Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης στο σεξ χωρίς προστασία;

Ποια έκβαση είναι πιο πιθανή όταν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στο σεξ;

 


Article featured image
Article featured image

Μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, ή η λοίμωξη από ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα;

Οι παράμετροι που καθορίζουν την απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολλές, σύμφωνα με τον Δρ Justin J. Lehmiller, ειδικό στην Κοινωνική Ψυχολογία και σε θέματα σεξ.

Μία από τις βασικότερες παραμέτρους που επηρεάζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης είναι το στάδιο του κύκλου στο οποίο βρίσκεται η γυναίκα, δηλαδή εάν βρίσκεται στη φάση της ωορρηξίας και επομένως είναι πιο γόνιμη.

Όσον αφορά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού για κάθε ΣΜΝ τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι ορισμένα ΣΜΝ (π.χ. έρπης, HIV) μεταδίδονται ευκολότερα από τον άντρα στη γυναίκα –σε σχέση με τις πιθανότητες μετάδοσης από τη γυναίκα στον άντρα.

Επίσης, οι πιθανότητες μετάδοσης επηρεάζονται από το αν η λοίμωξη είναι συμπτωματική (εάν δηλαδή υπάρχουν εμφανή συμπτώματα) και από το αν το άτομο που έχει μολυνθεί λαμβάνει θεραπεία. Ενδεικτικά, οι πιθανότητες μετάδοσης του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι πολύ περισσότερες εάν ο έρπης βρίσκεται σε έξαρση. Ομοίως, οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού HIV είναι πολύ λιγότερες εάν το άτομο λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία.

Βάσει των στοιχείων αυτών, μια προσεγγιστική εκτίμηση είναι η εξής:

- Για μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης κυμαίνονται μεταξύ 21% και 25% εάν η γυναίκα πλησιάζει το στάδιο της ωορρηξίας (διάστημα μία έως τρεις ημέρες).

- Οι πιθανότητες εγκυμοσύνης μειώνονται όσο η γυναίκα απομακρύνεται από την πιο γόνιμη φάση του κύκλου της. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του κύκλου (πλην του σταδίου της ωορρηξίας), οι πιθανότητες είναι κατά μέσο όρο 5%.

- Όσον αφορά τον ιό HIV, οι πιθανότητες μετάδοσης εκτιμάται ότι είναι 0,08% για μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Αυτό το ποσοστό αφορά τη μετάδοση από άντρα σε γυναίκα (ο κίνδυνος μετάδοσης από γυναίκα σε άντρα είναι μικρότερος), δεδομένου ότι ο φορέας του ιού δεν είναι συμπτωματικός και δεν συνυπάρχουν με τον HIV άλλα ΣΜΝ.

Ο Δρ Lehmiller επισημαίνει ότι τα παραπάνω ποσοστά προκύπτουν κατά προσέγγιση βάσει των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων. Ιδιαίτερα για τα ΣΜΝ, οι πιθανότητες μετάδοσης επηρεάζονται από δεκάδες παράγοντες που είτε αυξάνουν είτε μειώνουν τον κίνδυνο. Πέραν του HIV, δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για τις πιθανότητες μετάδοσης από μία μεμονωμένη σεξουαλική επαφή, ωστόσο ο ειδικός εκτιμά ότι για άλλα ΣΜΝ (π.χ. έρπης γεννητικών οργάνων, κονδυλώματα) οι πιθανότητες είναι πολύ περισσότερες, καθώς είναι πολύ πιο κοινά στις περισσότερες χώρες του κόσμου και μεταδίδονται πιο εύκολα, για παράδειγμα με τη δερματική επαφή.


πηγη: onmed

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ