Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας;

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αποδεχόμενος ντε γιούρε την ισραηλινή κατοχή του ανατολικού, παλαιστινιακού τμήματος της πόλης, δημιουργεί ρίσκο ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, με τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, να προειδοποιούν για επικίνδυνες εξελίξεις.

 


Article featured image
Article featured image

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έναρξη των διαδικασιών μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο, αμέσως μετά την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, υπέγραψε εντολή με την οποία αναβάλλεται η μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ για έξι μήνες.

Η διαδικασία μεταφοράς της πρεσβείας, πάντως, εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλά χρόνια, δεδομένου ότι θα πρέπει να βρεθεί αρχικά χώρος για να χτιστεί το κτήριο.

Όπως σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν βοήθησε στην επίτευξη ειρήνης, ενώ επεσήμανε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να καθορίσει από μόνο του την πρωτεύουσα του.

Τόνισε επίσης ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει ιερός χώρος για τις τρεις μεγάλες θρησκείες. Σημειώνεται ότι η πόλη αποτελεί ιερό τόπο με θρησκευτικά μνημεία εβραϊκού, χριστιανικού και ισλαμικού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Τραμπ επεσήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην προσπάθεια για τη διευκόλυνση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας, αποδεκτής τόσο από τους Ισραηλινούς όσο και από τους Παλαιστίνιους. Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τη λύση των δύο κρατών, εφόσον συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές, τόνισε.

Αποκάλυψε επιπλέον ότι ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής εντός των επόμενων ημερών.

Από το 1948, οπότε και ιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ, ουδεμία χώρα είχε αναγνωρίσει μέχρι σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και όλες διατηρούν τις πρεσβείες τους στο Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ κατέλαβε από τους Παλαιστίνιους το ανατολικό τμήμα της Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967, ωστόσο οι τελευταίοι θεωρούν το τμήμα αυτό μελλοντική πρωτεύουσα του κράτους τους.

Το ζήτημα της Ιερουσαλήμ βρίσκεται στην καρδιά της διαμάχης Ισραηλινών και Παλαιστινίων για δεκαετίες, με τους δεύτερους να έχουν την υποστήριξη των Αράβων και ευρύτερα του ισλαμικού κόσμου.

Με βάση την ειρηνευτική συμφωνία του Όσλο του 1993 μεταξύ Γιτζάκ Ράμπιν και Γιάσερ Αραφάτ, ο τελικός συμβιβασμός γύρω από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ θα αποφασιστεί στην τελευταία φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών των δύο πλευρών.

Τις πέντε δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από το 1967, το Ισραήλ έχει δημιουργήσει περί τους 12 οικισμούς εβραίων εποίκων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με συνολικό πληθυσμό περί τις 200.000. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι οικισμοί αυτοί είναι παράνομοι, ωστόσο το Ισραήλ αμφισβητεί αυτή τη θέση.

Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ του συνόλου της πόλης ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτους αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του Τελ Αβίβ έναντι των διεθνών επικριτών του για τον εποικισμό των Κατεχομένων.

 

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

«Φιλί θανάτου» στην ειρήνευση

Ο εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στο Ηνωμένο Βασίλειο Μανουέλ Χασανιάν έκανε λόγο για «φιλί θανάτου» στη λύση των δύο κρατών, που ισοδυναμεί με πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

 

Ο Τραμπ ρίχνει λάδι στη "φωτιά" της Μ. Ανατολής

Ο υπουργός Παιδείας του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ κάλεσε ωστόσο και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ, σημειώνοντας ότι «η Ιερουσαλήμ είναι και θα είναι η αιώνια πρωτεύουσά μας».

 

Καλεί σε διάλογο ο Πάπας

Ο πάπας Φραγκίσκος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, κάλεσε σε σεβασμό του στάτους κβο και σε διάλογο, ο οποίος περνά μόνον από την «αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών και ανθρώπων που ζουν στην περιοχή».

 

Πυρά ομαδόν

Η Σαουδική Αραβία, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, έκανε λόγο για «κατάφωρη πρόκληση σε όλους τους μουσουλμάνους», ενώ ο ιδιαίτερα φιλικός προς τον Ντ. Τραμπ πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι κάλεσε τον Αμερικανό πρόεδρο «να μην περιπλέκει την κατάσταση στην περιοχή».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι η χώρα του μπορεί να φθάσει μέχρι και στη διακοπή διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ εξαιτίας της απόφασης των ΗΠΑ, ενώ ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας έκανε λόγο για «υπονόμευση των προσπαθειών για συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η Κίνα προειδοποίησε επίσης κατά μιας κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

ΓαλλίαΕυρωπαϊκή Ένωση και Αραβικός Σύνδεσμος έχουν εκφράσει επίσης σοβαρές ανησυχίες για τις εξελίξεις.

 

Ο ηγέτης της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγε, κάλεσε τέλος σε διαδηλώσεις κατά της απόφασης Τραμπ την Παρασκευή.



Πηγή: Naftemporiki


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ