4 Κύπριοι αιωνόβιοι αποκαλύπτουν στη CITY το μυστικό της μακροζωίας τους

Σαφέστατα και δεν υπάρχουν μόνο στην Ιαπωνία και στην Ικαρία αιωνόβιοι παππούδες...

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί η Κύπρος να μην βρίσκεται στη λίστα με τις χώρες του κόσμου που έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά μακροζωίας, ωστόσο και στο νησί μας ζουν παππούδες και γιαγιάδες που έχουν σβήσει περισσότερα από 100 κεράκια στην τούρτα τους.

Η γιαγιά Ελένη είναι 103 ετών και ζει στον Κοτσιάτη, ο παππούς Θεοχάρης κλείνει σήμερα (10 Ιανουαρίου) τα 103* και διαμένει με την οικογένεια του στο Τσέρι, ενώ οι αδερφές Χριστίνα και Αναστασία, 101 και 97 χρόνων αντίστοιχα, μένουν σε δύο γειτονικά σπίτια στο χωριό Φαρμακάς.

Η CITY επικοινώνησε μαζί τους με σκοπό -τι άλλο;- να μάθει το μυστικό της μακροζωίας τους.

 



*Αφορμή για το άρθρο στάθηκε μια πρόσκληση που στάληκε στα Μέσα, μέσω της οποίας ενημερωνόμαστε ότι σήμερα, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, ο Θεοχάρης Μιχαήλ που γεννήθηκε το 1915 στο Τσέρι, μαζί με τη σύζυγό του Αποστόλα Μιχαήλ (γέννημα του 1922), τα παιδιά, τα εγγόνια και το δισέγγονό του, θα γιορτάσει τα γενέθλια του στον Πολυχώρο «Ο Μύλος» (Ο Πολυχώρος της Μαρίτσας, στο Τσέρι). Ο κύριος Θεοχάρης Μιχαήλ θα μιλήσει για τη ζωή του, τα μυστικά της μακροζωίας του, θα απαγγείλει ποιήματα και θα τραγουδήσει. Η CITY δεν έχει παρά να του ευχηθεί χρόνια πολλά, με υγεία και πνευματική διαύγεια.



 

Ελένη Ιωσήφ Χατζηχάννα [103 ετών]

Η γιαγιά Ελένη Ιωσήφ Χατζηχάννα είναι 103 ετών, κατάγεται από την κατεχόμενη Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και εδώ και πολλά χρόνια ζει στο χωριό Κοτσιάτης.

Γεννήθηκε το 1914 και σε ηλικία 13 ετών παντρεύτηκε και μόλις 14 ετών κράτησε στην αγκαλιά της το πρώτο της παιδί.

Σήμερα, έχει 15 παιδιά, 56 εγγόνια, 129 δισέγγονα και 47 τρισέγγονα.

«Η γιαγιά Ελένη ήταν από τις πιο πλούσιες γυναίκες του χωριού. Λόγω της οικονομικής ευχέρειας που είχε δεν χρειάστηκε να δουλέψει ποτέ στη ζωή της. Εκτός από τη ξέγνοιαστη ζωή που είχε, χωρίς το άγχος της δουλειάς και της επιβίωσγς, επίσης κάθε πρωί πίνει ένα ποτήρι ζιβανία» μάς είπε χαρακτηριστικά μια από τις εγγονές της.  



 

Θεοχάρης Μιχαήλ [103 ετών]

Ο παππούς Θεοχάρης με την γυναίκα του Αποστόλα και το γιο τους Σταύρο 



Ο Θεοχάρης Μιχαήλ γεννήθηκε το 1915 στο Τσέρι και από τότε ζει εκεί με την οικογένεια του.

Στις διάφορες οικογενειακές συγκεντρώσεις, ο παππούς απαγγείλει ποιήματα και ερμηνεύει τραγούδια.

Όπως μας είπε ο γιος του «η υγιεινή διατροφή και το περπάτημα είναι το μυστικό της μακροζωίας του. Επίσης, τα τελευταία 40 χρόνια δεν τρώει καθόλου το βράδυ και πίνει ένα ποτηράκι ζιβανία ή κρασί.



 

Χριστίνα και Αναστασία Κατσιούρη [101 και 97 ετών]

Δύο γιαγιάδες, οι οποίες είναι αδελφές και γειτόνισσες.

Οι Χριστίνα (101 χρόνων) και Αναστασία (97 χρόνων) Κατσιούρη, γεννήθηκαν το 1916 και το 1920 αντίστοιχα, στο χωριό Φαρμακάς της επαρχίας Λευκωσίας και από τότε ζουν εκεί.

Το μυστικό της μακροζωίας τους μάς το αποκάλυψε ο εγγονός τους.

«Εργάζονταν από νεαρή ηλικία στην ύπαιθρο, έτσι καθημερινά θέλοντας και μη ασκούνταν. Ο καθαρός αέρας, η άσκηση, σε συνδυασμό με τη μεσογειακή διατροφή, είναι τα μαγικά συστατικά της μακροζωίας τους».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ