Ποιος αμφισβήτησε ότι η Πλατεία Ελευθερίας θα ολοκληρωθεί το 2018;

Αν κάποιος από εσάς δεν πίστεψε στις πρόσφατες ανακοινώσεις ότι αρχές Ιανουαρίου 2018, η Πλατεία Ελευθερίας θα λειτουργήσει (επιτέλους) για το κοινό… μάλλον είχε δίκαιο.

 


Article featured image
Article featured image

Αν ζούσαμε σε άλλη εποχή, η ιστορία της Πλατείας Ελευθερίας σίγουρα θα γινόταν δημοτικό τραγούδι (βλ. Γεφύρι της Άρτας), αλλά φευ, ούτε καν αυτό.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Πριν μερικές εβδομάδες σε δημόσιες δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ανακοίνωνε με μεγάλη σιγουριά ότι, σχεδόν αμέσως, μετά τους εορτασμούς των Χριστουγέννων η Πλατεία Ελευθερίας θα ήταν πλέον έτοιμη για χρήση. Μάλιστα, λίγο καιρό αργότερα με σχετική ανακοίνωσή του, το Δημαρχείο καλούσε όσους ενδιαφέρονταν να στείλουν προσφορές και προτάσεις για την καφετέρια που θα λειτουργήσει στη δυτική είσοδο της πλατείας.

Φαίνεται όμως πως για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η ρήση «Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελά» και άσχετα αν πιστεύεις ή όχι, στη συγκεκριμένη περίπτωση σίγουρα κάποιος γελάει, αλλά δεν ξέρουμε ακόμη ποιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελευθέρου, η πλατεία Ελευθερίας δεν τελειώνει ούτε το 2017 ούτε το 2018 αλλά, αν όλα πάνε καλά, θα ολοκληρωθεί το 2019.

Οι ανησυχίες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βάσου Βασιλείου, προέκυψαν ύστερα από επιτόπια επίσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ) στην πλατεία και την ενημέρωση της οποίας έτυχαν τα μέλη της. Παρά το γεγονός ότι ο εργολάβος ενέτεινε τις προσπάθειές του το τελευταίο διάστημα και μετέφερε στο εργοτάξιο αυξημένο αριθμό εργαζομένων αλλά και εργοδηγών με σκοπό την επίσπευση των εργασιών, αυτές δεν δείχνουν να μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο 1,5 μήνα, ούτε καν μέσα στον επόμενο χρόνο.

Στο πλαίσιο της επίσπευσης των εργασιών ο εργολάβος έριξε στη δουλειά και τέσσερις επιστάτες του οι οποίοι εργοδοτούνταν στο εξωτερικό και διαθέτουν αρκετή εμπειρία στις κατασκευές. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο εργοτάξιο ο εργολάβος ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ότι το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2018.

Από πλευράς του ο εκπρόσωπος του αρχιτέκτονα, ο οποίος αφίχθη στην Κύπρο από την Αγγλία ειδικά για το θέμα της πλατείας Ελευθερίας, εκτιμά, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του «Φ», ότι το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 2018 και ότι τελικά θα παραδοθεί εντός του 2019. Ο αρχιτέκτονας φέρεται να ανέφερε ότι υπάρχει χρόνος ακόμη για την υλοποίηση του έργου.

Το έργο φαίνεται να σκαλώνει στην κατασκευή και τοποθέτηση των γυαλιών του δυτικού στηθαίου που, όπως έγραψε ήδη ο «Φ», θα έχουν κλίση προς τα κάτω αλλά και προς τη μία πλευρά γεγονός που θέτει θέματα ασφάλειας.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν και τώρα θα ζητηθούν προσφορές για την κατασκευή του γυαλιού στο εξωτερικό. Θα πρέπει επίσης να λεχθεί ότι η νέα διαδικασία δεν θα επιφέρει μόνο επιμήκυνση του χρόνου ολοκλήρωσης αλλά και αύξηση του συνολικού κόστους.



Και επειδή δεν χάνουμε ποτέ το χιούμορ μας, αφιερώνουμε το πιο κάτω: 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ