Η Καίτε Κόλλβιτς παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία της μοντέρνας τέχνης

«Είμαι η Καίτε Κόλλβιτς, που έχει έρθει στην Αμερική. Αναζητώντας κάτι. Πώς είναι το να ζει κανείς; Να ’ναι κανείς ζωντανός;».

 


Article featured image
Article featured image

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου παρουσιάζει τη θεατρική παραγωγή της Ομάδας Φωταγωγός με το έργο της Έλενας Πέγκα «Η Καίτε Κόλλβιτς παρουσιάζει μια σύντομη ιστορία της μοντέρνας τέχνης».

Την παράσταση, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, σκηνοθετεί η Άντρη Χ. Κωνσταντίνου και τον σκηνικό χώρο επιμελείται ο εικαστικός καλλιτέχνης Παναγιώτης Μιχαήλ.

Η Λένια Σορόκου ερμηνεύει τον ρόλο της Καίτε Κόλλβιτς (1867-1945), Γερμανίδας γλύπτριας και χαράκτριας, η ζωή και το έργο της οποίας σημαδεύτηκαν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργου της Ελληνίδας συγγραφέως στην Κύπρο.

Η Πέγκα δεν επιχειρεί να γράψει έναν ιστορικό μονόλογο αλλά ένα έργο μυθοπλασίας: αν και μισό αιώνα πεθαμένη, η Κόλλβιτς εμφανίζεται σε μια γκαλερί στο Σόχο της Νέας Υόρκης, για να δώσει μια διάλεξη για τη μοντέρνα τέχνη. Η πρόσκληση προέρχεται από μια γκαλερίστα, που είχε αυτή την πρωτότυπη ιδέα. Η ηρωίδα δράττεται της ευκαιρίας να επιστρέψει στον κόσμο των ζωντανών, δεν περιορίζεται στον ρόλο που της έχει δώσει ο τίτλος του έργου –να παρουσιάσει δηλαδή μια ιστορία της μοντέρνας τέχνης– και δηλώνει ότι έφτασε στην Αμερική αναζητώντας «πώς είναι να ζει κανείς».



Παρασκευή και Σάββατο 24 & 25 Νοεμβρίου 2017 στις 20:30 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ