Το μυαλό μας συνεχίζει να λειτουργεί και αφότου πεθάνουμε

«Πόσα δεν ξέρουμε ακόμη και πόσα θα μάθουμε στο μέλλον… αν προλάβουμε».

 


Article featured image
Article featured image

Μπορεί να ακούγεται λίγο μακάβρια ή σε κάποιους λίγο τρομακτική αυτή η προσέγγιση, εντούτοις αδιαμφησβήτητα το ανθρώπινο σώμα είναι μια τέλεια μηχανή που παρότι νομίζαμε πως την είχαμε αποκωδικοποιήσει πλήρως εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με τις λειτουργίες της.

Επιστημονικές μελέτες που έγιναν κυρίως στην Αμερική, απέδειξαν πως το μυαλό μας εξακολουθεί να λειτουργεί και αφότου πεθάνουμε για περισσότερα από 10 λεπτά.

Στην ουσία, τονίζει, η εντύπωση που έχουμε ότι ένας άνθρωπος πεθαίνει μόλις σταματήσει να λειτουργεί η καρδιά του είναι λάθος. Ακόμη και τότε, το μυαλό εξακολουθεί να λειτουργεί και να έχει συνείδηση και κυρίως μνήμες.

Συγκεκριμένα μάλιστα, και αυτό είναι ίσως το πιο σοκαριστικό, ακόμη και όταν η έλλειψη οξυγόνου προκαλέσει το θάνατο του μεγαλύτερου μέρους του εγκεφάλου, υπάρχει ένα τμήμα το οποίο εξακολουθεί να το παλεύει και να μένει ζωντανό. Το κέντρο μνήμης, το οποίο αποθηκεύει τις πιο έντονα συναισθηματικές εμπειρίες που βίωσες ποτέ.

Αυτό το κομμάτι, είναι το τελευταίο που θα πεθάνει, αλλά πριν γίνει αυτό επαναφέρει όλες εκείνες τις στιγμές που έζησες και σε συγκίνησαν ή σε χαροποίησαν μπροστά από τα μάτια σου, σαν ταινία.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ