Τα like που κάνουμε στο Facebook «προδίδουν» το σεξουαλικό μας προσανατολισμό

Το Facebook ξέρει…

 


Article featured image
Article featured image

Οκ, δεν είναι καινούργιο νέο ότι πλέον η προσωπική μας ζωή έχει γίνει βορρά στις ορέξεις του κάθε διαδικτυακού μας φίλου και όχι μόνο. Βέβαια δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τα social media γι’ αυτό, αφού κανείς δεν μας αναγκάζει αν ποστάρουμε κάθε 3 λεπτά φωτογραφίες και λεπτομέρειες από το πού είμαστε και τι κάνουμε.

Εντούτοις, αν είσαι χρήστης των social media, ένα πράγμα που σίγουρα θα κάνεις είναι like και follow σε σελίδες και λογαριασμούς που γουστάρεις να μαθαίνεις νέα τους.

Μπορεί να είναι μία ποδοσφαιρική ομάδα, μπορεί μια μουσική μπάντα, μπορεί ένα πολυκατάστημα, ακόμη και μία τηλεοπτική σειρά.   

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, οι προτιμήσεις μας αυτές «προδίδουν» τον σεξουαλικό μας προσανατολισμό και αυτό είναι κάτι που οι διαφημιστικές θέλουν να το ξέρουν.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης βρίσκονται πίσω από τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Big Data και αναφέρει ότι αν έχεις δηλώσει ότι σου αρέσουν μόλις 3 σελίδες, είναι αρκετό για να αποφανθούν οι διαφημιστικές αν είσαι gay ή όχι, ακόμη κι αν οι υπόλοιπες πληροφορίες από το προφίλ σου είναι προφυλαγμένες ή αποκρύπτονται.

Η μελέτη διεξήχθη για να αποκρυπτογραφήσει τον τρόπο με τον οποίο τα «likes» μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώριση διάφορων χαρακτηριστικών. Αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν τον σεξουαλικό προσανατολισμό, το IQ, εάν καπνίζει ή πίνει κάποιο άτομο, τις πολιτικές πεποιθήσεις και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Η μελέτη ανέφερε ότι, για παράδειγμα, σελίδες όπως εκείνη της Lady Gaga, της εκστρατείας για τα ανθρώπινα δικαιώματα, του True Blood και του Harry Potter αυξάνουν τις πιθανότητες ο χρήστης να είναι gay.

Άλλες σελίδες που θα μπορούσαν να δηλώσουν στους διαφημιστές, ότι είσαι gay είναι ακόμη η σελίδα του Disperate Housewives ή της Britney Spears. Τέτοιες υποθέσεις χρησιμοποιούνται από τους διαφημιστές όλο και πιο συχνά για να στοχεύσουν τη διαφήμισή τους σε συγκεκριμένο κοινό.

 

*Με πληροφορίες από avmag.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ