Μάθε για ποιες συσκευές στο σπίτι πληρώνουμε το περισσότερο ρεύμα [αναλυτικός πίνακας]

Καλές οι ανέσεις και οι ευκολίες, αλλά όλα αυτά τα gadget της σύγχρονης εποχής πληρώνονται, όπως όλα δείχνουν, ακριβά και αυτό βγαίνει πάνω στον λογαριασμό της ΑΗΚ.

 


Article featured image
Article featured image

Αν αναρωτιέσαι γιατί κάθε τέλος της διμηνίας λαμβάνεις φουσκωμένο τον λογαριασμό της ΑΗΚ, τότε το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι ενδεχομένως υψηλές χρεώσεις από την Αρχή Ηλεκτρισμού, αλλά όλες εκείνες οι ηλεκτρικές συσκευές που έχεις στο σπίτι και σου ανεβάζουν τον λογαριασμό στα ύψη.

Εκτός από το κλιματιστικό, που όλοι θεωρούμαι βασικό υπαίτιο των φουσκωμένων μας λογαριασμών, υπάρχουν πολλές ακόμη συσκευές, φαινομενικά αθώες, που όμως «καίνε» πολύ περισσότερη ενέργεια απ’ όση ίσως φαντάζεσαι.

Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, στην ιστοσελίδα της ανάρτησε μια εκτενή λίστα με όλες τις πιθανές ηλεκτρικές οικιακές συσκευές που μπορεί να χρησιμοποιούμε στο σπίτι, αναλύοντας την κατανάλωση της κάθε μίας συσκευής και φυσικά το κόστος που αντιστοιχεί.

Ως πιο δαπανηρή συσκευή εμφανίζεται το στεγνωτήριο ρούχων, το οποίο για διάρκεια χρήσης 104 λεπτών (7kg), 3,92kWh που αντιστοιχεί σε 68,64 σεντ του ευρώ. Ακολουθούν ο Ηλεκτρικός βραστήρας νερού και ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας οι οποίοι για μία ώρα χρήσης χρειάζονται 3 kW/h που αντιστοιχούν σε 52,53 σεντ του ευρώ. Λίγο πιο οικονομικό είναι το ηλεκτρικό σίδερο το οποίο το οποίο για μια ώρα χρήσης «καίει» 2,4kW/h που αντιστοιχεί σε 42,02 σεντ του ευρώ. Εντύπωση μάς προκάλεσαν συσκευές όπως ο στεγνωτήρας μαλλιών, ο οποίος για μία ώρα χρήσης καταναλώνει 2kW/h που αντιστοιχεί σε 35,02 σεντ του ευρώ, και η φρυγανιέρα που καταναλώνει 1,5 kW/h για μία ώρα χρήσης και αντιστοιχεί σε 26,27 σεντ του ευρώ. 

*Οι πιο πάνω καταναλώσεις έχουν δοθεί βάσει των ανάλογων Οδηγιών Ενεργειακής Σήμανσης της Ευρωπαΐκής Ένωσης.

 

Δείτε τον αναλυτικό πίνακα με τις ηλεκτρικές συσκευές και το κόστος τους, όπως έχει αναρτηθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ