Η Ευρώπη συζητά να μας «κουρέψει» μια ώρα από το φως της ημέρας

Πάμε, μάλλον, προς κατάργηση της θερινής ώρας.

 


Article featured image
Article featured image

Πρακτικά, σημαίνει πως φέτος, από τις 25/3 μέχρι και τις 28/10, όπου υποτίθεται θα εφαρμοστεί η θερινή και τα ρολόγια θα δείχνουν μια ώρα μετά την κανονική, αν τελικά εφαρμοστεί το ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη (8/2) το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, θα νυχτώνει μια ώρα νωρίτερα από την ώρα που έχουμε συνηθίσει τόσα χρόνια -να θυμίσουμε πως η θερινή ώρα εφαρμόστηκε από το 1976 και έπειτα με αφορμή την ενεργειακή/πετρελαϊκή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη, για εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός για τις ώρες εργασίας και την εξοικονόμηση ενέργειας.

Κάποιος θα πει «ναι, αλλά θα ξημερώνει κιόλας μια ώρα νωρίτερα, οπότε ας εκμεταλλευτούμε την μία έξτρα πρωινή ώρα». Είναι όμως το ίδιο; Ή είναι τόσο εύκολο να το συνηθίσεις ότι θα νυχτώνει απ’ τις 7 το καλοκαίρι;

Η όλη συζήτηση προκύπτει μετά που το Ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της αλλαγής ώρας, κάτι που συνεπάγεται πως η συνήθεια της αλλαγής της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι πολύ πιθανό να σταματήσει.

Το επιχείρημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αφορά στο ότι, η θερινή ώρα πλήττει, εκτός της ανθρώπινης υγείας, τη γεωργία, αλλά και την οδική ασφάλεια.

«Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Καρίμα Ντελί, η οποία είναι πρόεδρος της επιτροπής Μεταφορών του ΕΚ, επεσήμανε ότι «η έλλειψη ύπνου που επιφέρει η αλλαγή της ώρας προκαλεί προβλήματα στην οδική ασφάλεια. Είναι η αιτία για μεγάλο αριθμό ατυχημάτων για τους πιο ευάλωτους και εννοώ τους πεζούς και τους ποδηλάτες».

Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Με μια πρώτη, γρήγορη ανάγνωση της επερχόμενης αλλαγής, κάποιος θα σκεφτεί πως στην ουσία δεν αλλάζει και κάτι, αφού έστω κι αν θα νυχτώνει μια ώρα πιο νωρίς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παράλληλα θα ξημερώνει κιόλας μια ώρα πιο νωρίς. Είναι όμως όντως τόσο απλά τα πράγματα και ειδικά για μια χώρα όπως εμείς που διαχρονικά «πουλάμε» φως, ήλιο και θάλασσα (μέχρι πολύ αργά το απόγευμα) στους τουρίστες; Αν η θερινή ώρα εφαρμόστηκε ακριβώς για εκμετάλλευση του ηλιακού φωτός, τι συνέπειες θα έχει τελικά η μή εκμετάλλευση του;

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ