Τι συμβαίνει στο στόχο «Σουπιά» ανοιχτά της κυπριακής ΑΟΖ;

Όλα όσα διαδραματίστηκαν μέχρι στιγμής.

 


Article featured image
Article featured image

Ένταση φαίνεται να προκλήθηκε μεταξύ του γεωτρύπανου της ENI Saipem 12000 και των τουρκικών πολεμικών σκαφών τα οποία εδώ και μερικές ημέρες διενεργούν παράνομη άσκηση στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.   

Σύμφωνα με τα όσα διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Sigmalive, σήμερα 23 Φεβρουαρίου στις 10:00 το πρωί, το γεωτρύπανο της ENI Saipem 12000 σήκωσε άγκυρα με κατεύθυνση ανατολικά, όπου βρίσκεται και ο στόχος Σουπιά στο θαλάσσιο τεμάχιο 3 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το γεωτρύπανο της ΕΝΙ επιχείρησε να πλησιάσει το στόχο στο Οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία , ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του.

Μάλιστα το SAIPEM 12000 προέβη σε μανούβρες για ν' αποφύγει παρεμπόδισή του από τουρκικά πολεμικά πλοία, ενώ το SAIPEM για να μην κλιμακώσει την ένταση δεν συνοδευόταν από άλλο πολεμικό σκάφος.

Στη δημοσιότητα δόθηκε και ο διάλογος μεταξύ του καπετάνιου του ιταλικού γεωτρύπανου και του Τούρκου καπετάνιου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ντογάν, ο καπετάνιος του ιταλικού σκάφους απευθύνθηκε στο τουρκικό πολεμικό σκάφος λέγοντας: «Φύγετε από μπροστά μας, διαφορετικά θα βουλιάξουμε μαζί», με τον καπετάνιο του τουρκικού πολεμικού να απαντά: «Δεν μπορώ να ελέγξω την ταχύτητα και τη ρότα μας».

Ο καπετάνιος του SAIPEΜ 12000 φέρεται να ανταπάντησε: «Ελέγχεις και την ταχύτητά σου και τη μηχανή σου. Εγώ αυτό μπορώ να το δω καθαρά». Ωστόσο, το τουρκικό πολεμικό δεν άλλαξε τη ρότα του και ο καπετάνιος του γεωτρύπανου φέρεται τότε να είπε: «Εντάξει, αλλάζω τη ρότα μου» και απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Γύρω στις 11:30, όπως μετέδωσε το ΣΙΓΜΑ, το SAIPEM 12 000 εγκατέλειψε την προσπάθεια για να φτάσει στο στόχο «Σουπιά», καθώς δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία , ότι θα το βυθίσουν σε περίπτωση που συνεχίσει την πορεία του.



 



Για συνεχή ενημέρωση στο Sigmalive.com



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ