Εννέα νέοι κάτω των 25 εξηγούν γιατί θα πάνε στις κάλπες (ή γιατί δεν θα πάνε)

Τους αποδίδουν συνήθως αδιαφορία για τα κοινά με την πλειοψηφία του κόσμου να θεωρεί πως η σημερινή νεολαία απέχει γιατί δεν την νοιάζει το πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

 


Article featured image
Article featured image

Μια τάση που διαγράφεται έντονα όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά είναι εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αποχή να αγγίζει πολύ υψηλά επίπεδα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, χωρίς παρόλα αυτά να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη έρευνα που να καταγράφει τους πραγματικούς λόγους που ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων ή των εν δυνάμει ψηφοφόρων επιλέγουν να μην αξιοποιήσουν το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και αφήνουν την τύχη τους στα χέρια των «άλλων».

Στην Κύπρο, φέτος, από το σύνολο των 40.000 νέων ψηφοφόρων που είχαν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εγγράφηκαν μόνο 10.500, ενώ για την υποβολή δηλώσεων για ψηφοφορία σε εκλογικά κέντρα του εξωτερικού, ο αριθμός κυμάνθηκε στις 12.000, αριθμός πολύ χαμηλός για τα δεδομένα της Κύπρου.

Απογοήτευση; Θυμός; Αδιαφορία; Πολιτική θέση και αντίδραση; Όλα μαζί; Πώς αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα τις εκλογικές αναμετρήσεις και γιατί πολλοί απ’ αυτούς επιλέγουν να απέχουν;

Ζητήσαμε από άτομα ηλικίας μέχρι 25 ετών να μας πουν ποια είναι η δική τους στάση και παράλληλα να μας δικαιολογήσουν την απόφασή τους. 

 

Άννα, 21 ετών

Είμαι γραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους και σαφώς θα πάω να ψηφίσω. Την αποχή την θεωρώ πολιτική απραξία. Είμαι απογοητευμένη από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να απέχω.

 

Άριστος, 21 ετών

Εδώ και μερικά χρόνια ζω στο Άμστερνταμ και δεν ξέρω εάν θέλω να επιστρέψω στην Κύπρο έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα στο νησί. Δεν είμαι γραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους και δεν ενδιαφέρομαι να το πράξω, αφού πολύ απλά δεν με απασχολούν τα πολιτικά δρώμενα του νησιού.

 

Γιώργος, 25 ετών

Δεν γράφτηκα ποτέ και δεν ξέρω αν θα το κάνω στο μέλλον. Δεν ήταν στις προτεραιότητές μου να το κάνω. Ίσως γιατί μέχρι σήμερα δεν βρήκα κάποιον πολιτικό που να εμπνεύσει και να θέλω να τον ψηφίσω.



Ειρήνη, 21 ετών

Βεβαίως είμαι γραμμένη στους εκλογικούς καταλόγους. Ανέκαθεν ήμουν πολιτικά ενεργή, από το σχολείο ακόμα αφού θεωρώ πως ο καθένας από εμάς έχει υποχρέωση να συμμετέχει ενεργά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση

 

Νεόφυτος, 21 ετών

Είμαι γραμμένος ναι, αλλά δεν ξέρω αν θα πάω να ψηφίσω. Μάλλον δεν θα πάω!

 

Τατιάνα, 21 ετών

Δεν είμαι γραμμένη και το έκανα πολύ συνειδητοποιημένα. Ήμουν και είμαι πολύ ενοχλημένη με την πολιτική όπως έχει διαμορφωθεί στην Κύπρο. Πλέον δεν ασχολούμαι, αφού το θεωρώ χαμένο χρόνο.

 

Μάριος, 21 ετών

Είμαι γραμμένος και θα πάω να ψηφίσω. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι η ψήφος, είναι η δύναμη που έχουμε για να αλλάξουμε όσα μας ενοχλούν και να σπρώξουμε τα πράγματα μπροστά. Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιος;

 

Μαρίνα, 22 ετών

Όχι, δεν έχω γραφτεί. Κανένα κόμμα, κανένας πολιτικός και καμία ιδεολογία από τις υπάρχουσες δεν με εκφράζει. Ειδικά με όλα αυτά που έχουμε βιώσει τα τελευταία 5 χρόνια, θεωρώ ότι η μόνη λύση, είναι η αποχή.

 

Άρης, 20 ετών

Δεν είμαι γραμμένος, αφού διαφωνώ και ενοχλούμαι με την πολιτική και τους πολιτικούς στην Κύπρο. Θεωρώ τη ψήφο μου σε αυτούς συνενοχή και όπως λέει και το τραγούδι «Συνένοχο στο φόνο, δε θα μ' έχετε».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ