10 Κύπριους τους οποίους ξεχωρίσαμε το 2017

Όλοι τους έχουν διαπρέψει στο εξωτερικό, ο καθένας στον τομέα του, προσφέροντας με τον δικό τους τρόπο στο κοινωνικό σύνολο.

 


Article featured image
Article featured image

Επιστήμονες, άνθρωποι των τεχνών, επαγγελματίες στον τομέα της εστίασης, οι οποίοι δούλεψαν αθόρυβα πετυχαίνοντας διακρίσεις παγκόσμιας εμβέλειας, προβάλλοντας όχι μόνο τον εαυτό και το έργο τους, αλλά και την Κύπρο!

Σε μια διαφορετική ανασκόπηση του χρόνου που φεύγει, η CITY ξεχώρισε 10 σημαντικές προσωπικότητες της Κύπρου, οι οποίες διέπρεψαν με το έργο τους στο εξωτερικό, το 2017, και αποτέλεσαν πρότυπο και έμπνευση για όλους.

 

 

Χάρης Ζαμπαρλούκος

Διευθυντής Φωτογραφίας

Λονδίνο

«Murder on the Orient Express»

Διαβάστε τη συνέντευξη του Χάρη Ζαμπαρλούκου εδώ…>>> https://goo.gl/rGLLxN

Αναμφίβολα, το 2017 ήταν μια από τις πιο σημαντικές χρονιές του, αφού η ταινία παραγωγής 20th Century Fox Studios, «Murder on the Orient Express», όχι μόνο υπήρξε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, αλλά ο Χάρης Ζαμπαρλούκος κατάφερε να αποσπάσει από κοινού με τον σκηνοθέτη Kenneth Branagh, το πολύ σημαντικό βραβείο «Duo» στο  φεστιβάλ Camerimage της Πολωνίας. Όπως ανέφερε και ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στη CITY, «το πιο σημαντικό πράγμα είναι, εκτός από τον ενθουσιασμό, αυτό που θέλεις να πεις να είναι γνήσιο…».

 

 

Κασσάνδρα Σταύρου

Επιχειρηματίας

Λονδίνο

«Proper Corn»

Διαβάστε τη συνέντευξη της Κασσάνδρας Σταύρου εδώ…>>> https://goo.gl/tD1jhX


Δεν θα έρθει ποτέ η κατάλληλη στιγμή που περιμένεις, ούτε το σωστό timing, πρέπει όλα αυτά να τα δημιουργήσεις μόνος σου.


Και η Κασσάνδρα Σταύρου, έκανε αυτό ακριβώς. Άφησε μία σίγουρη θέση σε διαφημιστική εταιρία στο Λονδίνο και με μόνο εφόδιο τις γνώσεις που της άφησε ο πατέρας της στη δημιουργία νόστιμου pop corn, κατάφερε να δημιουργήσει ένα μοναδικό υγιεινό σνακ, το οποίο όπως απέδειξε η επιτυχημένη του πορεία, έλειπε από την αγορά. Πλέον μπορείς να βρεις τα Proper Corn σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και σε επιλεγμένα σημεία των Η.Π.Α, με το μέλλον της εταιρείας να διαγράφεται λαμπρό.

 

 

Dr Γιώργος Γεωργίου

Επιστήμονας

Καναδάς

Διαβάστε τη συνέντευξη του Dr Γιώργου Γεωργίου εδώ…>>> https://goo.gl/wYbkAv


Στόχος μας είναι μετά και από αυτή την παρέμβαση, να μην υπάρχει ούτε και ένα παιδί που θα αντιμετωπίζει αναγνωστικά προβλήματα.


Ξεκίνησε ως δάσκαλος στην Κύπρο και στην πορεία έφυγε στον Καναδά για το μεταπτυχιακό του, στο Πανεπιστήμιο της Alberta. Μετά το τέλος των σπουδών του, του ζητήθηκε να συνεχίσει ως ακαδημαϊκός πλέον, στο πανεπιστήμιο εκεί, μια απόφαση που αν και δύσκολη, όπως ομολογεί, η αποδοχή της ήταν μονόδρομος. Το 2015 ο Γιώργος βραβεύτηκε για την έρευνά του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Ψυχολογίας με το βραβείο του καλύτερου νεαρού επιστήμονα στον τομέα του, ενώ παράλληλα έτρεχε το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα σε διάφορα σχολεία της χώρας, που είχε σκοπό να εξαλείψει τα προβλήματα αναγνωστικότητας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Και τα κατάφερε. Από τα 290 παιδιά που περιελάμβανε αρχικά το πρόγραμμα, μόνο τα 7 δεν κατάφεραν να το ολοκληρώσουν με επιτυχία.

 

 

Άννα Πολυβίου

Pastry Chef

Αυστραλία

Διαβάστε τη συνέντευξη της Άννα Πολυβίου εδώ…>>> https://goo.gl/gSkgy1

Την αποκάλεσαν «punk βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής», αφού ως χαρακτήρας αλλά και ως επαγγελματίας είναι εκκωφαντική, γρήγορη σε ρυθμό και σχεδόν επιθετική.  Η Άννα Πολυβίου μάς κέντρισε το ενδιαφέρον, αρχικά παρακολουθώντας στην αυστραλιανή έκδοση του Masterchef, το γλυκό της -εκεί, το Masterchef έκανε νούμερα… Survivor! Το «Anna's mess» έκανε τη ζωή των διαγωνιζομένων δύσκολη, αλλά έκανε και πάταγο! Όταν τελικά έγιναν τα αποκαλυπτήρια και μάθουμε πως πίσω από αυτό ήταν η Άννα, ενθουσιαστήκαμε και νιώσαμε περήφανοι για το κορίτσι από την Κύπρο! Η συνέχεια, λίγο-πολύ αναμενόμενη.

 

 

Γεωργία Νικολάου

Συνθέτρια

Ρόντερνταμ

Διαβάστε τη συνέντευξη της Γεωργίας Νικολάου εδώ…>>> https://goo.gl/KPnrDK


Όταν λαμβάνω μέρος σε jam sessions στην Ολλανδία, τραγουδώ κυπριακά τραγούδια όπως το ‘Ασιερόμπασμα’, ‘Η βρύση των Πεγειώτισσων’ και άλλα.


Η Γεωργία Νικολάου, παρότι μεγάλωσε στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Ολλανδία. Εντούτοις, η φετινή της συνεργασία και συμμετοχή στο Πάφος 17, ήταν μια πολύ καλή αφορμή για να την γνωρίσουμε καλύτερα τόσο αυτή όσο και το έργο της, αλλά να μάθουμε και τη βράβευσή της στον διαγωνισμό Tera de Marez Oyens Foundation στο Gaudeamus για το κομμάτι δικής της σύνθεσης «S o c I a l I C E» για φωνή και σαξόφωνο.

 

 

Μέμνια Θεοδώρου

Οδοντίατρος, Εξερευνήτρια

Μεγάλη Βρετανία

Διαβάστε τη συνέντευξη της Μέμνιας Θεοδώρου εδώ…>>> https://goo.gl/xPu1Sj


Είναι τρομακτικό στην αρχή, όμως οι προσωπικές ανταμοιβές που θα πάρεις απ’ αυτό, θα αξίζουν και με το παραπάνω!


Δεν είχε άδικο. 'Την είδε' εξερευνήτρια αφήνοντας στην άκρη για λίγο την οδοντιατρική, το σιγουράκι που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Και της βγήκε. Διάλεξε την περιπέτεια, πήγε για μια θαλάσσια 'βόλτα' από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Αυστραλία σ' ένα σκάφος και έκανε το 'YOLO' από μια απλή φράση σε καφετέρια και ατάκα σε τρολ καταστάσεις, πράξη. Δικαιολογημένα, λοιπόν, επιλέχθηκε από την «AIPFE Cyprus - Women of Europe» ως η δεύτερη ομιλήτρια στη σειρά εκδηλώσεων #IncredibleWomen, για να μεταλαμπαδεύσει την ελπίδα από την εμπειρία της και σε άλλους.

 



Γεωργία Χ’’ Κωνσταντίνου (Narcissus A-Ngel)

Μουσικός

ΗΠΑ

Διαβάστε τη συνέντευξη της Γεωργίας Χ’’ Κωνσταντίνου εδώ…>>> https://goo.gl/wLXruP

Στα 17 της χρόνια εγκαταλείπει την Λάρνακα και ξεκινάει, ένα μακρύ όπως όλα δείχνουν, μουσικό ταξίδι στις ΗΠΑ. Ο λόγος, αρχικά, ήταν η 5ετής υποτροφία από το Berklee College of Music της Βοστώνης. Η συνέχεια ήταν καθόλα απρόσμενη, αφού με τους «No Hugs», τη ροκ μπάντα που η ίδια δημιούργησε, έκαναν περιοδείες σε 20 πολιτείες, συμμετείχαν σε διάφορα μεγάλα φεστιβάλ ροκ μουσικής, εμφανίστηκαν σε πάνω από 50 συναυλίες σε όλη την Αμερική, έπαιξαν στο Hard Rock Toronto, ως επίσημοι προσκεκλημένοι, ενώ το πρώτο τους άλμπουμ παίζεται σε Αγγλία, Γαλλία, Αμερική και Καναδά.

 

 

Λύσια Δημητρίου

Φοιτήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής Έρευνας

Imperial College

Λονδίνο

Διαβάστε τη συνέντευξη της Λύσια Δημητρίου εδώ…>>> https://goo.gl/JNZ9TS

Η Λύσια Δημητρίου, διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Κλινικής Ιατρικής Έρευνας του Imperial College του Λονδίνου, ήταν μέλος της ομάδας του πανεπιστημίου που εντόπισε την πολύ σημαντική ορμόνη κισπεπτίνη –η οποία μπορεί να ενισχύσει συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την αγάπη, τον έρωτα και το σεξ. Η σημαντική αυτή μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό jci.org.

 

 

Κυριακή Μικελλίδου

Επιστήμονας

Ιταλία, Πίζα

Διαβάστε τη συνέντευξη της Κυριακή Μικελλίδου εδώ…>>> https://goo.gl/tYWdZM

Απόφοιτος της Αγγλικής Σχολής Λευκωσίας, το 2005 μετακόμισε στο Γιορκ της Βρετανίας για να σπουδάσει Ψυχολογία, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2012 παίρνοντας το μεταπτυχιακό της στη Γνωστική Νευροεπιστήμη και το Διδακτορικό της στην ερευνητική Ψυχολογία. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Ιταλία όπου εργάζεται ως ερευνήτρια στο Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πίζας.

Η Κυριακή και η ερευνητική ομάδα της οποία ήταν επικεφαλής, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνας τους, σχετικά με μία νέα περιοχή του εγκεφάλου την οποία ανακάλυψαν, την περιοχή prostriata, η οποία έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται αντικείμενα κινούμενα με υψηλή ταχύτητα κυρίως στο περιφερικό οπτικό πεδίο. Μια σημαντική ανακάλυψη η οποία μπορεί να ωφελήσει ιδιαιτέρα στη στη νόσο του Αλτσάχαϊμερ.

 

 

Ανδρέας Κυριάκου, Φρίξος Μασούρας και Harry Αγιώτης

Δημιουργοί ταινίας «Midnight Shift»

Διαβάστε τη συνέντευξη των τριών δημιουργών εδώ…>>> https://goo.gl/Dmgst6

Μπορεί οι συγκεκριμένοι νέοι δημιουργοί να μην ζουν στο εξωτερικό, εντούτοις η ταινία μικρού μήκους που δημιούργησαν με τίτλο «Midnight Shift» πέτυχε το ακατόρθωτο. Διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στο MIDPOINT TV Launch, που πραγματοποιήθηκε στο Σαράγεβο, και ακολούθως βρέθηκε  στα χέρια των ιθύνοντων του ΗΒΟ το οποίο ίσως εγκρίνει την προβολή του στην οθόνη του και κατ’ επέκταση σε ολόκληρο τον πλανήτη.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ