«Εργάζομαι ως σερβιτόρα, πολλές φορές όμως νιώθω σαν πόρνη στη δουλειά μου»

«Σε ένα τραπέζι κάθονταν τρεις μεγάλοι, προφανώς εύποροι κύριοι, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν, εκτός από το γεύμα τους, αγοράσει και το δικαίωμα να με ταπεινώσουν. Σε κάποια φάση μου είπαν: ‘έλα κάτσε στο τραπέζι μαζί μας, βγάλε την ποδιά, βασικά βγάλε όλα σου τα ρούχα, και γλείψε το κρασί που έπεσε στο χέρι του κυρίου’».

 


Article featured image
Article featured image

3000 γυναίκες μίλησαν ανοιχτά, αποκαλύπτοντας τη χυδαιότητα και τη βρωμιά που βίωσαν εν ώρα εργασίας. Πολύ περισσότερες, ακόμη σιωπούν και ίσως να μη βρουν ποτέ το θάρρος να πουν την αντίστοιχη δική τους εμπειρία.

Το BBC σε συνεργασία με την ComRess, διενήργησαν μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έγιναν έως σήμερα για τη μάστιγα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

3000 γυναίκες, μιλούν επώνυμα, χωρίς να ντρέπονται, για τη δική τους ιστορία σεξουαλικής παρενόχλησης και τα όσα λένε είναι τουλάχιστον εξοργιστικά.   

Ίσως σε ενδιαφέρει να διαβάσεις και αυτό...>>> 6 Κύπριες εξομολογούνται ιστορίες σεξουαλικής παρενόχλησης [στην εργασία]

«Σε ένα τραπέζι κάθονταν τρεις μεγάλοι, προφανώς εύποροι κύριοι, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν, εκτός από το γεύμα τους, αγοράσει και το δικαίωμα να με ταπεινώσουν. Σε κάποια φάση μου είπαν: ‘έλα κάτσε στο τραπέζι μαζί μας, βγάλε την ποδιά, βασικά βγάλε όλα σου τα ρούχα, γλείψε το κρασί που έπεσε στο χέρι του κυρίου’»   - «Αν δεν κατάφερνα να κλείσω κάποια συμφωνία, μου έλεγε: Δεν ήσουν αρκετά χαμογελαστή, δεν τον φλέρταρες, δεν είχες καθόλου νάζι»   - «Το χειρότερο είναι ότι αν μιλήσεις γι' αυτό που συμβαίνει, είσαι η παράξενη, η καβγατζού, αυτή που βγάλει εκτός στόχου την ομάδα. Δεν μου είπε ότι ήταν μέρος της δουλειάς μου το να ανέχομαι να τον βλέπω να βγαίνει με το μπουρνούζι και να προσπαθεί να μου κάνει στριπτίζ...».

 

Εκτός, όμως, από τις μαρτυρίες των γυναικών η έρευνα κατέληξε και σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά:

- Στον εργασιακό χώρο παρενοχλείται ένα 40% γυναικών και ένα 18% ανδρών 

- Οι εργαζόμενοι με σταθερή θέση εργασίας παρενοχλούνται σε ένα ποσοστό 29%, ενώ οι freelancers σε ένα 43%. 

- Όσο για το ποιος είναι ο επαγγελματικός χώρος στον οποίο σημειώνονται τα περισσότερα κρούσματα παρενόχλησης; Βάσει της έρευνας ο χώρος εστίασης και φιλοξενίας, με ποσοστό που αγγίζει το 56%. «Κατά πολλούς τρόπους το να εργάζεται κανείς στον τομέα της εστίασης και της φιλοξενίας είναι το ίδιο με το να εργάζεται στη βιομηχανία του πληρωμένου σεξ».

 

Με πληροφορίες από BBC, LIFO 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ