Τι συμβαίνει με την Ινδία;

Μπορεί να μην είναι στις χώρες του άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος, παρόλα αυτά η συγκεκριμένη είδηση ξεπερνά τα σύνορα τόσο της χώρας όσο και της λογικής.

 


Article featured image
Article featured image

Πάνω κάτω γνωρίζαμε ότι στη Ινδία η έννοια της δημοκρατίας δεν έχει ακριβώς τη μορφή που γνωρίζουμε στο δυτικό κόσμο. Ούτε βέβαια και η έννοια της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων και του σεβασμού απέναντι στις γυναίκες, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που διαβάσαμε για βιασμούς μέχρι θανάτου γυναικών και ανήλικων κοριτσιών με τους περισσότερους δράστες να μένουν ατιμώρητοι.

Αυτή τη φορά το «χτύπημα» έρχεται από επίσημα χείλη πολιτικού του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος ζητά το κεφάλι διάσημης ηθοποιούς του Bollywood επί πίνακι (κυριολεκτικά), με αντίτιμο 1,5 εκατομμύριο δολάρια.

Ο Ινδός πολιτικός προσφέρει αυτό το ποσό σε όποιον βρει και αποκεφαλίσει την ηθοποιό Deepika Padukone, αλλά και τον σκηνοθέτη, επειδή θεωρεί ότι η επερχόμενη ταινία τους ατιμάζει έναν διάσημο ινδουιστικό θρύλο.   

 



Η ταινία «Padmavati» που βασίζεται σε ένα επικό ποίημα των Σούφι με τίτλο «Padmavat» αφηγείται την ιστορία μιας όμορφης και γενναίας βασίλισσας της κάστας Rajput, η οποία κατά το θρύλο προτίμησε να αυτοκτονήσει από το να πιαστεί αιχμάλωτη του μουσουλμάνου σουλτάνου του Δελχί, Allaudin Khilji.

Με την πάροδο των αιώνων ο συγκεκριμένος θρύλος κατέληξε να αντιμετωπίζεται ως ιστορικό γεγονός παρότι δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις περί αυτού.

Αυτό που φαίνεται να έχει εξοργίσει μερίδα Ινδών εθνικοφρόνων είναι το γεγονός πως η ταινία παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, το ειδύλλιο μεταξύ της Ινδής βασίλισσας και ενός μουσουλμάνου κατακτητή. Οξύνοντας μάλιστα ακόμη περισσότερο τα πνεύματα, ο Suraj Pal Amu, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος Bharatiya Janata Party στη βόρεια πολιτεία της Haryana, προσέφερε 100 εκατομμύρια ρουπίες (1,5 εκατ. δολάρια) σε όποιον αποκεφαλίσει την 31χρονη πρωταγωνίστρια και τον σκηνοθέτη της ταινίας, Sanjay Leela Bhansali. 

O ίδιος ο Bhansali διαψεύδει την ύπαρξη τέτοιου ειδυλλίου στην πλοκή ενώ και το τρέιλερ της ταινίας αποτίνει φόρο τιμής στη γενναιότητα των Rajput και το ρόλο τους στην αντίσταση κατά των μουσουλμάνων.  

Οι απειλές κατά μιας εκ των πιο διάσημων ηθοποιών του Μπόλιγουντ αλλά και του πολλά υποσχόμενου σκηνοθέτη είχαν όμως και αντιδράσεις. Οι ηγέτες του κόμματος του προέδρου Μόντι προχώρησαν στην καταδίκη τους ενώ ο υπουργός Εσωτερικών της νότιας πολιτείας Karnataka, Ramalinga Reddy διέταξε την προστασία της 31χρονης ηθοποιού και της οικογένειάς της. 

Η προβολή της ταινίας που αναμενόταν να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες την 1η Δεκεμβρίου έχει αναβληθεί ενώ οι αντιδρώντες ζητούν την οριστική ακύρωσή της.   

 

*Με πληροφορίες από Guardian, Independent και LIFO


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ