Η νύχτα πριν από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Το Θέατρο Δέντρο παρουσιάζει για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή το έργο του Άκη Δήμου «Σαν Ρόδο και σαν Αίνιγμα» με τη Στέλα Φυρογένη να σκηνοθετεί και να ενσαρκώνει το ρόλο της Αν Χάθαγουεϊ.

 


Article featured image
Article featured image

Μαζί της επί σκηνής, ο μουσικός Κλέων Αντωνίου που ανέλαβε την πρωτότυπη μουσική του έργου.

Περίληψη του έργου

Το έργο διαδραματίζεται τον Απρίλιο του 1616, τη νύχτα πριν από τον θάνατο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η σύζυγος του, Αν Χάθαγουεϊ, ξαγρυπνάει κοντά στον άντρα της, έχοντας για συντροφιά έναν μουσικό με την κιθάρα του κι ένα βαρέλι μπύρα.

Στη διάρκεια της αγρυπνίας, με τη βοήθεια της μουσικής, της μέθης και των αναμνήσεων, η ηρωίδα θα ξετυλίξει όλες τις πτυχές της σχέσης της με τον Σαίξπηρ – τη γλύκα του έρωτα, την εγκατάλειψη, τη λατρεία της για τη γλώσσα και τη λογοτεχνία, τον καθημερινό αγώνα και την μοναξιά, θα 'ρθει αντιμέτωπη με το μαγικό κόσμο του θεάτρου και τις ιδανικές ηρωίδες  των έργων του άντρα της και στο ερώτημα του Άμλετ «να ζει κανείς ή να μη ζει;», θα απαντήσει θριαμβευτικά, «ΝΑ ΖΕΙ!».

Συγγραφικό σημείωμα

Με αφορμή την ιστορία της Αν Χάθαγουεϊ, της συζύγου του μεγάλου βρετανού δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ, για τη ζωή της οποίας δεν γνωρίζουμε παρά ελάχιστα, ο Άκης Δήμου μάς ξεναγεί στο συναισθηματικό τοπίο μιας δυναμικής αλλά αδικαίωτης γυναίκας.

«Μια νύχτα πριν το θάνατο του Σαίξπηρ, που είναι το τέλος και της δικιάς της διαδρομής, η, μέχρι τώρα, σιωπηλή, υποταγμένη. Αν, άλλοτε με αιχμηρό χιούμορ κι άλλοτε με μια λυρική διάθεση, άλλοτε αφηγούμενη κι άλλοτε τραγουδώντας, απευθύνεται στον ετοιμοθάνατο σύζυγό της αναπολώντας τις μέρες και τις νύχτες στο πλάι του αλλά και κείνες της δικιάς της σκοτεινής, μοναχικής πορείας μετά την εγκατάλειψή της απ’ αυτόν. Ταυτόχρονα, μοιάζει να αναμετριέται με όλους τους ήρωες και τις ηρωίδες των έργων του εμβληματικού θεατρικού συγγραφέα, διεκδικώντας κι αυτή το μερίδιό της στον «ηρωισμό» και την αθανασία που η σκηνή μπορεί να προσφέρει.

Φανταστική επινόηση το «Σαν ρόδο και σαν αίνιγμα», δεν αποτελεί μια βιογραφική ανασύνθεση του προσώπου της Χάθαγουέϊ, επιχειρεί μόνο να  ιχνογραφήσει τις απωθημένες επιθυμίες, τα τρυφερά μυστικά και τα ανεκπλήρωτα όνειρα μιας γυναίκας που – όπως τόσες και τόσες άλλες, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας – έζησε για το χατίρι και τη δόξα ενός άντρα αφήνοντας τη δικιά της ζωή να εκκρεμεί και να τη στοιχειώνει.»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Συγγραφέας: Άκης Δήμου  

Σκηνοθεσία: Στέλα Φυρογένη

Πρωτότυπη Μουσική (Σύνθεση & Εκτέλεση): Κλέων Αντωνίου 

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Τεχνικός Θεάτρου: Θεόδωρος Γεωργίου

Φωτογραφία Αφίσας | Trailer: Χρίστος Γωγάκης

Προβολή & Επικοινωνία: Μύρω Χριστοδούλου

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννος Λούρας

Παραγωγή: Θέατρο Δέντρο

Επί Σκηνής:

Στέλα Φυρογένη

Κλέων Αντωνίου

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου

Ημέρες και Ώρες Παραστάσεων:

Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή από 9 Φεβρουαρίου έως 4 Μαρτίου στις 8.30μ.μ.

Τις Παρασκευές 16 & 23 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου οι παραστάσεις θα είναι διπλές και θα δοθούν στις 8.30μ.μ. και στις 11.00μ.μ.

* Τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου , θα πραγματοποιηθεί μία παράσταση στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ στη Λεμεσό.

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: €13 | Πολύτεκνοι, Συνταξιούχοι, Φοιτητές, Στρατιώτες (προσκομίζοντας την ανάλογη κάρτα)  €10

Χώρος: ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ

[Ενότητος 44 Παλουριώτισσα Τ.Κ. 1041 Ενορία Παναγίας. Λευκωσία]

Κρατήσεις και για τις  δύο πόλεις: 99520835 - 99384606

Χορηγός: ΘΟΚ

Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ