Η φάση του AirBnB στην Κύπρο παίρνει τα πάνω της

Τρεις ιδιοκτήτες καταλυμάτων στην Κύπρο και δύο φιλοξενούμενοι σε καταλύματα του εξωτερικού εξηγούν στη CITY γιατί όλο και περισσότεροι γουστάρουν πλέον τη φάση του AirBnB.

 


Article featured image
Article featured image

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ το 2008 και 9 χρόνια μετά, η δημοφιλής εφαρμογή, μετρά περισσότερους από 150.000.000 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Μόνο για το τρίμηνο 1ης Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου, η ιστοσελίδα έσπασε ρεκόρ κρατήσεων, με τον αριθμό να ανέρχεται στα 45 εκατ. επισκέψεις.

Και μπορεί στην Κύπρο να αργήσαμε λίγο να το πάρουμε χαμπάρι, ως επιχειρηματική προοπτική, εντούτοις το τελευταίο διάστημα βλέπουμε να ξεπηδούν συνεχώς καταλύματα AirBnB σε όλες τις πόλεις (300+), το οποία προσφέρουν καλές τιμές, αλλά και μία ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών σε αυτούς που τα επιλέγουν βασισμένη στη φιλοσοφία του AirBnB.



Δες όλα τα καταλύματα που διατίθενται στην Κύπρο μέσω AirBnB πατώντας ΕΔΩ



Εκεί κρύβεται και το μυστικό της επιτυχίας, μάλλον, σύμφωνα με τα όσα διηγούνται άτομα που έχουν βιώσει την εμπειρία του AirBnB, είτε ως οικοδεσπότες είτε ως φιλοξενούμενοι. «Το να επιλέξεις να μείνεις σ’ ένα χώρο AirBnB, αυτομάτως σημαίνει ότι επιλέγεις να μείνεις στο σπίτι κάποιου ντόπιου. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις πολύ πιο κοντά με την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτεσαι, αλλά και πιο οικεία, αφού απέχει πολύ από ένα ψυχρό δωμάτιο ξενοδοχείου», λέει στη CITY ο Πέτρος Κουμανταρής που επιλέγει πλέον μόνο AirBnB για τη διαμονή του στο εξωτερικό.

Για να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τι συμβαίνει πίσω από τη νέα αυτή τάση που έχει κατακτήσει τον κόσμο, μιλήσαμε με 3 Κύπριους ιδιοκτήτες καταλυμάτων τα οποία διαθέτουν AirBnB, αλλά και 2 Κύπριους που δηλώνουν φανατικοί λάτρεις αυτού του εναλλακτικού τρόπου διαμονής.

 

Αντώνης / Ορόκληνη / Διαμέρισμα 1 υπνοδωματίου



Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοί σας είναι Κύπριοι ή ξένοι και από ποιες χώρες;

Σχεδόν όλοι είναι ξένοι (περίπου 95%). Από Ρωσία, Γαλλία, Πολωνία, Αμερική, Ουκρανία,Αγγλία, Ιταλία, Λίβανο.

 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έκανε πελάτης σας;

«We couldn't have asked for better hosts on the holiday. They made us feel so welcome we felt like we had known them forever. The apartment was in a great location a few minutes’ walk from the beach. It was exactly as described and contained everything one needs for a holiday.Τhe owners were brilliant. We actually spent quite a bit of time with them as they were such good company and also met some other people through them. On arrival after we dropped our bags, the hosts drove us all around to show us the best restaurants, shops and beaches. The apartment was in a nice quiet residential development but within easy reach of all the bars, shops and restaurants. We had a great time and this was mainly due to the hosts. We will definitely return».

 

Γιατί προτιμούν το AirBnB οι φιλοξενούμενοι σας και όχι κάποιο ξενοδοχείο;

Λόγω χαμηλότερης τιμής, υπάρχει πιο προσωπική επαφή, ιδιωτικότητα και μεγαλύτερα δωμάτια. Σχετικά με την αντίδραση των ξενοδόχων ενάντια σε καταλύματα όπως το δικό μας, διερωτώμαι γιατί διαμαρτύρονται αφού τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη και μάλιστα για μεγάλη περίοδο. Επίσης, τα μικρά καταλύματα αποτείνονται κυρίως σε τουρίστες που θέλουν οικονομική διαμονή την οποία τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν προσφέρουν. 

Εσείς, μένετε σε AirBnB όταν πάνε στο εξωτερικό;

Φυσικά, αλλά όχι πάντα.

 

Πότε και πώς αποφασίσατε να ενοικιάσετε το χώρο σας μέσω AirBnB;

Από το 2013, όταν το άκουσα για πρώτη φορά, μου φάνηκε καταπληκτική ιδέα για επιπλέον εισόδημα και μετά από τη δοκιμή πείστηκα πως ήταν σωστή επιλογή. Μέχρι τώρα δεν είχαμε κανένα πρόβλημα με τους ενοικιαστές ή τους γείτονες. Αντιθέτως κάναμε και φιλίες με κάποιους ενοίκους. 

 

 

Γιώργος / Λεμεσός / Στούντιο

Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοί σας είναι Κύπριοι ή ξένοι και από ποιες χώρες;

Οι περισσότεροι είναι ξένοι, κυρίως Ευρωπαίοι (Γερμανοί, Ρώσοι, Άγγλοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Ολλανδοί, Έλληνες). Λόγω αρκετών νέων αερογραμμών και κάποιων καινούργιων δρομολογίων που ενέταξαν οι υφιστάμενες αερογραμμές, έχουμε νέο κύμα τουριστών από χώρες που δεν είχαμε τα προηγούμενα χρόνια.

 

Γιατί προτιμούν το AirBnB και όχι κάποιο ξενοδοχείο;

Οι φιλοξενούμενοί μας κατά κύριο λόγω μας προτιμούν γιατί τους προσφέρουμε μια οικονομική λύση σ’ ένα όμορφο χώρο που τους κάνει να αισθάνονται όπως στο σπίτι τους. Έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την κυπριακή φιλοξενία, έχουν άμεση επαφή μαζί μας, και όλα όσα μπορεί να τους παρέχει ένας ντόπιος. Επίσης, μας επιλέγουν με βάση τις εμπειρίες και τα σχόλια προηγούμενων επισκεπτών μας. Στο Airbnb μπορείς να βρεις και πιο οικονομικές λύσεις από ένα ξενοδοχείο, το θέμα είναι ο κάθε ταξιδιώτης να ξέρει τι θέλει και να διαμένει στον καλύτερο χώρο με βάση τις ανάγκες του.

 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έκανε πελάτης σας;

Συνήθως τα καλύτερα σχόλιο που δεχόμαστε είναι ότι τους κάνουμε να αισθάνονται σαν στο σπίτι τους. Ότι εκτιμούν  πολύ την κυπριακή φιλοξενία και δεχτήκαμε προτάσεις να μας το ανταποδώσουν στη χώρα τους. Χαρακτηριστικό δείγμα της εκτίμησης / ικανοποίησης, ήταν ένα ζευγάρι Ιταλών που έφτιαξε ένα πίνακα με βότσαλα και τον τοποθέτησε στον χώρο, δίπλα σε πίνακες άλλων καλλιτεχνών που είχαμε.

Εσείς, μένετε σε AirBnB όταν πάνε στο εξωτερικό;

Είμαστε απ’ αυτούς που αγαπάμε τη φιλοξενία και την ανάμιξη με άλλες κουλτούρες, έτσι και εμείς στα ταξίδια μας επιλέγουμε να διαμένουμε σε χώρους μέσω του Aibnb. Οι πληροφορίες που παίρνουμε από τους ντόπιους, μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα το ρυθμό και τον τρόπο ζωής της πόλης που μας φιλοξενεί. Δεν είμαστε τουρίστες, είμαστε περιηγητές και σε αυτούς, άλλωστε, πιστεύω θεωρώ ότι απευθύνεται το AirBnB.

 

Πότε και πώς αποφασίσατε να ενοικιάσετε τον χώρο σας μέσω AirBnB;

Φέτος είναι ο τρίτος χρόνος που είμαστε στην κοινότητα του Airbnb ως οικοδεσπότες. Υπήρξαμε προηγουμένως ως φιλοξενούμενοι στο εξωτερικό και ήταν μια ιδέα που μας άρεσε γιατί αντιπροσωπεύει πολύ την ιδεολογία μας. Αποφασίσαμε ένα υφιστάμενο χώρο έκφρασης και δημιουργίας που είχαμε φτιάξει, μιας και ασχολούμαστε με σχεδιασμό και κατασκευές, εκτός από τους οικείους μας να τον μοιραζόμαστε και με άλλα άτομα μέσω του Airbnb. 

 

 

Κούλα / Παλιά Λευκωσία / Διατηρητέο Σπίτι



Οι περισσότεροι φιλοξενούμενοί σας είναι Κύπριοι, ή ξένοι και από ποιες χώρες;

Είναι ξένοι, από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία.

 

Ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που σας έκανε πελάτης;

Ότι είναι πολύ καθαρός ο χώρος και πως παρόλο που το σπίτι βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης, λόγω της εσωτερικής του αυλής, προσφέρει στον επισκέπτη ησυχία και γαλήνη.

 

Γιατί προτιμούν το AirBnB και όχι κάποιο ξενοδοχείο;

Λόγω χαμηλής τιμής. Επίσης, αυτά τα άτομα έχουν μια διαφορετική φιλοσοφία. Θέλουν μεν να μείνουν κάπου φτηνά, αλλά ο χώρος να τηρεί και κάποιες προϋποθέσεις. Τους αρέσει να μένουν σε πιο ήσυχα μέρη και να έρχονται σε επαφή με τους ντόπιους οικοδεσπότες και να νιώθουν το χώρο σαν το σπίτι τους. 

Εσείς μένετε σε AirBnB όταν πάτε στο εξωτερικό;

Εγώ προσωπικά δεν έτυχε να μείνω σε AirBnB στο εξωτερικό. Έμεινα όμως σε κατάλυμα, βίλες ή apartment που βρήκα μέσω Booking.

 

Πότε και πώς αποφασίσατε να ενοικιάσετε το χώρο σας μέσω AirBnB;

Πριν από περίπου ένα χρόνο και οι λόγοι ήταν οικονομικοί. Για να βγάλουμε τα προς το ζην.

 

 

 

ΚΥΠΡΙΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΟ AIRBNB ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Εκτός όπως από ιδιοκτήτες καταλυμάτων AirBnB, ήρθαμε σε επαφή και με Κύπριους που προτιμούν αυτό τον τρόπο διαμονής όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να μας πουν, βιωματικά πλέον, πώς είναι να ταξιδεύεις στο εξωτερικό και στην ουσία να φιλοξενείσαι στο σπίτι κάποιου άγνωστου.  

 

Πέτρος / 25 / Ουκρανία, Αθήνα



 

 

Τα προτιμώ γιατί είναι πολύ φθηνότερα από ένα ξενοδοχείο και παρότι ακριβότερο από ένα hostel, σου παρέχει ιδιωτικότητα.

Το να επιλέξεις να μείνεις σ’ ένα χώρο/διαμέρισμα που παρέχει η εφαρμογή AirBnB, αυτομάτως σημαίνει ότι επιλέγεις να μείνεις στο σπίτι κάποιου ντόπιου. Κάτι που σε κάνει να νιώθεις πολύ πιο κοντά με την κουλτούρα της χώρας που επισκέπτεσαι, αλλά και πιο οικεία, αφού απέχει πολύ από ένα ψυχρό δωμάτιο ξενοδοχείου.

Η πρώτη μου έγνοια όταν ψάχνω χώρο, είναι τα διαμερίσματα να είναι σε μικρές συνοικίες που ζουν ντόπιοι αντί των τουριστικών περιοχών. Ακόμη ένας παράγοντας που λαμβάνω υπόψη, είναι ο ιδιοκτήτης να είναι κοντά στην ηλικία μου για ευνόητους λόγους (γλώσσα, επικοινωνία μέσω email κ.α.).

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η φορά που έμεινα στην Αθήνα. Είχα συνεννοηθεί με τον ένοικο του διαμερίσματος που θα έμενα, να βρισκόμασταν στην είσοδο του σπιτιού για να μου δώσει τα κλειδιά και να με κατατοπίσει. Πηγαίνοντας εκεί, διαπίστωσα ότι στο διαμέρισμα δεν έμενα μόνος του, αλλά με την κοπέλα του κάτι το οποίο με προβλημάτισε στην αρχή, αφού δεν ήξερα πώς θα γινόταν η όλη φάση. Τελικά μου εξήγησαν ότι τις ημέρες που θα ήμουν εκεί, αυτοί θα έμεναν στο πατρικό του ενός από τους δύο, που ήταν Αθήνα. Με ενημέρωσαν μάλιστα ότι είχαν κλείσει το διαμέρισμα μέσω της εφαρμογής του AirBnB για ολόκληρο το καλοκαίρι. Έτσι, ενόσω αυτοί θα έκαναν διακοπές στα ελληνικά νησιά, θα λάμβαναν ένα σεβαστό χαρτζιλίκι από το συγκεκριμένο κατάλυμα. Για να είμαι ειλικρινής, ήταν λίγο περίεργο να τους βλέπω να ξεσπιτώνονται για να μπαίνω εγώ στο δικό τους σπίτι, αλλά that’s the way it goes.

Το πιο περίεργο όμως ήταν η διακόσμηση του σπιτιού, κάτι το οποίο δεν ήταν ξεκάθαρο από τις φωτογραφίες που είχα δει στην εφαρμογή. Τα παιδιά ασχολούνταν με την ύπνωση, την αρωματοθεραπεία και άλλες εναλλακτικές θεραπείες. Το σπίτι ήταν γεμάτο περίεργα βιβλία, αρωματικά κεριά, περίεργα σύμβολα και χαλιά κρεμασμένα στου τοίχους.

Παρόλα αυτά και οι δύο ήταν εξαιρετικά φιλικοί και φιλόξενοι. Μου έδειξαν τα κατατόπια, μου έδωσαν το ελεύθερο να χρησιμοποιήσω ότι θέλω από το σπίτι και με έκαναν να νιώσω άνετα.

Ήδη τώρα που γράφω για την ιστορία, νιώθω ότι θέλω να ξαναταξιδέψω σύντομα και να μείνω σε AirBnB. Το θεωρώ εξαιρετικό τρόπο να γνωρίσεις νέο κόσμο και να αποκτήσεις απίστευτες εμπειρίες.

 

 

Σταύρος / 27 / Λονδίνο, Άμστερνταμ, Βερολίνο και Πολωνία



Επιλέγω να μείνω σε AirBnB, γιατί συνήθως βρίσκω σε περιοχές στις οποίες ζουν ντόπιοι, ενώ είναι σαφώς και πολύ πιο οικονομικά από ένα ξενοδοχείο.

Οι οικοδεσπότες που προσφέρουν τέτοιου τύπου καταλύματα, συνήθως, είναι ιδιαίτερα cool, ευχάριστοι και φιλόξενοι τύποι, οι οποίοι σε βοηθούν σε ό,τι χρειαστείς τόσο για τη διακίνηση σου στην περιοχή όσο και για άλλες πληροφορίες και ανάγκες που μπορεί να έχεις. Τι καλύτερο;

Πριν επιλέξω που θα μείνω, μελετώ τις κριτικές προηγούμενων πελατών, την περιοχή και φυσικά αν είναι ολόκληρο το σπίτι, ή ένα δωμάτιο σε σπίτι, κάτι που σημαίνει ότι θα συγκατοικώ και με άλλο κόσμο.

Μια αστεία ιστορία που θυμάμαι, ήταν η πρώτη φορά που κλείσαμε με ακόμη τρεις φίλους, κατάλυμα AirBnB στο Άμστερνταμ. Πηγαίναμε για bachelor, οπότε χρειαζόμασταν ένα ολόκληρο σπίτι για να έχουμε την άνεση μας και κυρίως την ιδιωτικότητά μας. Τελικά φτάνοντας εκεί, αντιληφθήκαμε πως αντί για σπίτι έκλεισα το σαλόνι του σπιτιού ενός τύπου ο οποίος έμενε στο δωμάτιο από πάνω μας. Όπως καταλαβαίνεις το σοκ ήταν μεγάλο, αφού δεν θα είχαμε την άνεση να κάνουμε τίποτα. Ευτυχώς, βρέθηκε λύση και δεν πήγε χαμένο το ταξίδι. 

 

 

ΝΑΙ ΑΛΛΑ...

Η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου δημιουργεί προβλήματα, ενόσω η πλατφόρμα της AirBnB γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής στην Κύπρο.

ΠΑΣΥΞΕ και Τμήμα Φορολογίας εκφράζουν ανησυχίες τόσο για τη μη αδειοδότηση των εν λόγω καταλυμάτων από τον ΚΟΤ όσο και για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Στην Κύπρο, ακόμη τουλάχιστον, δεν έχει καθοριστεί νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα μπορέσουν να ενταχθούν οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων AirBnb, γεγονός που εγείρει ανησυχίες, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων, σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Παράλληλα, το Τμήμα Φορολογίας προσπαθεί με κάθε τρόπο να εντοπίσει τους ιδιοκτήτες AirBnB καταλυμάτων, με σκοπό να τους φορολογήσει. Παρόλα αυτά, επειδή δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία για την περίοδο που ήταν ενοικιασμένα τα καταλύματα, είναι δύσκολο να υπολογιστεί το ακριβές ποσό που πρέπει να φορολογηθεί. 

Κλασσικά κυπριακά μπερδέματα και σε αυτή την περίπτωση, οπότε να ευχηθούμε καλά ξεμπερδέματα!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ