Τι είναι η κυκλογένεση που θα επηρεάσει την περιοχή μας;

Ασθενής χαμηλή πίεση θα επηρεάζει την περιοχή μας το Σαββατοκύριακο, με τοπικού χαρακτήρα βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Στο σύνολο θα επηρεαστεί μεγάλο μέρος του νησιού, όπου τοπικά θα έχουμε και αξιόλογες βροχές.

Την ίδια ώρα θα έχουμε κυκλογένεση (δημιουργία-βάθυνση βαρομετρικού χαμηλού) στην περιοχή της Βόρειας Ιταλίας.

Το βαρομετρικό χαμηλό θα ακολουθήσει ανατολική-νοτιοανατολική πορεία προς την Τουρκία με επέκταση προς την περιοχή μας και αναμένεται να μας επηρεάσει με βροχές και καταιγίδες το τριήμερο Δευτέρα-Τετάρτη, με κορύφωση την Τρίτη.

Στο σύνολό του φαίνεται να επηρεάζεται όλο το νησί με αξιόλογες βροχές/καταιγίδες και πολύ πιθανόν να είναι το πιο βροχοφόρο σύστημα της νέας σεζόν μέχρι στιγμής.

Κυκλογένεση, ονομάζουν οι μετεωρολόγοι την διαδικασία δημιουργίας ενός οργανωμένου χαμηλού βαρομετρικού, η οποία σχετίζεται άμεσα και με την ύπαρξη ενός αυλώνα (trough) στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας.

Προκειμένου να δημιουργηθεί ένα οργανωμένο χαμηλό βαρομετρικό πρέπει κατ'αρχάς να έχουμε έντονη ανάμιξη θερμών και ψυχρών αερίων μαζών σε ευρεία κλίμακα (επιφανειακά αίτια), η οποία όμως σχετίζεται άμεσα με την «υποστήριξη στην ανώτερη τροπόσφαιρα», δηλαδή την ύπαρξη αυλώνα.

Αυτό που θα αναγκάσει την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια να πέσει, είναι οι αποκλίνοντες άνεμοι που παρατηρούνται στην νοτιοανατολική περιοχή του αυλώνα. Αυτή η απόκλιση λειτουργεί σαν αντλία αέρα από την επιφάνεια προς τα ανώτερα στρώματα και αναγκάζει την πίεση να πέσει τελικά και στην επιφάνεια. Συχνά κάτω από έναν αυλώνα επικρατούν και χαμηλές θερμοκρασίες γι αυτό πολλές φορές τα χαμηλά βαρομετρικά, στο πρώτο στάδιο της ζωής τους εμφανίζονται ως ψυχρά μέτωπα. Αν η σύγκρουση με τις θερμές αέριες μάζες είναι πολύ μεγάλη τότε, εκτός από τη διαφορά θερμοκρασίας, παρατηρείται και διαφορά πυκνότητας των αερίων μαζών κάτι το οποίο, καταλήγει τελικά στην πτώση της πίεσης στην επιφάνεια, η οποία θα ενισχυθεί και από τους αποκλίνοντες ανέμους στην νοτιοανατολική πλευρά του αυλώνα.

Έτσι έχουμε τη δημιουργία ενός χαμηλού βαρομετρικού.

Η περιοχή όπου παρατηρείται αυτή η απόκλιση των ανέμων στην ανώτερη ατμόσφαιρα, είναι ένα shortwave trough. Τέτοια shortwaves μπορεί να υπάρχουν πολλά διάσπαρτα μέσα σ'εναν αυλώνα, ο οποίος μπορεί τελικά να υποστηρίζει πολλά συστήματα, τα οποία κινούνται περιμετρικά του κέντρου του, αν και οι συνθήκες στην επιφάνεια ευνοούν κάτι τέτοιο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ