Κάποιοι σκάβουν παράνομα στον ποταμό Πεδιαίο στη Λακατάμεια

Έχουμε μια μανία με τους εκσκαφείς στην Κύπρο. Μάλλον μας προκαλεί ηδονή το να ισοπεδώνουμε τα πάντα, να επεμβαίνουμε στο φυσικό περιβάλλον προς ίδιον όφελος και από πάνω να ζητάμε και τα ρέστα, γιατί κάποιοι αντιδρούν και δεν μας αφήνουν να κάνουμε τη ‘δουλεία’ μας ανενόχλητοι.

 


Article featured image
Article featured image

Η φωτογραφία είναι από την επίσημη ιστοσελίδα του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, cyprusgreens.org.

 

Στις 18 Δεκεμβρίου το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με επιστολή που έστειλε στα Μέσα, κατάγγελλε τις παράνομες επεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα στην κοίτη του ποταμού Πεδιαίου στην περιοχή του Θ.Ο.Ι στην Λακατάμεια, για επέκταση γηπέδων και εγκαταστάσεων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που επικαλείται το Κίνημα, φαίνεται ότι οι εργασίες γίνονταν για λογαριασμό του αθλητικού σωματείου του Θ.Ο.Ι.


Αναμένεται πως οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και μη ανατρέψιμες για το φυσικό περιβάλλον


Αντιπροσωπεία της Επαρχιακής Επιτροπής Λευκωσίας του Κινήματος που επισκέφθηκε το χώρο και διαπίστωσε πως γίνεται επέμβαση, παρατήρησε ότι η πρόσβαση στα γήπεδα γίνεται μέσα από την κοίτη του ποταμού, η οποία όταν έχει νερό γίνεται άκρως επικίνδυνη για μικρούς και μεγάλους, ενώ παράλληλα οι εκχωματώσεις που έγιναν έχουν επίσης δημιουργήσει ρήγματα στις όχθες της λίμνης Μαγκλή πού όταν βρέχει, γεμίζουν τα γήπεδα με νερό και μετατρέπονται σε βάλτους.

«Αναμένεται πως οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές και μη ανατρέψιμες για το φυσικό περιβάλλον κάτι που φυσικά, επηρεάζει και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής. Ενημερώσαμε άμεσα τις αρμόδιες αρχές, προσμένοντας πως θα ανταποκριθούν επαρκώς, έστω και κατόπιν εορτής. Η απουσία των αρχών σε συνδυασμό με την  απληστία ορισμένων, δυστυχώς επιτείνει το τεράστιο πρόβλημα των ανεξέλεγκτων άναρχων αναπτύξεων και ειδικά σε κοίτες ποταμιών», αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή.

 

Το γεγονός, επιβεβαιώνει και η Δήμαρχος Λακατάμειας κα Φωτούλα Χατζήπαπα, με την οποία επικοινώνησε η CITY.

«Μόλις ενημερωθήκαμε για το γεγονός, στείλαμε αμέσως την αρμόδια υπηρεσία του δήμου και τον δημοτικό μηχανικό στο σημείο για να δει τι συμβαίνει και να διακόψει τις εργασίες. Όντως, όπως με ενημέρωσαν, στο σημείο περιμετρικά και στην κοίτη εκτελούνταν χωματουργικές εργασίες είτε για τη δημιουργία νέου γηπέδου είτε για την επέκταση του υφιστάμενου, χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει σχετική άδεια ή ενημέρωση, από και προς το δήμο», σημειώνει η κ. Χατζήπαπα.

Όπως αναφέρει η Δήμαρχος, η γη εκεί ανήκει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, στο οποίο ο δήμος έχει στείλει ήδη επιστολή τόσο για τις εν λόγω εργασίες όσο και για τα άλλα γήπεδα που έχει δημιουργήσει εκεί ο Θ.Ο.Ι Λακατάμιας και τα οποία λειτουργούν αυθαίρετα. «Παράλληλα στείλαμε επιστολές και στον Έπαρχο και στην Αστυνομία, ενώ κάναμε και καταγγελία για το συμβάν στις Αρχές».

Το γεγονός, παρόλα αυτά, ότι η γη ανήκει στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων δεν επιτρέπει στο δήμο να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες πέραν της διακοπής των εργασιών. «Οι εργασίες, έχουν διακοπεί στο αρχικό τους στάδιο χωρίς να έχει προλάβει να γίνει μεγάλη ζημιά στο σημείο. Εντούτοις, περιμένουμε τις ενέργειες του αρμόδιου τμήματος, το οποίο είναι και ο ιδιοκτήτης της εκεί περιουσίας. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ