Η διαφορετική έκθεση του Χρίστου Ν. Χρίστου στην Κύπρο

«Ίσως τα σχέδια μου να μην έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα μιας ακαδημαϊκής μελέτης αλλά εκφράζουν την επιδιωκόμενη αρμονία, τις αναλογίες, τις πολλαπλές όψεις και την ατμόσφαιρα ενός γλυπτού, τα προβλήματα της κίνησης, της βαρύτητας, της σύνθεσης και της κατασκευής».

 


Article featured image
Article featured image

Ο καταξιωμένος Κύπριος καλλιτέχνης Χρίστος Ν. Χρίστου επιστρέφει στη  γενέτειρα του με μια έκθεση πολύ διαφορετική από ότι έχει συνηθίσει το φιλοτεχνικό κοινό.

Μια ολοκληρωμένη ίσως παρουσίαση των σχεδιαστικών του μελετών επί όλων των έργων και κυρίως των γλυπτών, παρουσιάζονται αυτούσια και ελευθέρα πάνω χαρτί ή τον καμβά.

Η έκθεση των σχεδίων και έργων του Χρίστου «Ασκήσεις επί χάρτου στην αναζήτηση της Μορφής», θα εκτίθενται στην γκαλερί Αποκάλυψη από την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου έως 20 του ίδιου μήνα.

Η πρακτική του στην Αρχιτεκτονική τον δίδαξε πως το σχέδιο είναι μια γλώσσα που περιγράφει μια κατασκευή ή τουλάχιστον προηγείται αυτής. Αυτό  ισχύει τόσο στην αρχιτεκτονική, σκηνογραφία, design, γλυπτική, ζωγραφική. Έτσι το σχέδιο από μόνο του αποτελεί έργο τέχνης, μια γλώσσα έκφρασης, συναισθημάτων και ιδεών.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι εκείνα που εξυπηρετούν την εικόνα που θέλει να αποδώσει πολλές φορές ασυναίσθητα προσπαθεί να δώσει στο σχέδιο όγκο και χωρική επέκταση και εκεί μπαίνουν υλικά και τεχνοτροπίες.

Χρησιμοποιεί ρητίνες, κόλλες, πηλό, ίνες, ακριλικά, στόκο, μελάνια, κάρβουνο, γραφίτες, ακουαρέλες, αερογράφο και κολάζ διαφόρων υλικών.

Η επιφάνεια ζωγραφικής μπορεί να είναι χαρτί, καμβάς, λινό και άλλου είδους υφάσματα, χαρτί ταπετσαρίας, ρυζόχαρτο και άλλα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χρίστος Ν. Χρίστου: «Λόγω της αρχιτεκτονικής μου προπαίδειας κτίζω το εικαστικό πεδίο ακόμα και όταν σχεδιάζω. Ακόμα και τις ζωγραφικές συνθέσεις τις αντιμετωπίζω με σχέδιο, με χρώμα καθώς η έρευνα μου είναι κυρίως μέσα από τη γραμμή και τον τόνο και λιγότερο μέσα από τη φόρμα και τις χρωματικές αρμονίες.

Μελετώντας τη γλυπτική του παρελθόντος με γοήτευσαν πολύ οι γλύπτες που το έργο τους συνοδευόταν από σχέδια που μετέφραζαν το γλυπτικό τους έργο σε δισδιάστατη μορφή. Τέτοιοι γλύπτες είναι ο Ροντέν, ο Ντεγκά, ο Χαλεπάς, Ο Αλμπέρτο Τζακομέττι, ο Giacomo Manzu, Montigliani.

Από τα ρεύματα του 20ου αιώνα υπάρχει επιρροή της ARTE POVERA (κυρίως στη χρήση των υλικών) που είναι ιταλικής προέλευσης και συνεπώς συνδέεται με τον πολιτισμό της Μεσογείου.

Επίσης σημαντική είναι η επιρροή της Βυζαντινής ζωγραφικής, της Αρχαϊκής γλυπτικής (που βρίσκει τη σχεδιαστική της ποιότητα στη γραμμικότητα των αρχαϊκών αγγείων).

Ίσως τα σχέδια μου να μην έχουν την ολοκληρωμένη εικόνα μιας ακαδημαϊκής μελέτης αλλά εκφράζουν την επιδιωκόμενη αρμονία, τις αναλογίες, τις πολλαπλές όψεις και την ατμόσφαιρα ενός γλυπτού, τα προβλήματα της κίνησης, της βαρύτητας, της σύνθεσης και της κατασκευής».

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη:

Ο Χρίστου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο της Κύπρου το 1967. Αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική σχολή Α.Π.Θ. το 1995 και εργάστηκε ως αρχιτέκτονας μέχρι το 1999. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε στο σχεδιασμό εικαστικών εκδηλώσεων για τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας «Θεσσαλονίκη 1997». Το 1999 εξασφαλίζει κατόπιν εξετάσεων την υποτροφία το Ι.Κ.Υ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) στη Γλυπτική και κάνει Μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Αποφοίτησε το 2000 με τίτλο Masters of Arts in Fine Art από το Kent Institute of Art and Design. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ