«Πρέπει οι γονείς να αντιληφθούν ότι το εμβόλιο της Ιλαράς δεν προκαλεί αυτισμό»

«Κάποιοι γονείς προβληματίζονται κατά πόσο πρέπει να εμβολιάζουν ή όχι τα παιδιά τους. Δεν μπορείς να τους αδικήσεις με τόση παραφιλολογία που υπάρχει, εντούτοις πρέπει να σημειώσουμε ότι ο εμβολιασμός αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική συνθήκη από την οποία σώθηκαν οι περισσότερες ζωές τον 21ο αι. μετά την πρόσβαση σε καθαρό νερό και τις καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτό, από μόνο του λέει πολλά».

 


Article featured image
Article featured image

Η παιδίατρος Ειρήνη Παφίτη - Δημητρίου, μιλά στη CITY και παίρνει ξεκάθαρη θέση εναντίον του αντιεμβολιαστικού κινήματος που ξεκίνησε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, υιοθετήθηκε σε έντονο βαθμό από την Ελλάδα και πλέον υφίσταται και στην Κύπρο.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε ξεχάσει ασθένειες όπως η εβλογιά, λόγω του εμβολιασμού και τώρα τι προσπαθούμε να κάνουμε;» αναρωτιέται η κα Παφίτη - Δημητρίου.

Η ιλαρά, ή «ρουσούδιν» όπως το λέμε στα κυπριακά, δεν είναι τόσο αθώο όσο ίσως νομίζουμε και αποτελεί εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια. Σύμφωνα με την κα. Παφίτη - Δημητρίου, μπορεί να πας σε ένα δωμάτιο που βρισκόταν κάποιος με Ιλαρά, ακόμα και μια ώρα μετά και να κολλήσεις την ασθένεια. Όταν κάποιος προσβληθεί από ιλαρά, είτε ανήλικος είτε ενήλικας, τότε αυτό σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να του προκαλέσει πνευμονία, ωτίτιδα, εγκεφαλίτιδα, κώφωση, τύφλωση, μέχρι και θάνατο. Διευκρινίζοντας, μάλιστα, ότι στην περίπτωση την θνησιμότητας δεν πρέπει κατ’ ανάγκη το παιδί να έχει χαμηλό ανοσοποιητικό. Μπορεί να συμβεί και σε υγιή παιδιά.

 



Η Δρ. Ειρήνη Παφίτη - Δημητρίου

 

Πώς όμως προέκυψε όλη αυτή παραφιλολογία γύρω από το εμβόλιο της Ιλαράς;

Όπως αναφέρει η κα. Παφίτη - Δημητρίου, όλο αυτό πάει πίσω στο 1998 όταν ένας Βρετανός γιατρός δημοσίευσε σχετική έρευνα σε ιατρικό επιστημονικό περιοδικό υποστηρίζοντας ότι το εμβόλιο της ιλαρά μπορεί να προκαλέσει αυτισμό, σπέρνοντας φυσικά τρόμο και πανικό. Παρότι έγιναν έρευνες και μελέτες επί του θέματος, καμία δεν κατάφερε να συνδέσει το εμβόλιο της ιλαρά με τον αυτισμό ενώ έρευνα που διεξήχθη εναντίον του γιατρού κατέδειξε ότι ο εν λόγω γιατρός εκτελούσε εντεταλμένη υπηρεσία για την οποία είχε πληρωθεί.

«Τα δύο πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν στην Κύπρο και αφορούσαν αδέλφια ηλικίας 3 και 6 ετών, δεν ήταν εμβολιασμένα και ‘κόλλησαν’ την ασθένεια μετά από ταξίδι στο εξωτερικό όπου υπήρχε επιδημία. Τα παιδιά, βέβαια, έχουν ήδη αποθεραπευθεί χωρίς να εμφανίσουν οποιεσδήποτε επιπλοκές. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να μας εφησυχάζει».

Η κα Παφίτη - Δημητρίου, σημειώνει πως και η Κύπρος κινδυνεύει από πιθανή επιδημία ιλαρά, αφού όπως υπολογίζεται, το ποσοστό των εμβολιασμένων παιδιών ανέρχεται στο 90% του συνόλου, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να μην κινδυνεύει μια κοινότητα από επιδημία Ιλαρά πρέπει να έχει εμβολιαστεί το 95% του συνόλου. «Δυστυχώς, κάποιοι δεν εξετάζουν όλα τα επιστημονικά στοιχεία παρά μόνο τις επιμέρους φήμες που κυκλοφορούν και δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους», τονίζει η παιδίατρος.

 

 

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υψηλός πυρετός, καταρροή, κόκκινα μάτια, τα γνωστά εξανθήματα σε όλο το σώμα και ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα μέσα στο στόμα. «Δυστυχώς δεν υπάρχει στοχευμένη θεραπεία για την Ιλαρά παρά μόνο συμπωματική αγωγή. Και παρότι ζούμε σε ανεπτυγμένες κοινωνίες, εξακολουθούμε ακόμη να έχουμε θανάτους από ιλαρά» αναφέρει η κα Παφίτη - Δημητρίου.

Η πρώτη δόση του εμβολίου, συνεχίζει, χορηγείται σε παιδιά από 12 έως 16 μηνών και η δεύτερη σε παιδιά από 4 έως 5 ετών. Ενώ, μόνο άτομα ανοσοκατασταλμένα (καρκινοπαθείς) και παιδιά κάτω του ενός έτους δεν μπορούν εμβολιαστούν.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ της υπεύθυνης της Μονάδας Επιτήρησης Λοιμώξεων του Υπουργείου Υγείας, Μαρίας Κολιού, ένα ποσοστό γύρω στο 90% είναι εμβολιασμένο με την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ το ποσοστό των παιδιών που δεν εμβολιάστηκαν λόγω άρνησης των γονιών τους είναι πολύ μικρό και αγγίζει το 1% με 2%.

Σε σχέση με το υπόλοιπο 8% που δεν έχει εμβολιαστεί, η κ. Κολιού είπε πως αφορά παιδιά που είχαν μια αναβολή του εμβολιασμού τους, λόγω διάφορων κωλυμάτων, αλλά είτε έχουν ήδη εμβολιαστεί μέχρι αυτή τη στιγμή είτε θα εμβολιαστούν σύντομα.

 

 

Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Καλούνται οι γονείς να συμπληρώσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους για την Ιλαρά. Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό για την εκδήλωση τριών περιστατικών ιλαράς κατά τον Ιανουάριο 2018. Και τα τρία περιστατικά είναι εισαγόμενα, δηλαδή νόσησαν στο εξωτερικό. Πρόκειται για δύο αδέλφια ηλικίας 3 και 6 ετών, ανεμβολίαστα, αλλοδαπής οικογένειας, τα οποία  επισκέφθηκαν την χώρα προέλευσής τους στην οποία υπάρχει τη στιγμή αυτή επιδημία Ιλαρά. Το τρίτο παιδί, ηλικίας 15 μηνών, επίσης ανεμβολίαστο, με καταγωγή από την ίδια χώρα, επισκέφθηκε επίσης την πατρίδα του με αποτέλεσμα να νοσήσει και αυτό με Ιλαρά.

 Τα δύο περιστατικά έχουν ήδη αποθεραπευτεί. Μέχρι στιγμής δεν έχουν εκδηλωθεί οποιαδήποτε περιστατικά μετάδοσης της νόσου στον υπόλοιπο πληθυσμό. Παρόλο που δεν πρόκειται για επιδημία, αφού τα περιστατικά νόσησαν στο εξωτερικό, δείχνει ότι ο ιός μπορεί ανά πάσα στιγμή να εισαχθεί στον τόπο μας και θα πρέπει να έχουμε καλή εμβολιαστική κάλυψη, ώστε να μην μεταδοθεί σε παιδιά ή και ανεμβολίαστους ενήλικες στην Κύπρο.

Για τον σκοπό αυτό, καλούνται οι γονείς να συμπληρώσουν τους εμβολιασμούς των παιδιών τους για Ιλαρά σύμφωνα με την ηλικία τους με βάση το χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών της παιδικής ηλικίας. Το εμβόλιο που χορηγείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι το εμβόλιο MMR, το οποίο χορηγείται στα παιδιά σε δύο δόσεις και συγκεκριμένα η πρώτη δόση στην ηλικία των 12-15 μηνών και η δεύτερη δόση στην ηλικία των 4-5 ετών.

Το εμβόλιο διατίθεται και δωρεάν στα κρατικά Κέντρα Μητρότητας σε όλες τις πόλεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ