει και προετοιμαστεί και στο ειδικό ανά βαθμίδα.

Δευτέρα 06.11.17: Ανάρτηση των δοκιμίων των γνωστικών αντικειμένων στην Επίσημη Σελίδα του Υπουργείου Παιδείας, από το ίδιο το Υπουργείο, μια ώρα πριν την εξέταση των ειδικοτήτων Πληροφορικής, Χημείας, Φυσικής, Θρησκευτικών και Φυσικής Αγωγής. Σύμφωνα με το άρθρο 18, η επιτροπή θεματοθετών είναι άμεσα υπεύθυνη για το αδιάβλητο των γραπτών εξετάσεων και λαμβάνει προς τούτο τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της μη διαρροής του περιεχομένου των εξεταστικών δοκιμίων σε μη εξουσιοδοτημένο άτομο. Σύμφωνα με το άρθρο 19, τα εξεταστικά δοκίμια πολλαπλασιάζονται στο χώρο όπου συνεδριάζει η επιτροπή θεματοθετών και κάτω από την επίβλεψη της Υπηρεσίας Εξετάσεων, τοποθετούνται σε φακέλους ανά αίθουσα εξέτασης και εξεταστικό κέντρο ξεχωριστά και σφραγίζονται.

Η όλη διαδικασία γίνεται σε συνθήκες υψίστης ασφαλείας, ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο και αδιάβλητο των εξετάσεων. Η μεταφορά των εξεταστικών δοκιμίων στα εξεταστικά κέντρα γίνεται από εντεταλμένα από την αρμόδια αρχή πρόσωπα, που τα παραδίνουν στους υπευθύνους των εξεταστικών κέντρων ή εκπροσώπους τους. Οι σφραγισμένοι φάκελοι με τα εξεταστικά δοκίμια διανέμονται στους επιτηρητές και ανοίγονται από τους επιτηρητές κάθε αίθουσας εξέτασης, στον καθορισμένο χρόνο, στην παρουσία των υποψηφίων.

Η αρμόδια αρχή δύναται να αποφασίζει εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο αποστέλλονται τα εξεταστικά δοκίμια, ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο και αδιάβλητο των εξετάσεων. Οι θεματοθέτες και το προσωπικό που εμπλέκεται στη διαδικασία θεματοθέτησης παραμένουν στο χώρο θεματοθέτησης τουλάχιστον μία ώρα μετά την ώρα έναρξης της εξέτασης.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ