Εξαιρετικά τα νέα για την τρανς και ίντερσεξ κοινότητα στη Κύπρο

Στάληκε ήδη το προσχέδιο νομοσχεδίου για την Ταυτότητα Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου στη Νομική Υπηρεσία!

 


Article featured image
Article featured image

Το πρώτο σημαντικό αυτό βήμα έγινε την Τετάρτη (24 Ιανουαρίου), ενώ με το πέρας του ελέγχου το νομοσχέδιο θα φτάσει στη Βουλή.

 

Πιο κάτω αυτούσια η ανακοίνωση της Accept - LGBT Κύπρου:

 

Σε συνάντηση του με αντιπροσωπία της Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανακοίνωσε σήμερα την άμεση προώθηση του προσχεδίου νομοσχεδίου για την Ταυτότητα Φύλου, Έκφρασης Φύλου και Χαρακτηριστικών Φύλου στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο.

Το σημαντικό αυτό βήμα έγινε μετά από πολύμηνες συζητήσεις της οργάνωσης με τη Κυβέρνηση και τα κόμματα για το θέμα και αποτελεί μέρος ενεργειών που στόχο έχουν την επίλυση βασικού μέρους καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ άτομα στη χώρα μας.



Δες το βίντεο με τη  συνέντευξη που κάναμε παλαιότερα με 3 τρανς άτομα



 

Η οργάνωση, η οποία παρουσίασε το προσχέδιο σε όλους τους κύριους Υποψήφιους Προέδρους, και οι οποίοι όλοι δήλωσαν τη στήριξή τους προς αυτό, αναμένει πως ο νομοτεχνικός έλεγχος θα ολοκληρωθεί εντός των ερχόμενων δύο μηνών και πως αμέσως μετά αυτό θα προωθηθεί στη Βουλή για ψήφιση από το Υπουργικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το προσχέδιο του νομοσχέδιου έχει συσταθεί με την τεχνογνωσία διεθνών και Κύπριων νομικών και εμπειρογνωμόνων, και την έμπρακτη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης βάσει διεθνών πρακτικών και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Με τον επικείμενο νόμο θα δίνεται πλέον στα τρανς άτομα η δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζουν το φύλο στο οποίο νιώθουν ότι ανήκουν, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, χωρίς την ανάγκη οποιονδήποτε χειρουργικών επεμβάσεων, όπως άλλωστε απαιτούν και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ, και επιτρέποντας τη διόρθωση επίσημων εγγράφων στο ορθό φύλο. Ο επικείμενος νόμος αναγνωρίζει επίσης το δικαίωμα σε όλους για το σεβασμό της ταυτότητας φύλου τους, της σωματικής τους ακεραιότητας και φυσικής αυτονομίας ανεξάρτητα από την έκφραση ή τα χαρακτηριστικά του φύλου τους.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Accept - ΛΟΑΤ Κύπρου Νικόλας Τρύφων χαιρέτησε τη σημαντική αυτή κίνηση της Κυβέρνησης και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για τις άμεσες ενέργειες στις οποίες αυτή έχει προβεί, εκπληρώνοντας τη δέσμευση που η οργάνωση έλαβε κατά την τελευταία συνάντηση που η οργάνωση είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τον περασμένο Νοέμβριο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ