Η παραμονή Πρωτοχρονιάς ίσως να είναι η πιο βροχερή μέρα του έτους

Η βροχόπτωση για το μήνα Δεκέμβριο, από το 11% που βρισκόταν χθες (Παρασκευή), αναμένεται να φτάσει συμπεριλαμβανομένων των σημερινών και των αυριανών βροχών γύρω στο 32-37% της κανονικής για τον μήνα.

 


Article featured image
Article featured image

Η περισσότερη βροχή που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής το 2017 ήταν το τετραήμερο 5 με 8 Ιανουαρίου, με μέσο όρο βροχής 23.9 χιλιοστά και το τριήμερο 4 με 6 Νοεμβρίου, επίσης με 23.9 χιλιοστά. Η αυριανή μέρα (31/12) ίσως είναι η πιο βροχερή του έτους και μαζί με τη σημερινή μέρα είναι πολύ πιθανό να σπάσουν το φράγμα των 23.9 χιλιοστών μέσα σε μικρότερο διάστημα από τις δύο προηγούμενες φορές.

Με τα νέα δεδομένα η βροχόπτωση του μήνα από το 11% που βρισκόταν χθες αναμένεται να φτάσει γύρω στο 32-37% της κανονικής για τον μήνα.

 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού όπως αναρτήθηκε στο KitasWeather:

Βαρομετρικό χαμηλό με κέντρο την Κύπρο αναμένεται να μας επηρεάσει από αργά απόψε (Σάββατο 30/12).

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος από τα νοτιοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες κυρίως μετά τα μεσάνυχτα. Μέχρι τις αυγινές ώρες οι βροχές/καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν το μεγαλύτερο μέρος του νοτιοδυτικού μισού του νησιού. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται χιονόπτωση από τα 1700 μέτρα και άνω με ελαφριά χιονόστρωση από τα 1800 μέτρα και άνω. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 14 στα παράλια και 0 στη Χιονίστρα, όπου θα σχηματιστεί παγετός.

 

Αύριο Κυριακή αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και παρατεταμένες κυρίως για το δυτικό μισό του νησιού. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται κατά διαστήματα χιονόπτωση αρχικά από τα 1600 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα 1700 μέτρα και άνω, αλλά μέχρι το απόγευμα χιονόπτωση και χιονόστρωση θα σημειώνονται κατά 100 με 200 μέτρα πιο κάτω από τα υψόμετρα που προαναφέρονται. Η χιονόπτωση κατά διαστήματα θα είναι πυκνή με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό, 16 έως 17 στα παράλια και 1 στη Χιονίστρα.

 

Αύριο βράδυ συνεχίζει ο άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα. Οι βροχές/καταιγίδες θα είναι σε αρκετές περιπτώσεις έντονες και παρατεταμένες, κυρίως για το νότιο μισό του νησιού και ανατολικά. Στα ορεινά θα σημειώνεται κατά διαστήματα χιονόπτωση από τα 1400 μέτρα και άνω, με χιονόστρωση από τα περίπου 1500 μέτρα και άνω. Η χιονόπτωση κατά διαστήματα θα είναι πυκνή με βαριές χιονοστρώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί έως νοτιοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 5 μποφόρ στα προσήνεμα παράλια και ορεινά. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό, 10 έως 12 στα παράλια και -3 στη Χιονίστρα. Στα ορεινά θα επικρατεί παγετός.

 

Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς θα παρατηρούνται ακόμα λίγες τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο ανατολικό 1/3 του νησιού και ακόμα λίγα χιόνια στα ορεινά, αλλά ο καιρός σύντομα αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά.

Νέο βαρομετρικό χαμηλό με περισσότερες βροχές και χιόνια αναμένεται να επηρεάσει την περιοχή μας από την ερχόμενη Τετάρτη για διάστημα περίπου τριών ημερών.



 

Η επίσημη πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή.

Το βράδυ του Σαββάτου ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές, ενώ σε κάποιες περιοχές πιθανό να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στις κορυφές του Τροόδους θα πέσει χιονόνερο ή και χιόνι. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη αλλά στα προσήνεµα θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 8 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 12 στα παράλια και στους 2 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά θα σχηµατιστεί παγετός.

Αύριο Κυριακή ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στο Τρόοδος θα χιονίσει. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ αλλά παροδικά στα προσήνεµα, µέχρι ισχυροί 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 18 στα παράλια και στους 4 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Στα ορεινά και σε κάποιες ηµιορεινές περιοχές θα χιονίσει. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί και αργότερα κυρίως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι 3 µε 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη.

Τη ∆ευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως συννεφιασµένος µε µεµονωµένες βροχές και χιόνια στα ορεινά αλλά µέχρι το απόγευµα αναµένεται αισθητή βελτίωση. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή άνοδο.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει άνοδο.

Την Τετάρτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος αλλά σταδιακά θα καταστεί µερικώς συννεφιασµένος και αναµένονται µεµονωµένες βροχές. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει µικρή πτώση.

 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ