Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι η ΕΕ απαγορεύει τον ελληνικό γύρο

Από χθες (1/12), σχεδόν όλα τα ελληνικά Μέσα και αρκετά κυπριακά ανεβάζουν άρθρα σχετικά με την απαγόρευση του αγαπημένου ελληνικού εδέσματος από την ΕΕ, λόγω συγκεκριμένων ουσιών που περιέχει το συγκεκριμένο είδος κρέατος.

 


Article featured image
Article featured image

Όπως ήταν αναμενόμενο, στο άκουσμα αυτής της είδησης, προκλήθηκε αναστάτωση, αφού ο γύρος αποτελεί κάτι σαν trade mark και είναι ένα από τις πιο αγαπημένες ελληνικές fast food λιχουδιές τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους.

Μόνο που για ακόμη μια φορά, τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και τα Ελληνικά Hoaxes, παρουσιάζουν την πραγματικότητα ως έχει. Το θέμα ξεκίνησε από τη γερμανική εφημερίδα Βild, που ανέφερε πως σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ψηφίσει την συγκεκριμένη πρόταση, (να επιτραπεί η χρήση φωσφορικών αλάτων σε κρέας από κεμπάπ) τότε οι δημοφιλείς λιχουδιές όπως το ντονέρ και το κεμπάπ κινδυνεύουν να απαγορευθούν. Αυτό μεταφράστηκε και παρουσιάστηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σαν απαγόρευση του γύρου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και διαδόθηκε με γοργούς ρυθμούς μια είδηση που προφανώς δεν ισχύει.

Οι Πράσινοι ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτάχθηκαν στην πρόταση της Επιτροπής να επεκταθεί η χρήση φωσφορικών προσθέτων (E 338-452) σε κρέας κεμπάπ, από πρόβατο, αρνί, μοσχάρι-βόειο και πουλερικά. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για χοιρινό.

Επισημαίνουν ότι μια επιστημονική ανασκόπηση του 2012 έδειξε πιθανή σχέση μεταξύ προσθέτων φωσφορικών στα τρόφιμα και αυξημένου καρδιαγγειακου κίνδυνου. Αλλά μια άλλη επιστημονική μελέτη από το 2013 πρότεινε επίσης σύνδεση μεταξύ δίαιτας υψηλού φωσφόρου και αυξημένης θνησιμότητας στον πληθυσμό των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί αυτός ο κίνδυνος στην πρόσληψη φωσφόρου γενικά ή σε πρόσθετα φωσφόρου.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 32 ψήφους υπέρ, αλλά το Κοινοβούλιο στο σύνολό του πρόκειται να ψηφίσει κατά τη σύνοδο ολομέλειας της 11ης και 14ης Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε ότι θα επαναξιολογήσει την ασφάλεια των συγκεκριμένων πρόσθετων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Στη πράξη, μιλάμε απλά για μια τοποθέτηση-πρόταση της ομάδας των Πρασίνων, που θέλει να πιέσει την ΕΕ για απαγόρευση επέκτασης της χρήσης φωσφορικού άλατος. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμιά σχέση με τον ελληνικό γύρο από χοιρινό ή κοτόπουλο γιατί απλά, δεν περιέχει τα συγκεκριμένα πρόσθετα (φωσφορικά άλατα). 

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων: Η Κομισιόν και το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά δημοσιεύματα που διακινούνται τις τελευταίες ώρες στην Γερμανία και αναπαράγονται μεταξύ άλλων από κοινοτικά μέσα και τα οποία θέλουν την ΕΕ «να απαγορεύει τον γύρο». 

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων στην παρασκευή κρέατος. Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στη διαρκή επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων.

Τέλος, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Susanne Melior, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για ‘πανικό’. «Η υπάρχουσα νομική κατάσταση στην Ευρώπη και τη Γερμανία δεν αλλάζει καθόλου: τα σουβλάκια Kebab μπορούν να παραχθούν και να πωληθούν όπως και πριν, κανείς δεν χρειάζεται να στερηθεί το ντονέρ ή τον γύρο του».

Συμπέρασμα: Η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων φωσφορικών αλάτων, κάτι που αφορά το Τουρκικό ντονέρ και κεμπάπ. Ο Ελληνικός γύρος δεν περιέχει αυτά τα πρόσθετα και σε καμιά περίπτωση δεν θα απαγορευθεί λόγω κάποιας σχετικής απόφασης για τα φωσφορικά άλατα στην ΕΕ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ