Ένα εντυπωσιακό supermoon λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα

Ένα μοναδικό φαινόμενο που θα μαγέψει, όλους όσοι έχουν την ευκαιρία να το αντικρύσουν.

 


Article featured image
Article featured image

Η μοναδική υπερ-πανσέληνος της χρονιάς θα σημειωθεί στις 3 Δεκεμβρίου, τρεις εβδομάδες πριν την παραμονή των Χριστουγέννων, όταν δηλαδή το γιομάτο φεγγάρι  θα βρίσκεται στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη για φέτος.

Η πανσέληνος, λόγω της μικρότερης της απόστασης από τη Γη θα φαντάζει μεγαλύτερη και φωτεινότερη. Ονομάζεται και «κρύα υπερ-πανσέληνος» λόγω του ότι παρουσιάζεται τον πρώτο μήνα του χειμώνα.

Ο όρος «υπερ-πανσέληνος» (ή supermoon στα Αγγλικά) καθιερώθηκε ανεπίσημα για να περιγράψει μια ουράνια σύμπτωση, δηλαδή το γεγονός ότι σημειώνεται πανσέληνος και την ίδια ώρα η σελήνη βρίσκεται σε πιο κοντινή απόσταση από τη Γη.

Στις 3 Δεκεμβρίου λοιπόν, η πανσέληνος θα φαίνεται 7% μεγαλύτερη και 16% φωτεινότερη σε μια απόσταση 357,492 χιλιομέτρων από τη Γη. Η καλύτερη ώρα να παρατηρηθεί θα είναι με την ανατολή της, ακριβώς μετά τη δύση του ήλιου. 

Το φαινόμενο αυτό δεν συμβαίνει κάθε μήνα, καθώς η αυξομείωση του φαινομενικού μεγέθους της σελήνης οφείλεται στην ελλειπτική και όχι κυκλική τροχιά που έχουν σχεδόν όλα τα σώματα που περιφέρονται στο σύμπαν.

Έτσι, η απόσταση της σελήνης από τη Γη κυμαίνεται κάθε μήνα μεταξύ 356.400 χιλιόμετρα και 406,700. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 1930 καταγράφηκε μια ακόμη πιο κοντινή απόσταση της Σελήνης (356,397 χλμ), και η επόμενη φορά που θα συμβεί αυτό θα είναι την 1η Ιανουαρίου  2257 (356,371 χλμ).

 

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ