Τι είναι αυτό το NAVTEX; [που ακούμε συνέχεια]

Μόλις χθες (14/2), η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δύο Navtex για άσκηση με πραγματικά πυρά σήμερα 15 Φεβρουαρίου, στις περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

 


Article featured image
Article featured image

Τα οποία όπως διαβάζουμε σήμερα, έχουν αποσυρθεί, και τελικά η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει καμία άσκηση στην περιοχή*.

Και παρότι λίγο - πολύ, όλοι καταλαβαίνουμε τι θα γινόταν στην περιοχή αν πραγματοποιείτο η άσκηση, εντούτοις λίγοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει αυτό το «NAVTEX» και ποιος είναι ο σκοπός και η χρήση του.

Το NAVTEX λοιπόν εντάσσεται σε ένα διεθνώς συντονισμένο δίκτυο εκπομπών (Maritime Safety Information), το οποίο περιέχει πληροφορίες οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή ναυσιπλοΐα, και λαμβάνονται σε όλα τα πλοία που φέρουν τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει δυνατότητα εκτύπωσής τους στα αγγλικά.Το MIS διαθέτει τρεις υπηρεσίες εκπομπής, μια εκ των οποίων είναι και το NAVTEX.

Το NAVTEX, είναι στην ουσία ένα επίγειο σύστημα μεσαίας εμβέλειας (240-400 ν.μ.) που λειτουργεί στην περιοχή των μεσαίων συχνοτήτων (MF) για την κάλυψη των περισσότερων ακτοπλοϊκών περιοχών. Τα μηνύματα εκπέμπονται από ειδικούς σταθμούς της ξηράς και λαμβάνονται με ειδικούς δέκτες άμεσης εκτύπωσης.

Σκοπός έκδοσης μιας NAVTEX είναι είτε για να στείλει προειδοποίηση για τυχόν κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανοιχτά της θάλασσας και άλλες πληροφορίες ασφαλείας που αφορούν τα πλοία που κινούνται στην περιοχή.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία NAVTEX μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για έκδοση σήματος κινδύνου, συντονισμό επιχειρήσεων διάσωσης, τοπικές επικοινωνίες και σήματα τοποθεσίας, εντούτοις αυτό δεν εντάσσεται στο ακριβές πλαίσιο της χρήσης της.

 

*Άκυρη η σημερινή NAVTEX

Η πληροφορία προέκυψε όση ώρα γράφαμε το πιο πάνω κείμενο και αναφέρει πως το NAVTEX που εξέδωσε χθες Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου η ΚΔ, για πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά σήμερα 15 Φεβρουαρίου στις περιοχές νότια και βόρεια του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ, έχει αποσυρθεί.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Κωνσταντίνου Φυτιρή, στο Sigmalive, ξεκαθάρισε πως η απόσυρση της NAVTEX δεν συνδέεται με την ένταση που προκαλεί το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν θες να μάθεις περισσότερα διάβασέ τα στο Sigmalive.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ