Προχωρούν οι εργασίες ανέγερσης του Καθεδρικού Ναού της Λευκωσίας [εικόνα]

Το επιβλητικό οικοδόμημα προχωρά ακάθεκτο προς την ολοκλήρωσή του.

 


Article featured image
Article featured image

Μια εικόνα που πετύχαμε στα social media, μας θύμισε κάτι που είχαμε για καιρό ξεχάσει. Την ανέγερση του νέου επιβλητικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Βαρνάβα ο οποίος θα βρίσκεται στο κέντρο της Λευκωσίας και επί της ουσίας αποτελεί όνειρο του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσόστομου Β’.

Η φωτογραφία, απεικόνιζε την πρόοδο των εργασιών οι οποίες ακόμη βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, με υπολογιζόμενο χρόνο παράδοσης του έργου το 2021.

Σε αυτή την Α` φάση του έργου περιλαμβάνονται δύο υπόγειοι χώροι στάθμευσης χωρητικότητας 150 αυτοκινήτων και μια μεγάλη πλατεία, η οποία θα είναι και η μεγαλύτερη της εντός των τειχών Λευκωσίας, με το κόστος (της Α’ φάσης) να ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

«Ο ναός που θα ανεγερθεί εδώ δεν θα είναι ούτε πολύ μεγάλος, φυσικά, ούτε και μικρός. Ο χώρος, παρόλο που φαίνεται μικρός, είναι αρκετός γιατί η ιδιοκτησία της Αρχιεπισκοπής εκτείνεται και πιο πέρα από τον περιφραγμένο σήμερα χώρο και κάποια κτίσματα θα κατεδαφιστούν για τις ανάγκες ανέγερσης του νέου Καθεδρικού Ναού. Άλλωστε όποιο ακίνητο θα είναι προς πώληση από οποιονδήποτε η Αρχιεπισκοπή θα τα αγοράζει, ούτως ώστε να έχει μεγάλο χώρο για πλατεία», δήλωνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου περίπου 2 χρόνια πριν, κατά τον αγιασμό του σημείου που θα ανεγερθεί ο Ναός.

Κάτω από το Ιερό του Καθεδρικού Ναού, συνέχισε, θα βρίσκεται ο τάφος των Αρχιεπισκόπων αλλά δίπλα από τους τάφους θα υπάρχει μια κρύπτη που θα φυλάσσονται όλα τα τιμαλφή της Αρχιεπισκοπής, «και έχει αρκετό πλούτο η Αρχιεπισκοπή, για αυτό ας το ακούσουν μερικοί αρχαιοκάπηλοι», ανέφερε.

«Η επιθυμία μας είναι να έχουμε ένα όμορφο Καθεδρικό Ναό που θα τον σεβαστούν οι αιώνες και πιστεύω ότι θα έχουμε την ευλογία του Θεού και σε λίγα χρόνια, όχι πάνω από τέσσερα, θα παραδώσουμε στην πόλη μας ένα όμορφο Καθεδρικό Ναό για να τον απολαμβάνει όλος ο κυπριακός λαός και όχι μόνο οι Λευκωσιάτες», έλεγε τότε, πέφτοντας όμως λίγο έξω στις προβλέψεις για τον χρόνο παράδοσης του Ναού.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ