Γιατί έχει δημιουργηθεί τόσος πανικός με το «ωμό ζωντανό νερό»;

Η νέα αυτή μόδα απασχόλησε τα ΜΜΕ σχεδόν όλη την προηγούμενη εβδομάδα με διάφορα δημοσιεύματα να κάνουν εκτενείς αναφορές στη νέα αυτή τάση που φυσικά ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και φαίνεται να εξαπλώνεται γοργά και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 


Article featured image
Article featured image



Διάβασε σχετικό άρθρο: Πόσο καθαρό είναι το νερό που πίνουμε στην Κύπρο;





Η καινούργια αυτή διατροφική παράνοια θέλει startups (νεοφυείς) εταιρείες στην Αμερική να πουλάνε νερό με το λίτρο, κατευθείαν από φυσικές πηγές. Το θέμα είναι ότι το εν λόγω νερό, το οποίο χαρακτηρίζουν ως υγιεινό και απόλυτα φυσικό είναι απαστερίωτο και γεμάτο βακτήρια, πολλά από αυτά επιβλαβή για την υγεία.

Όπως αναφέρει το BBC, οι εταιρείες χρεώνουν 60 δολάρια για 11 λίτρα «ωμού μη παστεριωμένου νερού» για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε πηγή. Όπως δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ο ιδρυτής της Live Water Μουκάντε Σίνχ, «είναι σύνηθες ο κόσμος να θέλει φρέσκα προϊόντα… Όσο πιο φρέσκα τόσο το καλύτερο. Αλλά τι γίνεται με το φρέσκο, «ζωντανό», νερό;». 

Ο Σίνχ υποστηρίζει ότι το μη παστεριωμένο νερό περιέχει μεταλλικά στοιχεία ζωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Όπως ανέφερε, ο ίδιος ένιωσε «ενέργεια και γαλήνη» την πρώτη φορά που ήπιε «φρέσκο, ζωντανό νερό πηγής». 

Ωστόσο, ιατροί και διαιτολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη νέα διατροφική τρέλα. Όπως προειδοποίησε ο διατροφολόγος Τομ Σάντερς στο BBC η συνήθεια αυτή μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. 

«Η κατανάλωση (μη βρασμένου) νερού προκαλούσε στο παρελθόν αρρώστιες όπως χολέρα, τύφο, πολιομυελίτιδα. Όταν πίνεις νερό του οποίου την προέλευση δεν ξέρεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να είναι μολυσμένο» τόνισε. «Ο μόνος τρόπος να καταναλώσει κανείς με ασφάλεια μη επεξεργασμένο νερό είναι να το βράσει προηγουμένως» συμβούλευσε τους πολίτες ο διατροφολόγος. 

Με πληροφορίες από skai, BBC


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ