Τελικά θα ψήσουμε σούβλες την Τσικνοπέμπτη; [αναλυτικά η πρόβλεψη του καιρού]

Οι προμήθειες έχουν ήδη αγοραστεί και το πρόγραμμα έχει ήδη βγει, με τη Λεμεσό να πρωταγωνιστεί στις διάφορες εκδηλώσεις για την Τσικνοπέμπτη. Εντούτοις, λίγο πολύ, σε όλες τις πόλεις μια «φουκού» θα ανάψει για να ψήσει τα προβλεπόμενα.

 


Article featured image
Article featured image

Πώς θα είναι όμως ο καιρός την ημέρα εκείνη;

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του kitasweather.com, η Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου θα είναι ζεστή, αλλά θα παρουσιάζει αυξημένη νέφωση.

Αιτία η σφήνα έξαρσης (Ridge) από τον αντικυκλώνα Βερμούδων-Αζόρων στον Ατλαντικό Ωκεανό η οποία επεκτείνεται βορειοανατολικά, βόρεια της Αγγλίας -Νορβηγίας, αποκόπτοντας τελείως την Ατλαντική ροή προς την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα Αυλώνας (Long Wave Trough) επεκτείνεται από τη βόρεια Ευρώπη νοτιοδυτικά μέχρι την βορειοδυτική Αφρική όπου επικρατούν αρκετά χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές για την εποχή και ευνοϊκές συνθήκες κυκλογένεσης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η περιοχή μας να επηρεάζεται από θερμές για την εποχή αέριες μάζες από τη βόρειο Αφρική, που εκτοπίζονται, αλλά και από αυξημένες ψηλές κυρίως νεφώσεις.

Εξ αιτίας αυτού ο καιρός στην Κύπρο θα παραμένει θερμός για την εποχή, χωρίς βροχές τουλάχιστον για τις επόμενες 7 με 8 ημέρες.

Η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα τις επόμενες μέρες αφού θα ευνοείται η συνεχής τροφοδοσία του Αυλώνα (Long Wave Trough) από τη βόρεια Ευρώπη, με νοτιοδυτική επέκταση προς βορειοδυτική Αφρική.

Αλλαγή του καιρικού σκηνικού φαίνεται να έχουμε γύρω στις 13 - 15 του μήνα όταν ο Αυλώνας (Long Wave Trough) που επεκτείνεται μέχρι την βορειοδυτική Αφρική αρχίσει να κινείται ανατολικά προς την περιοχή μας. Πριν την αλλαγή του καιρικού σκηνικού είναι πολύ πιθανό η περιοχή μας να επηρεαστεί από Αφρικανική σκόνη.



 

Αναλυτικά το δελτίο καιρού από το kitasweather.com  

Σήμερα Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά συννεφιασμένος από κυρίως ψηλές νεφώσεις. Το απόγευμα θα παρατηρούνται και διαστήματα ηλιοφάνειας. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί, ασθενείς 1-2 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική για την εποχή. Συγκεκριμένα θα ανέλθει γύρω στους 21 βαθμούς στο εσωτερικό, 20 έως 21 στα παράλια και 13 βαθμούς στη Χιονίστρα.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Στα ορεινά/ημιορεινά και περιοχές του εσωτερικού αναμένεται να εμφανιστεί τοπικά ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βόρειοι ασθενείς 1-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 10 βαθμούς στο εσωτερικό, 11 έως 13 στα παράλια και 7 βαθμούς στη Χιονίστρα. Αύριο ο καιρός θα είναι παντού ηλιόλουστος, εκτός από τα ορεινά όπου αναμένεται να αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις το απόγευμα. Οι άνεμοι αρχικά θα πνέουν μεταβλητοί, ασθενείς 1-2 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται γύρω στους 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική για την εποχή. Συγκεκριμένα θα ανέλθει γύρω στους 23 βαθμούς στο εσωτερικό, 21 έως 23 στα παράλια και 16 βαθμούς στη Χιονίστρα. 

Από την Τετάρτη μέχρι το Σαββατοκύριακο αναμένεται μερικώς έως κυρίως συννεφιασμένος καιρός από ψηλές κυρίως νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από περίπου 5 έως 9 βαθμούς Κελσίου πιο πάνω από την κανονική για την εποχή. Η μεγαλύτερη απόκλιση της θερμοκρασίας από την κανονική αναμένεται στα ορεινά/ημιορεινά, ακολουθεί το εσωτερικό και μετά τα παράλια. Ωστόσο στα δυτικά παράλια ίσως καταγραφούν σε 1-2 μέρες μεγάλες αποκλίσεις θερμοκρασίας από αυτές που αναφέρουμε πιο πάνω λόγω καταβάτη άνεμου κυρίως τα πρωινά.

 



Η πρόβλεψη της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κύπρου

Ασθενής χαµηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Στην ατµόσφαιρα θα παρατηρείται κατά διαστήματα αραιή σκόνη.

Το απόγευµα ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος από νεφώσεις στη µέση και ανώτερη τροπόσφαιρα. Οι άνεµοι θα πνέουν κυρίως νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί, ασθενείς 3 και τοπικά µέχρι µέτριοι 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη.

Το βράδυ ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος αλλά τις αυγινές ώρες πιθανό να σχηµατιστεί τοπικά αραιή οµίχλη. Οι άνεµοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί και στα βόρεια παράλια νοτιοανατολικοί, ασθενείς 3 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα πέσει στους 8 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 10 στα παράλια και στους 6 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί για να καταστούν µέχρι το απόγευµα νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και παροδικά µέχρι µέτριοι 4 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι µέχρι λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 21 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 19 στα παράλια και στους 15 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τετάρτη, την Πέµπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστήµατα θα παρατηρούνται αυξηµένες µέσες και ψηλές νεφώσεις.

Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά µικρή άνοδο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ