Γιατί τα ζευγάρια μιλούν «μωρουδίστικα» μεταξύ τους;

Μάθε γιατί τα ζευγάρια μιλούν μεταξύ τους «μωρουδίστικα».

 


Article featured image
Article featured image

Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα μωρουδίστικα ανάμεσα σε ενήλικα ζευγάρια που βρίσκονται σε σχέση, τους δένουν.

Σ’ ένα θεμελιώδες επίπεδο, το να αποκαλείς τον σύντροφό σου «μωρό» ή «ζουζουνάκι» είναι ένας τρόπος να ενισχύσεις τον δεσμό σας.

«Τα μωρουδίστικα χρησιμοποιούνται πολύ και σε διάφορες κουλτούρες, από μητέρες σε όλο τον κόσμο», εξηγεί η καθηγήτρια νευροανθρωπολογίας Dean Falk από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Είναι η συγγραφέας του Finding Our Tongues: Mothers, Infants, and the Origins of Language (εκδ. Basic Books) και ειδική στην προέλευση της εξέλιξης της ανθρώπινης γλώσσας.

«Όταν μιλούν έτσι, επιστρέφουν στις δικές τους εμπειρίες από την εποχή που ήταν βρέφη και την πρώτη τους αγάπη, τη μητέρα τους» τονίζει η Dean Falk, καθηγήτρια νευροανθρωπολογίας.

«Υπάρχουν για τη γλωσσική κατάκτηση στα βρέφη, ενώ εκφράζουν αγάπη και διευκολύνουν το δέσιμο ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος», λέει, εξηγώντας ότι μελέτες δείχνουν ότι στα βρέφη αρέσουν τα μωρουδίστικα, ιδίως όταν προέρχονται από τη μητέρα τους.

Όσον αφορά το δέσιμο των ενηλίκων, η Falk πιστεύει ότι ισχύουν παρόμοιες αρχές. «Η υπόθεσή μου είναι εξαιρετικά απλή. Τα ζευγάρια, όταν μιλούν έτσι, επιστρέφουν στις δικές τους εμπειρίες από την εποχή που ήταν βρέφη και την πρώτη τους αγάπη, τη μητέρα τους».

Η Wise ισχυρίζεται ότι η ανάγκη για μωρουδίστικα ανάγεται στα έμφυτα συστήματα παιχνιδιού. «Μικρά, όλα τα ζώα μαθαίνουν μέσω του παιχνιδιού», εξηγεί. «Οι κοινωνικές αυτές συνδέσεις είναι σημαντικές για την ευημερία μας. Έτσι, το να μιλάμε μωρουδίστικα μεταξύ μας είναι ένας τρόπος να διευκολύνουμε αυτά τα έμφυτα συστήματα δεσίματος, παιχνιδιού και φροντίδας».


πηγη: vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ