Ποιοι και γιατί άναψαν φωτιά με λάστιχα για να κάψουν νεκρή αγελάδα στο Παραλίμνι;

Σχετικές φωτογραφίες που κυκλοφορούν εδώ και μερικές ημέρες σε διάφορα group στο Facebook αποδεικνύουν του λόγου του αληθές, ότι δηλαδή κάποιοι έκαψαν λάστιχα σε βραχώδη παραλία στο Παραλίμνι για να κάψουν αγελάδα που ξεβράστηκε εκεί.

 


Article featured image
Article featured image

Τι πραγματικά συνέβη;

Σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, στις 19 Νοεμβρίου, στον κόλπο Λευκόλλα, στην περιοχή Παραλιμνίου, ξεβράστηκε μία νεκρή αγελάδα. Πολίτες που εντόπισαν το νεκρό ζώο, ειδοποίησαν το Δήμο ούτως ώστε να επιληφθεί του θέματος.

Η ανάρτηση αναφέρει επίσης ότι οι υπάλληλοι του Δήμου, όταν κατέφθασαν στην περιοχή, αντί να περιμαζέψουν το νεκρό ζώο, έφεραν λάστιχα και ξύλα και άναψαν φωτιά για να το κάψουν. Ως αποτέλεσμα, αυτό που «κατάφεραν» ήταν να προκαλέσουν ρύπανση της παραλίας, αλλά και της ατμόσφαιρας από τις αναθυμιάσεις που προκάλεσε το κάψιμο από τα λάστιχα.

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγοι Πράσινοι, κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος είχε εις γνώση του το συγκεκριμένο περιστατικό, μας ενημέρωσε πως η συγκεκριμένη πράξη, παραβιάζει δύο βασικές νομοθεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη αφορά στη διαχείριση νεκρών ζώων. «Το κράτος έχει κατακυρώσει προσφορά και πληρώνει εταιρεία η οποία αναλαμβάνει να διαχειριστεί τα νεκρά ζώα. Οι υπάλληλοι του δήμου όφειλαν να ειδοποιήσουν την εταιρεία για να αναλάβει το νεκρό ζώο, κάτι που όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν, δεν έκαναν», σημειώνει ο κ. Θεοπέμπτου.

«Η άλλη νομοθεσία που παραβιάζεται, αφορά στο άναμμα φωτιάς σε ανοιχτούς χώρους που βρίσκονται σε Δήμους, βάσει της Συνθήκης της Στοκχόλμης, την οποία η ΚΔ έχει υπογράψει», συμπληρώνει ο κ. Θεοπέμπτου.

Παράλληλα, προκύπτει και άλλο ζήτημα από τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (σ.σ. λάστιχα) τα οποία παράγουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες όταν καίγονται, οι οποίες μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Σε σχέση με το πιο πάνω περιστατικό, δύο είναι τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν: Γιατί οι υπάλληλοι του Δήμου προέβησαν σε μία τέτοια πράξη, χρησιμοποιώντας μάλιστα για καύσιμο υλικό λάστιχα αυτοκινήτου; Και επίσης, πώς γίνεται να έχει ξεβραστεί στην περιοχή μια νεκρή αγελάδα;

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, κ. Θεόδωρο Πυρίλλη, επιβεβαιώνει το περιστατικό, θέτοντας τα γεγονότα στη σωστή τους διάσταση. Όπως αναφέρει στη CITY ο κος Πυρίλλης, η θάλασσα ξέβρασε στην περιοχή 3-4 νεκρές αγελάδες.

Η συγκεκριμένη αγελάδα, συνεχίζει, βρισκόταν σε πλήρη αποσύνθεση και σε σημείο απόκρημνο από το οποίο δεν μπορούσε με τίποτα να μετακινηθεί. Οι υπάλληλοι του δήμου, πράττοντας κατά τη σπουδή τους, θεώρησαν ορθό να κάψουν το ζώο με λάστιχα. «Οι υπάλληλοι έπραξαν λανθασμένα και αυτό είναι δεδομένο. Δεν μπορούμε να πούμε ψέματα. Ακόμη και αν η τελευταία λύση ήταν να κάψουν το ζώο, δεν έπρεπε να χρησιμοποιήσουν λάστιχα, αφού είναι γνωστές οι βλαβερές ουσίες που απελευθερώνουν κατά την καύση τους. Ο Δήμος μετά το περιστατικό, προχώρησε σε διερεύνηση του θέματος και έγιναν αυστηρές συστάσεις και επιπλήξεις σε όσους είχαν εμπλακεί».

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ