Άρχισε η χιονόστρωση στο Τρόοδος

Σήμερα, Τετάρτη ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές κατά διαστήματα σε αρκετές περιοχές, σύμφωνα με το Kitasweather.

 


Article featured image
Article featured image

Στα νότια και ανατολικά παράλια δεν αποκλείεται και εκδήλωση καταιγίδας. Σε περίπτωση εκδήλωσης καταιγίδας, αυτή θα συνοδεύεται από χαλάζι. Στα ορεινά, πάνω από 1250μ περίπου, θα σημειώνεται χιονόπτωση με χιονόστρωση πάνω από τα 1400μ περίπου.

Η χιονόπτωση κατά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να είναι πυκνή κατά διαστήματα. Τα περισσότερα χιόνια αναμένονται από τις υψηλότερες κορυφές της οροσειράς του Τροόδους και πιο βόρεια, μέχρι τα υψόμετρα που προαναφέραμε.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι έως βορειοδυτικοί μέτριοι έως πολύ ισχυροί 4-6 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 4-6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα και θα ανέλθει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό, 13 έως 15 στα παράλια και -1 στη Χιονίστρα.

Στα ορεινά πάνω από 1600μ, θα επικρατεί παγετός καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Το βράδυ της Τετάρτης ο καιρός βελτιώνεται, αλλά στο ανατολικό 1/3 του νησιού οι τοπικές βροχές θα συνεχίσουν. Στα ορεινά αναμένονται ακόμα λίγα χιόνια. Στα ορεινά και ημιορεινά αναμένεται να σχηματιστεί παγετός.

Η συνολική βροχόπτωση από αυτό το σύστημα αναμένεται να κυμανθεί από 0.1-20 χιλιοστά περίπου. Οι μεγαλύτερες ποσότητες αναμένονται στα ορεινά/ημιορεινά.

Η χιονόστρωση στον Όλυμπο αναμένεται να φτάσει τα 7-10 εκατοστά περίπου, με τη χιονόστρωση να μειώνεται καθώς μειώνεται το υψόμετρο. Οι υψηλότερες κορυφές του Μαχαιρά ίσως ευνοηθούν με παρόμοιες χιονοστρώσεις με τον Όλυμπο.

Λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων, το χιόνι θα παρασύρεται και δεν θα είναι ομοιόμορφη η στρώση.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος και ψυχρός. Στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους ο παγετός θα παραμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή άνοδο σε σχέση με την Τετάρτη, κυρίως λόγω απουσίας νεφώσεων. Οι άνεμοι εξασθενούν.

Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακή άνοδο και θα κυμαίνεται κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Νέο κύμα κακοκαιρίας ίσως έχουμε γύρω στα μέσα του μήνα.



Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου:

Ισχυρό βορειοδυτικό ως βόρειο ρεύµα αέρα και ψυχρή αέρια µάζα επηρεάζουν την περιοχή.

Σήµερα, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος, ενώ αναµένονται τοπικά βροχές, χωρίς να αποκλείεται και µεµονωµένη καταιγίδα. Στα ορεινά αναµένεται χιόνι ή χιονόνερο. Αργά το απόγευµα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί και τοπικά µέχρι βόρειοι, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και παροδικά τοπικά µέχρι πολύ ισχυροί, 6 µποφόρ. Η θάλασσα, στα δυτικά και τα βόρεια, θα είναι κυµατώδης αλλά στα υπόλοιπα παράλια θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 14 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 16 στα παράλια και στους 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά αναµένεται να επικρατεί παγετός.

Απόψε, ο καιρός θα καταστεί σύντοµα κυρίως αίθριος, παρόλο που αρχικά δεν αποκλείεται να σηµειωθούν µεµονωµένες βροχές, στα ανατολικά. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι, µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι στα νότια και ανατολικά ταραγµένη, ενώ στα δυτικά και βόρεια θα είναι αρχικά µέχρι κυµατώδης. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 8 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 11 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 9 στα υπόλοιπα παράλια και στους µείον δύο βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου αναµένεται να επικρατεί παγετός.

Την Πέµπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία δεν θα σηµειώσει αξιόλογη µεταβολή, την Πέµπτη αλλά την Παρασκευή θα σηµειώσει άνοδο.

Το Σάββατο η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή περαιτέρω άνοδο για να κυµανθεί στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ