Βροχές, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι από απόψε [τι προειδοποιούν οι αρμόδιοι]

Μπορεί ο «Θησέας» να πέρασε και να μην ακούμπησε την περιοχή μας το περασμένο σαββατοκύριακο εντούτοις από απόψε σύμφωνα με το kitasweather αλλά και την Μετεωρολογική Υπηρεσία Κύπρου έρχεται βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, συνοδεία ισχυρού ψυχρού μετώπου.

 


Article featured image
Article featured image

Προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου για τον καιρό αύριο, Πέμπτη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» με τον λειτουργό της μετεωρολογικής υπηρεσίας Κύπρου, Μιχάλη Μούσκο, αναφέρθηκε ότι αναμένεται αύριο να επηρεάσει το νησί ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό αλλά διαφορετικό από τον «Θησέα» και αναμένονται βροχές, χιόνια στα ορεινά και ισχυροί μέχρι σφοδροί άνεμοι. Όπως ανέφερε στην εκπομπή, αναμένεται να εκδοθούν σχετικές ανακοινώσεις γι’ αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που θα «κτυπήσουν» το νησί.

 

Αναλυτική πρόβλεψη από το kitasweather 

Σήμερα Τετάρτη ο καιρός θα είναι μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος με τοπικές βροχές στα βορειοδυτικά τμήματα του νησιού, ορεινά και βόρεια παράλια. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται ελαφριά χιονόπτωση χωρίς χιονόστρωση.  Στις υπόλοιπες περιοχές η πιθανότητα βροχής είναι πολύ μειωμένη και θα υπάρχουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί έως νοτιοδυτικοί, αρχικά ασθενείς 2-3 μποφόρ και το απόγευμα ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 18 έως 19 στα παράλια και 4 βαθμούς στη Χιονίστρα. 

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως συννεφιασμένος έως συννεφιασμένος από τα δυτικά και αναμένονται βροχές. Οι βροχές αναμένονται αρχικά από τα δυτικά και σταδιακά θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες περιοχές. Τις αυγινές ώρες δεν αποκλείονται τοπικές καταιγίδες κυρίως, για το δυτικό 1/3 του νησιού.  Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους ίσως σημειωθεί χιονόνερο αρχικά, αλλά σύντομα θα το γυρίσει σε βροχή αφού η θερμοκρασία και η σχετική υγρασία αυξάνονται σημαντικά και δεν θα το επιτρέπουν. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 2-4 μποφόρ. Τις αυγινές ώρες στα δυτικά και ψηλότερα ορεινά θα πνέουν ισχυροί άνεμοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και 3 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Αύριο Πέμπτη αναμένεται άστατος καιρός με παγκύπριες βροχές και τοπικές καταιγίδες. Οι καταιγίδες τοπικά ενδέχεται να είναι έντονες, πιθανόν με χαλάζι. Τα προσήνεμα ορεινά/ημιορεινά θα ευνοηθούν από ορογραφικές βροχές και αναμένεται να σημειωθούν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες βροχής σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές. Στην περιοχή του Τροόδους θα σημειώνεται βροχή τις πρώτες πρωινές ώρες, αλλά από αργά το πρωί προς μεσημέρι αναμένεται να αρχίσει χιονόπτωση στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Μέχρι αργά το απόγευμα τα χιόνια θα επεκταθούν σταδιακά και στις υπόλοιπες ορεινές περιοχές από τα 1100 μέτρα περίπου και άνω. Οι άνεμοι το πρωί θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά μέτριοι μέχρι ισχυροί 4-5 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 6 και πολύ τοπικά τα 7 μποφόρ.

Από το μεσημέρι και μετά οι άνεμοι ενισχύονται σε δυτικούς-νοτιοδυτικούς 4-6 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια και ορεινά/ημιορεινά σε πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις 6-8 μποφόρ, με ριπές που θα φτάνουν τα 9 και πιο τοπικά τα 10 μποφόρ. Το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται ακόμα λίγες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες πριν τα μεσάνυχτα, αλλά ο καιρός σύντομα βελτιώνεται. Στα ορεινά και τοπικά ψηλότερα ημιορεινά πάνω από 850 μέτρα, αναμένονται χιόνια. Οι χιονοπτώσεις αναμένεται να είναι πυκνές νωρίς το βράδυ, κυρίως στα ορεινά της επαρχίας Πάφου, λόγω του φαινομένου Lake Effect Snow. Οι άνεμοι αρχίζουν σταδιακά να εξασθενούν από τα δυτικά αργά το βράδυ, αλλά παραμένουν πολύ ισχυροί έως θυελλώδεις στα βορειοανατολικά παράλια.

Την Παρασκευή ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και ψυχρός. Σταδιακή περαιτέρω εξασθένηση των ανέμων. Η θερμοκρασία σημειώνει μικρή πτώση σε σχέση με την Πέμπτη. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ την Κυριακή θα παρατηρούνται τοπικά αυξημένες νεφώσεις. Άνοδος θερμοκρασίας. Από τη Δευτέρα αναμένεται να επηρεαστεί η περιοχή μας από νέο σύστημα χαμηλών πιέσεων από τα δυτικά, το οποίο φαίνεται να κινείται αργά και αναμένεται να δώσει ένα τριήμερο με αρκετές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος. Η θερμοκρασία σημειώνει σταδιακά αισθητή πτώση. Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας φαίνεται να συνεχίζει να είναι ευνοϊκή ώστε να δεχτούμε ακόμα ένα αξιόλογο σύστημα πριν τελειώσει ο μήνας.

 

Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας 

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή, ενώ ισχυρό βαροµετρικό χαµηλό αναµένεται αύριο. Το απόγευµα, τοπικά αυξηµένες νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές, χωρίς να αποκλείεται αρχικά και µεµονωµένη καταιγίδα, κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και τα ορεινά. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναµένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί µέτριοι και στα παράλια και τα προσήνεµα ορεινά µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Απόψε, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα κυρίως συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες, αρχικά κυρίως στα δυτικά αλλά αργότερα και σε άλλες περιοχές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναµένεται χιόνι ή χιονόνερο.

Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως δυτικοί, αρχικά µέτριοι και στα προσήνεµα µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ, αλλά αργότερα θα καταστούν µέτριοι µέχρι ισχυροί, 4 µε 5 µποφόρ και στα προσήνεµα µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 9 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 13 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 11 στα υπόλοιπα παράλια και στους 3 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά, όπου τοπικά στα προσήνεµα δυνατό να σχηµατιστεί παγετός.

Αύριο, ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος µε τοπικές βροχές και πιθανό µεµονωµένες καταιγίδες. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναµένεται να πέσει χιόνι ή χιονόνερο, ενώ αργά το απόγευµα και τη νύκτα αναµένονται χιόνια σε ορεινές περιοχές µε υψόµετρο µεγαλύτερο από περίπου 1000-1100µ. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ισχυροί µέχρι πολύ ισχυροί, 5 µε 6 µποφόρ και τοπικά στα προσήνεµα πολύ ισχυροί µέχρι σφοδροί, 6 µε 7 µποφόρ, για καταστούν αργά το απόγευµα δυτικοί ως βορειοδυτικοί, της ίδιας έντασης. Η θάλασσα θα είναι ταραγµένη µέχρι κυµατώδης και τοπικά κυµατώδης για να καταστεί αργότερα πολύ κυµατώδης και στα προσήνεµα µέχρι τρικυµιώδης. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθµούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 5 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά. Την Παρασκευή, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος και σχετικά ψυχρός. Στην περιοχή θα πνέουν πολύ ισχυροί άνεµοι, οι οποίοι από το απόγευµα σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση. Το Σάββατο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, ενώ από το απόγευµα θα παρατηρούνται αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Την Κυριακή, θα παρατηρούνται κατά διαστήµατα αυξηµένες ψηλές νεφώσεις. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει το Σάββατο αισθητή άνοδο, για να κυµανθεί στα ίδια επίπεδα και την Κυριακή.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ