Τι είναι αυτή η χρέωση που «εμφανίστηκε» στους λογαριασμούς της ΑΗΚ;

Αν διαβάσεις προσεκτικά τον τελευταίο λογαριασμό ρεύματος που έλαβες στο σπίτι θα προσέξεις ότι, ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει και μία χρέωση 0,49 σεντ/μηνιαίως που αφορά στη μέτρηση κατανάλωσης.

 


Article featured image
Article featured image

Τι είναι η μέτρηση κατανάλωσης; Το κόστος καταγραφής της ένδειξης του μετρητή, όπως σημειώνεται στην ανάλυση που βρίσκεται στο πίσω μέρος του λογαριασμού. Και για ποιο λόγο ακριβώς πληρώνουμε αυτό το τέλος

 



Διάβασε παρακάτω: Σε τροχιά υλοποίησης οι έξυπνοι μετρητές





Το ζήτημα ανέδειξε στις 6 Ιανουαρίου πελάτης της ΑΗΚ, με ανάρτησή της σε γνωστό group στο Facebook, εξαπολύοντας μύδρους εναντίον της Αρχής Ηλεκτρισμού για την αδικαιολόγητη αυτή χρέωση, την οποία η ίδια χαρακτηρίζει ως «κλοπή».


Η χρέωση του κόστους καταγραφής της ένδειξης μετρητή δεν είναι κάτι καινούργιο.




Ισχύει όμως αυτή η τοποθέτηση;

Περί τα τέλη Οκτωβρίου, όταν κάναμε ακτινογραφία του λογαριασμού της ΑΗΚ (διάβασε σχετικά εδώ...>>> https://goo.gl/wTujpw) θέλοντας να μάθουμε τι ακριβώς πληρώνουμε κάθε μήνα σε ρεύμα, μεταξύ άλλων η αρμόδια λειτουργός μάς ενημέρωνε ότι, από την 1η Σεπτεμβρίου, η Αρχή είχε αλλάξει πλέον τη μορφή και τη σύσταση των λογαριασμών που λαμβάναμε στα σπίτια μας, βάσει ευρωπαϊκών οδηγιών οι οποίες προνοούσαν την αναλυτική παρουσίαση όλων των χρεώσεων που επέβαλλε η ΑΗΚ στον καταναλωτή. Και κάπου εδώ δημιουργήθηκε το μπέρδεμα.  

Σε επικοινωνία που είχε η CITY τόσο με λειτουργούς της ΑΗΚ όσο και με λειτουργούς της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ), για να τους θέσουμε τους πιο πάνω προβληματισμούς, ενημερωθήκαμε ότι η εν λόγω χρέωση του κόστους καταγραφής της ένδειξης μετρητή δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά μία χρέωση που πληρώναμε ανέκαθεν.

Η διάφορα είναι ότι στους λογαριασμούς παλαιάς μορφής, η συγκεκριμένη χρέωση όπως και οι άλλες που φαίνονται πλέον στους λογαριασμούς νέας μορφής, εντασσόταν στις πάγιες χρεώσεις της ΑΗΚ και ο καταναλωτής δεν είχε πλήρη εικόνα του τι είναι αυτό.

 



Σχετικά με την παρατήρηση που αναφέρει η ανάρτηση ότι στην Κύπρο υπάρχουν περί τους 1.800.000 μετρητές, η ΑΗΚ ξεκαθαρίζει ότι στην Κύπρο υπάρχουν 540 χιλιάδες μετρητές (περιλαμβανομένων και αυτών του οδικού φωτισμού) στους οποίους γίνεται μέτρηση κάθε δύο μήνες. Επειδή, όμως, υπάρχουν πελάτες που λαμβάνουν τους λογαριασμούς τους μηνιαίως, ο αναλυτικός λογαριασμός αναγράφει τη μηνιαία χρέωση που ανέρχεται στα 0.49 σεντ και στη στήλη τέρμα δεξιά το τελικό ποσό των 0.98 σεντ/δίμηνο (+ ΦΠΑ).

«Ο λόγος που άλλαξε η μορφή των λογαριασμών είναι έπειτα από οδηγίες της ΕΕ, αφού ήθελαν να γνωρίζει τόσο ο κόσμος όσο και ο μελλοντικός ανταγωνισμός τι ακριβώς χρεώνει η ΑΗΚ για να ξέρει πώς θα κινηθεί στην πορεία. Η συγκεκριμένη χρέωση προϋπήρχε αλλά δεν φαινόταν κάπου ξεκάθαρα. Τώρα πλέον ο κόσμος μπορεί να δει τι ακριβώς πληρώνει και αυτό δημιουργεί μπέρδεμα σε κάποιους. Η εν λόγω χρέωση δεν είναι κάτι επιπλέον, είναι μέσα στις χρεώσιμες υπηρεσίες της ΑΗΚ και είναι εγκεκριμένη από την ΡΑΕΚ», ξεκαθαρίζει λειτουργός της ΑΗΚ.

Από την πλευρά της η ΡΑΕΚ τονίζει ότι αυτή είναι μια διατίμηση η οποία υπήρχε πάντα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί διπλοχρέωση. Αντίθετα, εντάσσεται μέσα στις πάγιες χρώσεις της Αρχής Ηλεκτρισμού και του Τμήματος Διαχείρισης Διανομής.

 

Σε τροχιά υλοποίησης οι έξυπνοι μετρητές

Παρόλα αυτά, όλα τα πιο πάνω σε μερικά χρόνια από σήμερα θα σταματήσουν να ισχύουν αφού οι συμβατικοί μετρητές που διαθέτουμε όλοι σήμερα στα σπίτια μας θα αντικατασταθούν από τους έξυπνους μετρητές.

Όπως μαθαίνουμε από λειτουργό της Αρχής Ηλεκτρισμού, ήδη 3000 υποστατικά διαφόρων κατηγοριών και περιοχών έχουν εφοδιαστεί με έξυπνους μετρητές και τρέχουν στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα το οποίο θα κρίνει αν μία τέτοια εξέλιξη είναι οικονομικά συμφέρουσα για την ΑΗΚ.

«Η ΕΕ, απαιτεί να αντικατασταθούν οι συμβατικοί μετρητές με έξυπνους σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 80%. Πριν από αυτό όμως, πρέπει να ακολουθηθούν διάφορες διαδικασίες ελέγχου για να καταλήξουμε πότε, πώς και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί αυτή η μετάβαση. Εμείς ως Αρχή επιθυμούμε αυτή την αλλαγή αφού αυτόματα θα λύσουμε πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα που έχουμε σήμερα».

Με την εφαρμογή των έξυπνων μετρητών, πλέον δεν θα χρειάζονται άτομα να μεταβαίνουν ξεχωριστά σε κάθε οικεία για να κοιτάζουν τους μετρητές αφού αυτό θα γίνεται αυτόματα. Παράλληλα οι έξυπνοι μετρητές θα έχουν τη δυνατότητα διακοπής και επανασύνδεσης του ρεύματος, χωρίς διαμεσολαβητές, ενώ πλέον θα είναι σχεδόν αδύνατη η κλοπή ρεύματος με κάθε τρόπο. 

Σύμφωνα με τα πιο πάνω, όπως αναφέρει η λειτουργός, χρεώσεις όπως αυτή του κόστους καταγραφής μετρητών και επανασύνδεσης τους ρεύματος θα σταματήσουν, εντούτοις θα υπάρχει χρέωσης διαχείρισης του όλου συστήματος, κόστος το οποίο θα καθοριστεί από την ΡΑΕΚ εφόσον εφαρμοστεί το νέο σύστημα.

 

Πόσο θα κοστίσει και ποιος θα πληρώσει το κόστος

Το συνολικό κόστος αγοράς και εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών θα ανέλθει περίπου στα 75 εκατομμύρια ευρώ και θα χρειαστούν περίπου 7 χρόνια έως ότου ολοκληρωθεί η αλλαγή, αφού θα γίνεται σε φάσεις. Όσο αφορά το κόστος τώρα και το ποιος θα επωμιστεί τα 75 εκατομμύρια, είναι μία απόφαση που αφορά την Ρυθμιστική Ενέργεια Κύπρου η οποία θα το καθορίσει.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ