Τα όμορφα πουλιά, όμορφα πεθαίνουν στην Κύπρο

Ένας Σπιζαετός, ένα Ορνιθοσιάχινο, μια Γερακίνα, ένας Γύπας και η λίστα ολοένα και μεγαλώνει.

 


Article featured image
Article featured image

Πέφτουν θύματα παράνομης θανάτωσης είτε από πυροβολισμό είτε από δηλητηρίαση.

Τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε νεκρό πουλί ή αν δούμε κάτι ύποπτο;

 

Πιο κάτω αυτούσιο το μήνυμα του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου:

Πόσες φορές ακόμη θα γίνουμε μάρτυρες απαράδεκτων και ανήθικων πράξεων ενάντια στην άγρια ζωή; Τους τελευταίους μήνες είδαμε μια ραγδαία αύξηση στον αριθμό και τα είδη των πουλιών θυμάτων: ένας Σπιζαετός, ένα Ορνιθοσιάχινο, μια Γερακίνα, ένας Γύπας είναι μόνο μερικά από αυτά. Τα αρπακτικά είναι εντυπωσιακά και μεγαλοπρεπή πουλιά -στην όψη και μόνο αποπνέουν δέος. Αξίζουν το θαυμασμό και την προστασία μας και όχι να πέφτουν θύματα παράνομης θανάτωσης είτε από πυροβολισμό είτε από δηλητηρίαση από ανεύθυνους και ασυνείδητους.

Αν γίνεις μάρτυρας τέτοιου περιστατικού σε καλούμε να προβείς άμεσα σε καταγγελία στις αρμόδιες Αρχές, έτσι ώστε οι παρανομούντες να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των πράξεών τους.

Για καταγγελίες επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας στα πιο κάτω κινητά τηλέφωνα: Λευκωσία 99445697, Λεμεσός 99445728, Λάρνακα/Αμμόχωστος 99634325, Πάφος 99445679 ή με την Αστυνομία στο 1414. Για περιστατικά εντός της επικράτειας των Βρετανικών Βάσεων καλέστε το 1443.

Ας βάλουμε επιτέλους ένα τέλος σε αυτά τα καταδικαστέα περιστατικά.

Σημείωση: Για τη διευκόλυνση της εξακρίβωσης της αιτίας θανάτου παρακαλούμε να βγάλετε φωτογραφίες όταν βρείτε το νεκρό πουλί, πριν το μετακινήσετε. Για λόγους δικής σας ασφάλειας μην αγγίζετε τα νεκρά πουλιά με γυμνά χέρια, αφού μπορεί να πρόκειται για δηλητηρίαση όπου ουσίες μπορεί να είναι επικίνδυνες και για τους ανθρώπους.

 



Φωτογραφία: © Tatiana Ch


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ