«Ανακαλύψαμε» τη μούμια που κρύβαμε σε υπόγεια μουσείου στην Κύπρο

Μόνο που η μούμια - Φαραώ ήταν τελικά μούφα, fake, hoax.

 


Article featured image
Article featured image

Η είδηση πρωτοκυκλοφόρησε τον Οκτώβρη του 2017 από τον βουλευτή του Κινήματος Αλληλεγγύης Μιχάλη Γιωργαλλά, ο οποίος επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στο Κάιρο υποστήριζε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί έμαθε πως στη δεκαετία του ’60 ο τότε πρόεδρος της Αιγύπτου, Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, είχε δωρίσει στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο μια μούμια, πιθανότατα κάποιου Φαραώ, ως ένδειξη φιλίας και αλληλεγγύης.   

Επιστρέφοντας στην Κύπρο, ο κος Γιωργαλλάς θέλησε να μάθει για τη μούμια και το πού αυτή βρισκόταν, αφού δεν παρουσιαζόταν ως έκθεμα στο Κυπριακό Μουσείο.

Η αρχή για την παραφιλολογία που ακολούθησε έγινε έπειτα από την ερώτηση που έθεσε ο βουλευτής μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε. Σε επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, Μάριο Δημητριάδη, ημερομηνίας 9 Οκτωβρίου 2017, ο κ. Γιωργάλλας ανέφερε τα εξής: «Έχουμε πληροφορηθεί ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση, διά του δεύτερου Προέδρου της Αιγύπτου, Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, δώρισε στην Κυπριακή Δημοκρατία και στον πρώτο Πρόεδρό της Αρχιεπίσκοπο Μακάριο δύο αιγυπτιακές μούμιες μεγάλης αξίας προκειμένου να τοποθετηθούν ως εκθέματα στο Κυπριακό Μουσείο».

 



Ο κ. Γιωργαλλάς καλούσε τότε τον Υπουργό, ως πολιτικός προϊστάμενος του Τμήματος Αρχαιοτήτων που είναι, να πληροφορήσει τη Βουλή «ποια ήταν η τύχη αυτών των εκθεμάτων, αφού κανένα από αυτά τα εκθέματα δεν εκτίθενται στο Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία». Η κοινοβουλευτική ερώτηση του κ. Γιωργάλλα, που καθηκόντως έθεσε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί το βάσιμο αυτών των πληροφοριών, αποτέλεσε το έναυσμα, χωρίς ο ίδιος να φέρει την ευθύνη, για τη δημιουργία σεναρίων επιστημονικής φαντασίας πρώτα στο διαδίκτυο και στη συνέχεια στα τηλεοπτικά δελτία τόσο στα κυπριακά όσο και στα ελλαδικά Μέσα, τα οποία μάλιστα εκθείαζαν την ανευθυνότητά μας ως κράτος και την αδιαφορία που επιδείξαμε απέναντι σε ένα τόσο σημαντικό ιστορικό δώρο.

Να σημειώσουμε ότι καθόλη τη διάρκεια της έρευνας, κυκλοφόρησαν αρκετά fake news σχετικά με την ανακάλυψη της εν λόγω μούμιας στο υπόγειο του κυπριακού Μουσείου, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση.





Η απάντηση άργησε… τρεις μήνες

Περίπου τόσο χρειάστηκε το αρμόδιο Υπουργείο για να απαντήσει γραπτώς στη Βουλή ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν ευσταθεί, για τον πολύ απλό λόγο ότι  ουδέποτε υπήρξε μούμια Φαραώ, αφού ουδέποτε δεν δόθηκε κάτι τέτοιο στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Νάσερ. Συγκεκριμένα, στην απάντησή του προς τη Βουλή, ημερομηνίας 16 Ιανουαρίου 2018, ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης αναφέρει επί λέξη τα εξής: «Σας πληροφορώ ότι, σύμφωνα με τα αρχεία του Τμήματος Αρχαιοτήτων, η πληροφορία ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση δώρισε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο δύο μούμιες είναι λανθασμένη. Στις αποθήκες του Κυπριακού Μουσείου φυλάγεται μια μούμια, η οποία μεταφέρθηκε στην Κύπρο πριν τη δημιουργία του σημερινού Μουσείου, συγκεκριμένα το 1884 από τον κ. Μάριο Τάνο, ο οποίος διατηρούσε αρχαιοπωλείο στην Αίγυπτο. Η μούμια δεν εκτίθεται στις αίθουσες του Μουσείου, εφόσον στο Κυπριακό Μουσείο εκτίθενται μόνο κυπριακές αρχαιότητες. Είναι σε καλή κατάσταση και ελέγχεται από τους συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ εκτίθεται πίσω από γυάλινο διαχωριστικό στην είσοδο των αποθηκών και αποτελεί αντικείμενο μελετών από διάφορους μελετητές και μέλη προσωπικού του Τμήματος Αρχαιοτήτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλελεύθερου, ο έφορος Αρχαιοτήτων και υπεύθυνος Εφορείας Αρχαίων Μνημείων του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου ανέφερε ότι η μούμια (που δώρισε το 1884 ο Κύπριος αρχαιοπώλης Μάριος Τάνος) βρίσκεται ασφαλισμένη στις αποθήκες του Μουσείου και σε συντηρημένη κατάσταση. Ενώ τόνισε ότι η μούμια βρίσκεται ανέπαφη μέσα στη σαρκοφάγο, είναι τυλιγμένη με ύφασμα και φέρει το ζωγραφισμένο σάβανο που συνήθιζαν οι Αιγύπτιοι να τοποθετούν πάνω στο πρόσωπο του νεκρού. Η μούμια, συνεχίζει, εκτέθηκε από το Κυπριακό Μουσείο το 2003 σε μια ειδική έκθεση που έγινε για την αιγυπτιακή τέχνη. Όπως μας λέχθηκε, η μούμια θα εκτίθεται στο νέο αρχαιολογικό μουσείο, το οποίο προς το παρόν βρίσκεται στα αρχιτεκτονικά σχέδια.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΙΜ, Philenews, in.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ