Όπερα και σύγχρονο θέατρο εξερευνούν τη «βιομηχανία του φόβου»

Article featured image
Article featured image

H καινούργια δουλειά του σκηνοθέτη Achim Wieland γραμμένη με τη συνεργασία του βραβευμένου ηθοποιού Μάριου Ιωάννου και της Έλενας Καλλινίκου διανθίζεται από σύγχρονα κείμενα και έργα των Händel, Purcell, Schumann, Pärt με τη διεθνώς αναγνωρισμένη σοπράνο Μαριάννα Σουρή, στα αγγλικά με αποσπάσματα στα Ελληνικά. Μια παράσταση που συνδυάζοντας όπερα και σύγχρονο θέατρο εξερευνά τη σημερινή κοινωνία ως βιομηχανία που κατασκευάζει φόβο και απειλή.

Πρόκειται για ένα devised έργο με πρόθεση να συναντήσει το παραδοσιακό θέατρο και  την όπερα προβάλλοντας έννοιες πραγματικές και φανταστικές ως προς το πώς αντιλαμβάνεται η σημερινή κοινωνία το φόβο. Η παράσταση αυτή είναι σχεδιασμένη για δύο ηθοποιούς, μία σοπράνο, ένα μουσικό επί σκηνής και έχει στόχο να ρίξει φως στην  προέλευση του φόβου όπως και στα κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά κίνητρα για την ενίσχυση και το χειρισμό του. Συγκεκριμένα, για την παράσταση δούλεψαν: Achim Wieland (σκηνοθεσία), Μάριος Ιωάννου, Ελένη Καλλινίκου (ηθοποιοί), Μαριάννα Σουρή (σοπράνο), Άννινη Τσιούτη (πιάνο), Sossee Eskidjian (σκηνικά, κουστούμια), Γιώργος Λαζόγλου (φωτισμός).

Ο φόβος του εγκλήματος μας έχει κάνει συντρίμμια, αλλά τώρα φοβόμαστε ακόμη περισσότερο από θανατηφόρες μέλισσες μέχρι ναρκομανείς, πυρκαγιές, παιδόφιλους, θανατηφόρες ασθένειες, κατασκοπεία μέσω του διαδικτυακού χώρου, την γρίπη των πτηνών, τα γηρατειά, τις τρελές αγελάδες, τους μετανάστες, τον άνθρακα, τις ρυτίδες, την περιβαλλοντική κατάρρευση  και  ας μην ξεχνάμε  και τους τρομοκράτες.

Κι όπως πολύ σοφά ανέφερε ο Julie Hanus, συγγραφέας του Cure Ignorance, «Οι κίνδυνοι ή οι δήθεν κίνδυνοι της σύγχρονης ζωής αιχμαλωτίζουν τη φαντασία των ανθρώπων. Οι κοινωνιολόγοι αποκαλούν το φαινόμενο αυτό κοινωνία του ρίσκου περιγράφοντας το σύγχρονο άνθρωπο  όλο και πιο απορροφημένο από τις απειλές για την ασφάλειά του είτε αυτές έχουν υπόσταση είτε όχι.

Η παράσταση κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη 28 Μαΐου στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό (20.30, πληρ. 77777745). Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Πάφο και  Λευκωσία (σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν). Η παράσταση θα ταξιδέψει το 2015 στην Ευρώπη στο Άμστερνταμ, Αθήνα, Ζυρίχη, Βερολίνο, Λονδίνο και Μαδρίτη. Για περισσότερες πληροφορίες, sylvianeofytou@gmail.com.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ