Γιατί ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου χαρίζει τη μισή του περιουσία;

Ποσό που αντιστοιχεί σε 1 δισεκατομμύριο στερλίνες ή αν προτιμάτε 1,129 δισεκ. ευρώ.

 


Article featured image
Article featured image

Γνωστός για τη μεγάλη του φιλανθρωπική του δράση, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου για ακόμη μία φορά εκπλήσσει με την απόφασή του να ενταχθεί στο παγκόσμιο project «Philanthropy Pledge» το οποίο προβλέπει ότι οι συμμετέχοντες σε αυτό πρέπει να χαρίσουν περισσότερη από τη μισή τους περιουσία σε κάποιο φιλανθρωπικό σκοπό.

Την ανακοίνωση για αυτή του την απόφαση, είχε κάνει ο Σερ αρχές του τρέχοντος έτους, επιβεβαιώνοντάς το όμως πριν μερικές ημέρες σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC.

Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν η επίσης πολύ σημαντική και καινοτόμα απόφασή του να χρηματοδοτήσει επιχειρηματικά project για άτομα με κινητικές και άλλες δυσκολίες, τα οποία επιθυμούν και θέλουν να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση.

«Το να ξεκινάς μια επιχείρηση και να την κάνεις να επιτύχει, είναι από μόνο του ένα επίτευγμα. Φανταστείτε όμως όλο αυτό να επιβαρύνεται και από διάφορες φυσικές δυσκολίες. Όταν δημιούργησα αυτό το θεσμό με την ομάδα του Leonard Cheshire, ήθελα να δώσω την ευκαιρία σε αυτά τα άτομα να δημιουργήσουν, να βγουν μπροστά και να κάνουν αυτά που ονειρεύονται χωρίς να σκέφτονται ότι θα αποτύχουν. Δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο και τόσο στοχευμένο στο παρελθόν ή ήταν πολύ σπάνιο. Είναι τόσο όμορφο όταν λαμβάνουμε αιτήματα από ανθρώπους που θέλουν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Αντιλαμβάνεσαι τη σημαντικότητα αυτού που κάνεις», αναφέρει ο κος Χατζηιωάννου.

Η φιλανθρωπία αποτελεί μεγάλο μέρος του ποιος και του τι είναι ως άνθρωπος και ως προσωπικότητα ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάνου, αυτός ήταν και ο λόγος που εντάχθηκε στο project ‘Philanthropy Pledge’. «Το ‘Giving Pledge’ ξεκίνησε το 2010 από τους Bill και Melinda Gates και τον Warren Buffet, ενώ σήμερα έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα πέραν των 160 ατόμων και οικογενειών από όλο τον κόσμο οι οποίοι έκαναν συμφωνία να δώσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους για καλό σκοπό»

Στην ουσία, αυτό που προνοεί το project, συνεχίζει, είναι να εμπλέκεσαι και να δημιουργείς διάφορα φιλανθρωπικά project και στο τέλος της ζωής σου να αφήνεις τη μισή σου περιουσία στην οικογένειά σου, αν το επιθυμείς, και την υπόλοιπη σε έναν φιλανθρωπικό οργανισμό ο οποίος θα συνεχίσει απερίσπαστος το φιλανθρωπικό του έργο.

Μεταξύ άλλων, η δημοσιογράφος του BBC, τον ρωτάει και για την κριτική που δέχεται όντας κάτοικος Μονακό, ενός φορολογικού παραδείσου. «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα, από Κύπριους γονείς. Ο πατέρας μου, ο οποίος ασχολείτο με τα πλοία, περί τα 1990 μετακόμισε στο Μονακό. 27 χρόνια πριν δηλαδή, και 5 χρόνια πριν εγώ ξεκινήσω την Easy Jet και πριν ο οποιοσδήποτε μάθει για το όνομά μου. Αυτό που εξηγώ είναι ότι το Μονακό είναι για μένα σαν πατρίδα, έτσι το νιώθω. Άλλωστε, τις περισσότερες επιχειρηματικές μου δραστηριότητες τις έκανα στη Μεγάλη Βρετανία, στηρίζοντας την τοπική οικονομία. Δημιούργησα τουλάχιστον μία μεγάλη επιχείρηση σε αυτή τη χώρα και πολλές άλλες μικρότερες οι οποίες πληρώνουν φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ