Γνωρίζεις ότι αν εντοπίσεις φώκια ανοιχτά της Κύπρου πρέπει να το αναφέρεις;

Πρόκειται για το πιο σπάνιο, από τα 33 είδη φώκιας που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Έκκληση προς στο κοινό απευθύνει το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών σχετικά με τις φώκιες που εντοπίζονται κατά καιρούς ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου με ανακοίνωσή του.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση η μεσογειακή φώκια συγκαταλέγεται στην κόκκινη λίστα της IUCN: International Union for Conservation of Nature, ως ‘κρισίμως κινδυνεύον’ είδος και θεωρείται το νούμερο ένα απειλούμενο θαλάσσιο θηλαστικό στην Ευρώπη.

Ο πληθυσμός της στη Μεσόγειο ανέρχεται γύρω στα 600 άτομα, από τα οποία τα μισά ζουν στη θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας, ενώ στην Κύπρο εκτιμάται πως υπάρχουν γύρω στα 7 - 10 άτομα. Σημειώνεται πως η Μεσογειακή Φώκια είναι το πιο σπάνιο είδος από τα 33 είδη φωκιών που υπάρχουν στον κόσμο.

 



Μάθετε περισσότερα: Παρακαλώ, μην ενοχλείτε τις φώκιες της Κύπρου! [ΕΙΚΟΝΕΣ]





Με βάση τα πιο πάνω, λοιπόν, υπάρχει άμεση ανάγκη εντοπισμού της και, ως εκ τούτου, το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών (ΤΑΘΕ) απευθύνει έκκληση στο κοινό όπως άμεσα επικοινωνήσει με το Τμήμα σε περίπτωση εντοπισμού της, είτε μέσα στη θάλασσα είτε σε κάποια παραλία που μπορεί να έχει καταφύγει για να ξεκουραστεί.

Σημειώνεται πως το ΤΑΘΕ καταχωρίζει όλες τις θεάσεις φώκιας στην Κύπρο και παρακαλεί το κοινό όπως ενημερώνει το Τμήμα είτε τηλεφωνικώς (22807841 – 99489641) ή με email στο mmarcou@dfmr.moa.gov.cy. 

Η ανακοίνωση του ΤΑΘΕ δημοσιεύθηκε με αφορμή τον εντοπισμό μεσογειακής φώκιας στο Λιμανάκι και στα «Μπάνια» της Κάτω Πάφου.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ