Δεν είναι η απαξίωση που ευθύνεται για τη μεγάλη αποχή

Απ’ όσους τήρησαν αποχή, όσοι αποφασίσουν τελικά να επιστρέψουν στην κάλπη στο δεύτερο γύρο θα το κάνουν κυρίως για να… μην εκλεγεί ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που δεν θέλουν ή δεν συμπαθούν.

 


Article featured image
Article featured image

Η CITY μίλησε με τον εκλογικό αναλυτή Νάσιο Ορεινό προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει το μεγάλο ποσοστό της αποχής που εκτοξεύθηκε στο 28.12%, με 154.927 ψηφοφόρους να γυρνάνε την πλάτη στις Προεδρικές εκλογές.

 

90.000 ψηφοφόροι δεν πάνε σίγουρα να ψηφίσουν

«Σιγά-σιγά άρχισε να παγιώνεται μία κατάσταση σε ότι αφορά στο ποσοστό της αποχής. Στις τελευταίες 3-4 εκλογικές αναμετρήσεις υπάρχει μια σταθερή μερίδα ψηφοφόρων που δεν πάει στην κάλπη, την οποία έχω προσδιορίσει αριθμητικά στις 90.000. Δηλαδή, όταν έχουμε εκλογές, θα πρέπει να αφαιρούμε 90.000 και απ’ εκεί και πέρα να κάνουμε την πράξη για το πόσοι περαιτέρω δεν θα πάνε. Οι 90.000 που απείχαν το 16’ δεν πήγαν ούτε την Κυριακή, συν κάποιοι άλλοι. Φυσικά, κάποιοι επέστρεψαν και δεν πήγαν κάποιοι άλλοι, αλλά υπάρχει μια σταθερή μερίδα. Αυτό είναι γεγονός». Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο κύριος Ορεινός, μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο το πρωί της Δευτέρας.

 

Απείχαν οι του ενδιάμεσου κυρίως

Τη μεγαλύτερη ζημιά από την αποχή παρουσίασαν το κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αφού όπως φαίνεται δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους τους. Εν αντιθέσει με τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, για παράδειγμα, που ο ενθουσιασμός τους με το κόμμα και τον υποψήφιό τους, τους οδήγησε στην κάλπη μαζικά το 13’, αλλά και το 18’. Το ίδιο συνέβη και φέτος με τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ.

 

Το συναίσθημα του ψηφοφόρου εκτόξευσε την αποχή

Βάσει μελέτης του Νάσιου Ορεινού, η αποχή δεν έχει να κάνει μόνο με την απαξίωση αλλά κυρίως με το συναίσθημα του ψηφοφόρου. Όσοι απείχαν, το έκαναν γιατί ένιωθαν απογοητευμένοι σε σχέση με ζητήματα οικονομίας, εσωτερικής διακυβέρνησης, κυπριακού, αλλά και με το σύστημα γενικότερα.

 

Παγίωση ποσοστού αποχής

Από την εκλογική αναμέτρηση απείχαν συνολικά 154.927 ψηφοφόροι. Από αυτούς, οι 90 χιλιάδες απέχουν σταθερά από τις κάλπες κι αυτούς δύσκολα τους πείθεις να πάνε να ψηφίσουν. Οι υπόλοιποι 65 χιλιάδες, ίσως το μοναδικό κίνητρο για να πάνε να ψηφίσουν τη δεύτερη Κυριακή είναι είτε για να χάσει κάποιος είτε να για να κερδίσει κάποιος άλλος, Για παράδειγμα, ένας ψηφοφόρος του Αναστασιάδη που δεν πήγε την πρώτη Κυριακή, τη δεύτερη μάλλον θα πάει για να μην βγει ο Μαλάς. 'Η το αντίθετο.

 

Αύξηση ποσοστού αποχής αν δεν πάρει θέση ο ενδιάμεσος

Σημαντικό ρόλο στο ποσοστό της αποχής θα διαδραματίσει παρόλα αυτά η στάση του ενδιάμεσου χώρου. Αν δεν πάρουν θέση και δεν τοποθετηθούν, η αποχή υπολογίζω ότι θα είναι αρκετά μεγαλύτερη.

 

Κυριότεροι λόγοι αποχής

Το μεγάλο ποσοστό της αποχής προκύπτει κυρίως από την απογοήτευση του ψηφοφόρου σε θέματα οικονομίας, εσωτερικής διακυβέρνησης και Κυπριακού. Σίγουρα επηρεάζει επίσης η παθητική στάση της προεκλογικής περιόδου. Παλαιότερα, γίνονταν συλλαλητήρια, ο κόσμος κατέβαινε στους δρόμους, υπήρχε πιο μεγάλη επαφή μεταξύ πολιτικών και ψηφοφόρων, ενώ πλέον όλη σχεδόν η προεκλογική γίνεται κυρίως μέσω διαδικτύου, με τους ψηφοφόρους να παρατηρούν απαθείς τα όσα διαδραματίζονται. Τέλος, μερίδιο ευθύνης έχουν σαφώς και οι συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, από την άποψη ότι κουράζουν τους ψηφοφόρους.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ