Πώς να μιλήσεις σε κάποιον που μόλις απολύθηκε

Εσείς ξέρετε πώς να μιλήσετε και πώς να συμπεριφερθείτε σε ένα άτομο που μόλις έχασε τη δουλειά του;

 


Article featured image
Article featured image

Οι ειδικοί επιμένουν ότι είναι σημαντικό να εκφράσουμε τη λύπη μας, να τους κοιτάμε στα μάτια και, αν αρμόζει, να τους δώσουμε μια αγκαλιά.

Αν ανήκετε σε αυτούς που μπερδεύουν τα λόγια τους και δεν ξέρουν πώς να επικοινωνήσουν σωστά, λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:

Το άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στη HuffPost US

Κατανοήστε τι θέλουν να σας πουν

Αν φύγουν από το γραφείο τρέχοντας και με δάκρυα στα μάτια, σίγουρα δεν θέλουν να τους ακολουθήσει κανείς για να τους ρωτήσει για τα μελλοντικά τους σχέδια. Αν, όμως, στείλουν ένα e-mail οπού ανακοινώνουν την αποχώρησή τους και παραθέτουν στοιχεία επικοινωνίας, τότε χρησιμοποιείστε τα ελεύθερα.

Το κλίμα είναι φορτισμένο, αλλά μη φοβηθείτε να μιλήσετε σε αυτόν που μαζεύει τα πράγματά του. Πείτε «λυπάμαι πολύ» και δείξτε ότι έχετε διάθεση να τους ακούσετε.

Δεν υπάρχει λόγος να παπαγαλίζετε πόσο άδικη είναι η ζωή ή πόσο δύσκολη είναι η αγορά εργασίας. Το ίδιο ισχύει για όσους αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο σπίτι των γονιών τους αφού χάσουν τη δουλειά τους. Επιδείξτε υποστήριξη και διάθεση να κρατήσετε επικοινωνία. Προτείνετε να τους βγάλετε για φαγητό κάποια στιγμή, ή αν έχετε γνωστούς που μπορούν να βοηθήσουν, καλέστε τους.

Πολλοί χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να ανακοινώσουν την νέα τους επαγγελματική κατάσταση. Δώστε προσοχή στον τόνο και ύφος που χρησιμοποιούν και ανταποκριθείτε ανάλογα.

Θα το μοιραστούν όταν θελήσουν αυτοί, όχι εσείς

Πολλοί από αυτούς που χάνουν τη δουλειά τους, χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα αφενός για να το γνωστοποιήσουν, αφετέρου για να ανακοινώσουν τη διαθεσιμότητά τους για μια άλλη δουλειά – μπορεί, δηλαδή, να αποτελέσει εφαλτήριο στην αναζήτηση εργασίας.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι μπορείτε να μοιραστείτε το νέο με διάφορους. Το ό,τι το ανέβασαν στο Facebook δεν δίνει σε κανέναν άλλο την άδεια να το επικοινωνήσει. Αφορά μόνο τον ίδιο. Μπορεί η εταιρεία στην οποία θέλετε να τον/την προωθήσετε να μην τον ενδιαφέρει. Μπορεί να μη θέλει να το πει στους φίλους φίλων. Και σίγουρα δεν θέλει να γίνει θέμα κουτσομπολιού. Το ότι το μάθατε πρώτοι δεν σας κάνει ξεχωριστούς με κάποιο τρόπο.

Δεν αφορά εσάς

Το ξέρουμε ότι δεν ζηλεύετε που ο άλλος έχασε τη δουλειά του, άρα μην πείτε κάτι τέτοιο. Μην πείτε ανοησίες όπως, "Μισώ τη δουλειά μου, μακάρι να με έδιωχναν", ή "Τι τυχερός που είσαι, θα μπορείς να ξυπνάς ό,τι ώρα θέλεις".

Αν όντως μισείτε τόσο τη δουλειά σας ή χρειάζεστε περισσότερο ύπνο, τότε δώστε την παραίτησή σας για να έχετε όσο ελεύθερο χρόνο θέλετε για να νιώσετε την αβεβαιότητα της αναζήτησης εργασίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν θα έχετε ασφάλεια, θα ανησυχείτε για το ενοίκιο και θα στενοχωριέστε κάθε φορά που λαμβάνετε μια αρνητική απάντηση σε κάποιο βιογραφικό που στείλατε.

Με άλλα λόγια, μη χρυσώνετε το χάπι. Είναι απαίσιο να χάνει κανείς τη δουλειά του – πέρα, ίσως, από απειροελάχιστες εξαιρέσεις.

Μην τους προσβάλλετε με το να τους στέλνετε αγγελίες για εμφανώς υποδεέστερες δουλειές

Μπορεί να ακούσατε για μια δουλειά που, όμως, δεν πληρώνει καλά ή δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο εργασίας του φίλου σας. Καλύτερα να μην πείτε τίποτε. Ο πρώην διευθυντής ΙΤ δεν ψάχνει για δουλειά στην καφετέρια της γειτονιάς σας - τουλάχιστον όχι ακόμη.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να προσφερθείτε να προωθήσετε το βιογραφικό τους στους δικούς σας επαγγελματικούς γνωστούς. Κάποιος μπορεί να ξέρει κάποιον που χρειάζεται τις δεξιότητές τους.

Δείτε μια άλλη πλευρά στα πράγματα

Συνήθως προσδιοριζόμαστε από τη δουλειά μας. Αλλά είμαστε κι άλλα πράγματα πέρα από τον τίτλο στην επαγγελματική μας κάρτα.

Βοηθήστε τον φίλο σας να δει τα πράγματα από άλλη σκοπιά. Πείτε του ότι έχει τις ικανότητες για κάτι καινούριο, ότι είναι σε θέση να διεκδικήσει κάτι άλλο που θέλει διακαώς, ότι έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει κάποια μαθήματα που τον ενδιαφέρουν, ή ακόμη και να γράψει ένα βιβλίο.

Κυρίως, υπενθυμίστε του ότι πιστεύετε στις ικανότητές του και ότι ξέρετε ότι θα τα καταφέρει με ότι κι αν καταπιαστεί.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ