Τι συμβαίνει και οι άντρες μετά τα 30 θέλουν όλο και λιγότερο σεξ;

Θα ήσουν γύρω στα 14 με 15, όταν άρχισαν τα πρώτα σημάδια της εμμονής σου με το σεξ. Ό,τι και αν έκανες, ό,τι και αν συζητούσες όλα κατέληγαν στο σεξ. Επειδή όμως τότε το να κάνεις σεξ, τουλάχιστον στη συχνότητα που το επιθυμούσες, ήταν κομματάκι δύσκολο, έπαθες εμμονή με τον αυνανισμό.

 


Article featured image
Article featured image

Κι ύστερα μεγάλωσες και το όνειρό σου για ασταμάτητο σεξ έγινε πραγματικότητα, μέχρι που έφτασες τα 30 και όλα ξαφνικά πήραν άλλη τροπή. Το σεξ, δε έμοιαζε πια τόσο σημαντικό, αντίθετα πολλές φορές βαριόσουν και εξακολουθείς να βαριέσαι και να μην έχεις όρεξη. Και ενίοτε ανησυχείς ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι «χάλασες». Δεν γουστάρεις να βλέπεις πορνό, εσύ που είχες κάνει πανεπιστημιακή διατριβή στον κλάδο και φυσικά σχεδόν έχεις ξεχάσει «τι έκανες μόνος σου, μες το σαλόνι σου…».

Όσο και να λες «σ' εμένα ποτέ δεν συνέβη κάτι τέτοιο», το πιο πάνω story είναι μία πικρή αλήθεια που αργά ή γρήγορα βιώσουν όλοι οι άντρες. Ποιος είναι όμως ο λόγος που μετά τα 30 μειώνεται η λίμπιντο και το σεξ μας απασχολεί όλο και λιγότερο. 

Ένα άρθρο που ετοίμασε για το γαλλικό VICE, η Judith Duportail, ασχολείται ενδελεχώς με το ζήτημα συνομιλώντας τόσο με 30άρηδες που βιώνουν αυτή την κατάσταση όσο και με ειδικούς που εξηγούν τους λόγους που συμβαίνει όλη αυτή η μετάλλαξη.


Προτιμώ την σεξουαλική μου ζωή στα 32 από ότι αυτήν που είχα στα 22.


Γράφει η Judith Duportail

Όταν ανέφερα σε κάποιους άντρες φίλους μου ότι ετοίμαζα ένα άρθρο σχετικά με το τι συμβαίνει στην αντρική λίμπιντο μετά τα 30, όλοι τους με διαβεβαίωσαν ότι ΕΚΕΙΝΟΙ δεν είχαν κάποιο πρόβλημα. Δεν είχαν ιδέα για αυτό που τους έλεγα. Καθόλου όμως. Αλλά όσο το συζητούσαμε περισσότερο, τόσο τα πράγματα περιπλέκονταν.

Αρχικά ήθελα να εξερευνήσω το θέμα και να μιλήσω στους ετερόφυλους άντρες φίλους μου για αυτό, μιας και είχα παρατηρήσει μια αλλαγή στον τρόπο που μιλούσαν για το σεξ, καθώς και το πώς αλλά και το πόσο συχνά το έκαναν. Βρήκα πως οι άντρες σταδιακά παράγουν λιγότερη τεστοστερόνη μετά τα 30, που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε πεσμένη λίμπιντο ή ακόμα και στυτική δυσλειτουργία. Βέβαια, υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που επηρεάζουν το γιατί η τεστοστερόνη ενός άντρα μπορεί να μειωθεί μετά τα 30 -όπως ο τρόπος ζωής του, το βάρος του και η ψυχική του υγεία- αλλά από τη στιγμή που είμαστε μια γενιά αιώνιων ανηλίκων, αναρωτήθηκα αν η πεσμένη λίμπιντο αποτελεί όντως θέμα όσο μεγαλώνουμε και πως το αντιμετωπίζουμε. Είναι κάτι καθαρά βιολογικό ή μήπως υπάρχουν και κοινωνιολογικοί λόγοι στην μέση;

 



Μίλησα με την Γαλλοκαναδή ψυχολόγο και συγγραφέα που ειδικεύεται σε θέματα σχέσεων Yvon Dallaire, που δεν συμφωνεί ότι το ζήτημα είναι αυστηρά θέμα τεστοστερόνης: «Τα 30 είναι μια αρκετά μικρή ηλικία για να μιλάμε για πεσμένη λίμπιντο. Σε γενικές γραμμές, τα επίπεδα τεστοστερόνης του άντρα είναι στο απόγειό τους ανάμεσα στις ηλικίες των 14 και των 40. Από εκεί και πέρα αρχίζει και πέφτει σταδιακά. Οι άντρες στα 30 τους όμως τείνουν να έχουν πειραματιστεί με το σεξ περισσότερο, κάτι που τους κάνει πιο ικανούς στο να διαχειρίζονται την λίμπιντό τους. Δεν στηρίζονται τόσο σε αυτήν». Για να το θέσουμε ωμα: τα αγόρια όσο μεγαλώνουν σκέφτονται λιγότερο με τα πουλιά τους.


Λόγω των αυξανόμενων εμπειριών τους, οι γυναίκες δεν αποτελούν και τόσο μεγάλο μυστήριο πια για τους άντρες που φτάνουν τα 30 και το αντίθετο.


Ο Julien είναι 32. Είναι φίλος μου από το πανεπιστήμιο, ενώ είναι με την κοπέλα του περίπου το ίδιο διάστημα. «Αισθάνομαι πραγματική ανακούφιση που σκέφτομαι λιγότερο του πουλί μου», μου εξηγεί. «Παλιά ζητούσα διαρκώς σεξ από την σχέση μου και όταν δεν είχε διάθεση, εκνευριζόμουν πολύ. Πλέον, συνήθως εκείνη ξεκινά την διαδικασία και μου αρέσει πολύ αυτό. Η εφηβεία ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη εποχή: τα παπάρια μου συχνά με πονούσαν, μιας και ήθελα διαρκώς να αυνανίζομαι. Δεν μου λείπουν καθόλου αυτές οι μέρες».

Ο Eliot είναι 32 και κάποτε ήταν το αφεντικό μου. Μου λέει ότι δεν είναι ότι δεν έχει όρεξη για σεξ, απλά πλέον έχει λιγότερο χρόνο ενώ σημειώνει πως: «τα 15 είναι η χειρότερη ηλικία. Οι ορμόνες σου βρίσκονται σε έξαρση και οι κοπέλες που σε ενδιαφέρουν θέλουν μόνο μεγαλύτερους». Με διασκεδάζει πρέπει να πω, το να τον φαντάζομαι ως έναν μπερδεμένο και απίστευτα ξαναμμένο έφηβο.

Ο Louis είναι 38, παντρεμένος, ενώ πρόσφατα έγινε για πρώτη φορά πατέρας. Εκείνος συμφωνεί με την Yvon Dallaire. «Δεν έχω πια την ίδια εμμονή που είχα για το σεξ. Έχω πλέον αρκετές εμπειρίες ώστε να μην με νοιάζει πια τόσο πολύ», μου λέει. Παλιά, έβλεπε πολύ πορνογραφία, αλλά ακόμα και αυτό άλλαξε με το πέρασμα του χρόνου. «Δεν έχω την ίδια όρεξη για πορνό πλέον. Δεν την βρίσκω πια τόσο εύκολα. Αν δω, θα πρέπει να είναι κάτι πιο συγκεκριμένο».

Λόγω των αυξανόμενων εμπειριών τους, οι γυναίκες δεν αποτελούν και τόσο μεγάλο μυστήριο πια για τους άντρες που φτάνουν τα 30 και το αντίθετο. «Με τον χρόνο και την ηλικία, νομίζω πως οι σχέσεις μεταξύ αντρών και γυναικών γίνονται πιο ειλικρινείς, κάτι που ανοίγει τα όρια της σεξουαλικής μας ζωής, προσδίδοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον», λέει ο Eliot.

Πολλοί από τους άντρες στους οποίους μίλησα, συμφωνούν πως είναι πια πολύ λιγότερο εγωιστές στο κρεβάτι από ότι στο παρελθόν. Σε γενικές γραμμές βέβαια, κάτι τέτοιο έχει λογική, υπάρχει λιγότερη πίεση, λιγότερη «λύσσα» για αυτό, κάτι που εν τέλει οδηγεί σε καλύτερες «επαφές» και άρα καλύτερο σεξ. Ο Eliot το περιέγραψε άψογα: «προτιμώ την σεξουαλική μου ζωή στα 32 από ότι αυτήν που είχα στα 22». 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ